Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

RFT Robotron Tonica RX81 - czy trafo było podmienione? Brak UKF

balcerowicz79 05 Apr 2020 22:06 3204 47
Testo
    balcerowicz79
    Level 16  
    kris8888 wrote:
    balcerowicz79 wrote:

Czy to jakiś przeszczep , a może unifikacja socjalistyczna?

Tak, to efekt kooperacji socjalistycznej. Zresztą filtry Z02, Z03 i Z06 wyglądają też tak jakoś "swojsko".
    Jeśli chodzi o tor FM to skoro słychać charakterystyczny szum tego toru, to jest szansa, że głowica i tor p.cz jest sprawny. Skoro nie ma reakcji na przestrajanie to sprawdziłbym czy na pewno jest napięcie strojenia głowicy i czy ono się zmienia w czasie kręcenia gałka strojenia. To napięcie powinno być na punkcie nr 10 głowicy i powinno się zmieniać przynajmniej w zakresie kilku woltów do prawie trzydziestu woltów.

Punkt glowicy nr
    6 - masa
    7 -14.8V
    8 - 5.2V
    9 - 5.2V
    10 - od wskazania 88Mhz czyli - 9.9V do wskazania maksymalnego skali 108Mhz - 22V.
    Wszystko mierzone od strony druku na wejsciu głowicy i wciśnietym ukf(zaznaczyłem na zdjęciu)

Tranzystor(stabilizator?), ktorego radiator po 2 minutach jest gorący to A X3 SD 336. Jest na płycie zasilacza...nie mam podłączonych kolumn.
  • Testo
    zadam64
    Level 39  
    balcerowicz79 wrote:
    kris8888 wrote:
    balcerowicz79 wrote:

Tak, to efekt kooperacji socjalistycznej. Zresztą filtry Z02, Z03 i Z06 wyglądają też tak jakoś "swojsko".
    Jeśli chodzi o tor FM to skoro słychać charakterystyczny szum tego toru, to jest szansa, że głowica i tor p.cz jest sprawny. Skoro nie ma reakcji na przestrajanie to sprawdziłbym czy na pewno jest napięcie strojenia głowicy i czy ono się zmienia w czasie kręcenia gałka strojenia. To napięcie powinno być na punkcie nr 10 głowicy i powinno się zmieniać przynajmniej w zakresie kilku woltów do prawie trzydziestu woltów.

Punkt glowicy nr
    6 - masa
    7 -14.8V
    8 - 5.2V
    9 - 5.2V
    10 - od wskazania 88Mhz czyli - 9.9V do wskazania maksymalnego skali 108Mhz - 22V.
    Wszystko mierzone od strony druku na wejsciu głowicy i wciśnietym ukf(zaznaczyłem na zdjęciu)

Tranzystor(stabilizator?), ktorego radiator po 2 minutach jest gorący to A X3 SD 336. Jest na płycie zasilacza...nie mam podłączonych kolumn.

to jest BD136 . Na sch . VD23
  • Testo
    balcerowicz79
    Level 16  
    zadam64 wrote:
    balcerowicz79 wrote:
    kris8888 wrote:
    balcerowicz79 wrote:

Punkt glowicy nr
    6 - masa
    7 -14.8V
    8 - 5.2V
    9 - 5.2V

To normalne że się tak grzeje mimo braku obciążenia wzmacniacza?
    zadam64
    Level 39  
    balcerowicz79 wrote:
    zadam64 wrote:
    balcerowicz79 wrote:
    kris8888 wrote:
    balcerowicz79 wrote:

Punkt glowicy nr
    6 - masa
    7 -14.8V
    8 - 5.2V
    9 - 5.2V

VD23 i VD 24 to zasilacz stabilizowany dla napiecia 16V tunera i innych podzespolow ale nie wzmacniacza mocy .
    Koncowka jest zasilana z innego uzwojenia +/-23,5V lub innej wersji +/-26V
    kris8888
    Level 37  
    balcerowicz79 wrote:

Zmierz prąd przepływający przez bezpiecznik F12. Po prostu wyciągnij go i w to miejsce włącz amperomierz. Na zakresie pomiaru prądu przemiennego. Będziemy wiedzieli czy coś jest nie tak. Przy okazji zmierz też napięcie stałe na emiterze i kolektorze tego tranzystora. Na emiterze ma być około 23V na kolektorze 16V. To jest spora różnica i w zasadzie już przy niewielkim prądzie kolektora ten tranzystor ma prawo się mocno nagrzewać. Tak niestety ktoś to zaprojektował. Ale zmierz ten prąd na bezpieczniku dla pewności i czy jest różnica prądu przy włączonym zakresie AM i FM

Co do zmian napięcia warikapowego to są trochę małe między krańcami zakresu, ale ważne że są. Trzeba więc dalej szukać. Po pierwsze sprawdzić wszystkie napięcia zasilające w układzie. Po drugie sprawdzić czy z głowicy wychodzi sygnał p.cz. najlepiej podając go na wejście p.cz. innego, sprawnego radia FM. Tak żeby zawęzić obszar poszukiwań do toru p.cz. lub głowicy
    DIORADIO
    Level 30  
    Postaram się to tak wyjaśnić żebyś z tego skorzystał. W # 20 masz (1)schemat i scalak A 244 to jest wzm.w.cz. AM, a sygnał m.cz. AM leci przez tranzystor V 06 - SC 236 do przełącznika h - 4,5,6. 6 to m.cz.F.M. ze scalaka A 225 (to wzm.p.cz.FM) z nóżki 7 i to co poniżej to AM więc tego się nie tykaj. 4 schemat to dekoder stereofoniczny A 290 - R 93 to zaskok stereo, a R 83 to regulacja przesłuchu stereo. Przesłuch mierzy się lub reguluje podając na wej. antenowe FM sygnał ze specjalnego generatora podając syg. na L kanał a odczytuje się z prawego lub odwrotnie. Jeżeli jest p.cz.FM żle zestrojone to może być cisza , brak któregoś kanału lub duże zniekształcenia lub brak świecenia diody stereo. Na 5 jest schemat głowicy UKF (u góry), a na 6 to schemat zasilacza. No i chyba to wszystko, trzymam kciuki żeby się powiodło. Zrób mi przyjemność i odczytaj nr i typ tranzystora na radiatorze tego co się grzeje. Zrób też pomiary na punktach lutowniczych głowicy UKF ( ile jest tam volt). W tym radiu są dwa zakresy AM MW i KW co widać na schemacie 1 to Śr i Kr brak jest Dł. Dopiero jak wrzuciłem swoje wyjaśnienia zobaczyłem że jest już 2 część, więc niektóre moje wyjaśnienia mogą się powtarzać.
    zadam64
    Level 39  
    DIORADIO wrote:
    Postaram się to tak wyjaśnić żebyś z tego skorzystał. W # 20 masz (1)schemat i scalak A 244 to jest wzm.w.cz. AM, a sygnał m.cz. AM leci przez tranzystor V 06 - SC 236 do przełącznika h - 4,5,6. 6 to m.cz.F.M. ze scalaka A 225 (to wzm.p.cz.FM) z nóżki 7 i to co poniżej to AM więc tego się nie tykaj. 4 schemat to dekoder stereofoniczny A 290 - R 93 to zaskok stereo, a R 83 to regulacja przesłuchu stereo. Przesłuch mierzy się lub reguluje podając na wej. antenowe FM sygnał ze specjalnego generatora podając syg. na L kanał a odczytuje się z prawego lub odwrotnie. Jeżeli jest p.cz.FM żle zestrojone to może być cisza , brak któregoś kanału lub duże zniekształcenia lub brak świecenia diody stereo. Na 5 jest schemat głowicy UKF (u góry), a na 6 to schemat zasilacza. No i chyba to wszystko, trzymam kciuki żeby się powiodło. Zrób mi przyjemność i odczytaj nr i typ tranzystora na radiatorze tego co się grzeje. Zrób też pomiary na punktach lutowniczych głowicy UKF ( ile jest tam volt). W tym radiu są dwa zakresy AM MW i KW co widać na schemacie 1 to Śr i Kr brak jest Dł. Dopiero jak wrzuciłem swoje wyjaśnienia zobaczyłem że jest już 2 część, więc niektóre moje wyjaśnienia mogą się powtarzać.

To jest VD23 odpowiednik BD136 w zasilaczu uczestniczacy w opracowaniu napiecia +23 V DC za prostownikiem dla zasilania calego tunera i wzmacniaczy wstepnych +16V .Na zdjeciu widac ale ze jest bardzo duzy skos wiec sie wydaje ze nie dotyczy tego tranzystora.Widac 23 .Porownujac z plyta PCB z serwisowki mozna wydedukowac ze chodzi wlasnie o uklad VD23/VD24 .
    balcerowicz79
    Level 16  
    Dziekuje panowie za zainteresowanie i łopatologiczne wyjaśnianie oprocz podawania sygnału z p.cz amplitunera do innego radia bo nie mam radia stereo do rozebrania...bedę mierzył resztę tyle, że dopiero w środę...
    Jeszcze raz dziękuję...
    kris8888
    Level 37  
    Nie musi być stereo, najprostsze mono z zakresem FM. Możesz na początek, oprócz pomiaru napięć spróbować odebrać sygnał heterodyny z twojego amplitunera dowolnym innym radiem FM postawionym blisko amplitunera. Będzie przynajmniej wiadomo, że heterodyna w głowicy pracuje. Sygnał heterodyny powinien być o 10,7 MHz niżej względem częstotliwości na skali amplitunera.
    DIORADIO
    Level 30  
    Nie rozumiem czemu się dziwisz że tam siedzi polski transformator. Konstruktor zobaczył że te uzwojenia które ma pasują mu do tego układu i to zaakceptował . A może być tak że trafo skopciło się i naprawiający zobaczył że trafo które posiada pasuje aby tu zastosować. Patrząc na #3 widać wyrażnie że mocowanie tranzystorów mocy jest fabryczne, więc czego tu się czepiać. A sprawa filtrów że są podobne do naszych to co za problem , producent tych filtrów Zakłady w Wożnikach produkowały różne z numerami.Diora kiedyś nawijała cewki 22mikrohenr które miały zastosowanie przy układach np. UL 1200, a potem te cewki robił zakład w Wożnikach z numerem 413 lub innym nie pamiętam więc czemu się dziwić. Nie dziw się też że nie możesz złapać jakiejś stacji bo masz tylko Śr i Kr i musisz mieć antenę. Na zdjęciu 4 #1 są 3 szt filtrów 02,03,06 - jakie mają numery - moim zdaniem z Wożnik. Skup się teraz na pomiarach dekodera A 290 i wzm. p.cz.FM A 225. A że wskażnik siły sygnału nic nie pokazuje to na razie zostaw go w spokoju. A skup się jeszcze na napięciu przestrajania ( od 3V - do 25V) gdzie ustawia się te napięcia.
    balcerowicz79
    Level 16  
    kris8888 wrote:
    balcerowicz79 wrote:

Zmierz prąd przepływający przez bezpiecznik F12. Po prostu wyciągnij go i w to miejsce włącz amperomierz. Na zakresie pomiaru prądu przemiennego. Będziemy wiedzieli czy coś jest nie tak. Przy okazji zmierz też napięcie stałe na emiterze i kolektorze tego tranzystora. Na emiterze ma być około 23V na kolektorze 16V. To jest spora różnica i w zasadzie już przy niewielkim prądzie kolektora ten tranzystor ma prawo się mocno nagrzewać. Tak niestety ktoś to zaprojektował. Ale zmierz ten prąd na bezpieczniku dla pewności i czy jest różnica prądu przy włączonym zakresie AM i FM

Co do zmian napięcia warikapowego to są trochę małe między krańcami zakresu, ale ważne że są. Trzeba więc dalej szukać. Po pierwsze sprawdzić wszystkie napięcia zasilające w układzie. Po drugie sprawdzić czy z głowicy wychodzi sygnał p.cz. najlepiej podając go na wejście p.cz. innego, sprawnego radia FM. Tak żeby zawęzić obszar poszukiwań do toru p.cz. lub głowicy

Miernik DT9205A made in China...
    Na bezpieczniku F12- Ukf jest 0.29A, a na MW 0.28A-coś małe te różnice.
    Na tranzystorze v23...
    Emiter-22.8V
    Kolektor-16.2V

V24..
    Emiter-22.2V
    Kolektor-11.5V

Punkty na płytce zasilacza...
    11. -18V.
    23. -23V
    12,13. - 0v.
    24. -0V
    14. -18V.
    25. -23.4V
    15. -9.2V.
    26. -23.4V
    16. -9.2V.
    20. - 0V
    17. -24.2V.
    19. -63.9V
    18. -24.2V.
    22. -1.9V
    32,33. -23.4V
    balcerowicz79
    Level 16  
    Teraz ja uiluje zlapac stacje to cos tam lapue ze 3 ale pi chwili odcina calkowicie ukf i cisza....po wylaczeniu na minutke znowusz ożywa ukf i chwilka ponowne odciecie i cisza...czasami sam zalapue na chwile i znowu....zwarcie jakieś czy co.
    balcerowicz79
    Level 16  
    Po długiej przerwie z uwagi na brak czasu i miejsca na dłubanie ponownie ruszyły prace naprawcze w RFT Robotron.
    Znalazłem w domu stare działające radio z zakresem fal UKF 65 MHz do 108 MHz, którym chciałem zmierzyć przybliżoną częstotliwość heterodyny amplitunera Robotron.
    Przybliżyłem antenę tego radia do głowicy Robotrona i przy ustawieniach amplitunera na początek pasma UKF czyli granice 88MHz nastąpiło pukniecie, zaklócenie na starym radyjku gdzieś w granicach 86 MHz jego skali.
    Góra pasma 108 MHz Robotrona to pykniecie zaklócenie w radyjku pomiarowym w granicach 99Mhz, czyli minus 10.7 MHz wychodzi zakres od 75.3 MHz do pnad 88 MHz?
    Czy taki pseudo pomiar daje przyblizoną czestotliwosc heterodyny?
    Bo jeśli tak, to ktoś już grzebał w głowicy bo wychodzi na to, że ktoś to usiłował przestroić na pasmo z czasów PRL.

Oczywiście zamówilem Tuner DVB-T RTL2832U SDR do dokladnego spawdzania strojenia miedzy innymi heterodyny.
    balcerowicz79
    Level 16  
    A jak to jest z tymi tunerami na USB.
    One odbierają częstotliwość strojenia heterodyny, z anteny zbliżonej w okolicę głowicy.
    To nie to samo co to zakłóceni?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    balcerowicz79 wrote:
    lapue pik z anteny
    Kolego... pisz proszę po polsku.
    Przed wysłaniem wiadomości dobrze jest sprawdzić co się napisało...
    DIORADIO
    Level 30  
    Na początek zastosuj się do wpisu Usuniętego. Po drugie KAŻDY ELEMENT ZE SCHEMATU MA SWÓJ NR. WIĘC OPERUJ TYMI NUMERAMI. DAJ SOBIE SPOKÓJ Z TYM TRANSFORMATOREM JEST, PRACUJE I DOBRZE. GRZEJE SIĘ RADIATOR OD TRANZYSTORA OD JAKIEGO???????? Z wpisów widzę że już pisałem na ten temat. A 244D to jest mieszacz AM. Syg.AM leci przez V06 - SC236 przez C 53 na przełącznik 4 5 6 h. A225D to wzm.p.cz. FM. Z 06 (3908) to strojenie "0" dyskryminatora.Przetłumacz mi co to jest R -31, 33 , 39 ?
    A 290 to dekoder stereo - R 83 to regulacja przesłuchu stereofonicznego. A gdzie regulacja zaskoku świecenia diody stereo?
    Przyrząd pomiarowy na złączeniu R-32 i R-21, pokręć gałką od niższych częstotliwości do wyższych i odczytaj w jakim zakresie zmieniło się napięcie.
    DIORADIO
    Level 30  
    Naocznie przekonam Cię jak to podchodzisz do problemu. Wrzuciłeś schemat głowicy UKF to pokaż mi teraz na schemacie gdzie mam się podłączyć miernikiem i zmierzyć napięcia zasilające głowicę i napięcie przestrajające UKF? To niechlujstwo!!!!!!! Przełącznik głosu w tym radiu to h-4,5,6. Zdjęcie zamieszczone pokazujące miernik ten ruski i według Ciebie nie możesz nim się posługiwać bo brak kabli to co stoi ma przeszkodzie żebyś sobie sam dorobił, tam nie trzeba złota ani srebra aby takie kable dorobić. No i sprawa schematu zasilacza nie uważam że to co wrzuciłeś można nazwać schematem, to radio nie nasze więc schemat ma być przejrzysty aby go rozczytać!