Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tani zestaw stereo do małego pokoju

djecstasy 02 Apr 2020 08:04 1341 11
    djecstasy
    Level 9  
    Witam serdecznie,
    Chciałem sobie skompletować mały zestaw stereo. Myślę nad użyciem takiego oto wzmacniacza: https://a.aliexpress.com/_BPUZz1
    Do tego małe kolumny podstawkowe i z tym mam dość duży problem zeny coś wybrać.. Zastanawiam się nad glosnikami Denon SC-9 można - aktualnie w outlet za 299zl para. Szczerze mówiąc najbardziej interesują mnie micca mb42x ale one są w ogóle nie dostępne w Polsce... A szkoda bo naprawdę fajne głośniki za śmieszne pieniądze.
    Co do muzyki aktualnie głównie electro jazz ale lubię ogólnie elektronikę typu house, dubstep. Źródło muzyki to deezer hifi - na początek z laptopa później może chromecast audio albo coś podobnego. Nie oczekuję mega basu bo wiadomo że bez suba to ani rusz napewno nie w tej kwocie wokół której oscyluję ale fajnie byłoby coś usłyszeć :p. Możecie coś doradzić? Jakieś propozycje, opinie na wybrane wyżej?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    ja wychodze z zalozenia ze zestawu nalezy posluchac czy ci odpowiada brzmienie.
    Co do tego czegos chinskiego (przepraszam ale niepotrafie tego nazwac wzmacniaczem) - stopien wejsciowy na 6J4 do tego zasilanej niskonapieciowo potem TPA3xxx, sa tacy co lubia klase D, dla mnie poalczenie znieksztalcacza dzwieku na lampie w tej konfiguracji i klasy D to co najmniej dziwactwo. Nie oczekuj tych 50W. Ale z drugiej strony zrodlo dzwieku tez nie powala wiec to moze zadzialac.
    Musisz posluchac.
    Pozdrawiam
    rufus4333
    Level 19  
    Witam.
    Od dłuższego czasu "męczę" taki zestaw:
    Tani zestaw stereo do małego pokoju

Napędzam tym kolumny i subwoofer na STX - samoróby. Im dłużej słucham, tym bardziej szczęka mi opada. Początkowo miałem obawy przed zasilaczem impulsowym, na szczęście niepotrzebnie. Nie ma żadnych przydźwięków, piszczenia czy szumów. Dźwięk jest czysty, analityczny ale nie jakiś chłodny czy szklisty. Po prostu w sam raz. Moc jest co najmniej wystarczająca, zasilacz mam skręcony na minimum czyli ok 20 V. Pełne 24 V daję tylko jak mnie najdzie ochota by trochę zaszaleć z basem, w codziennym słuchaniu wolę bezpieczne 20 V. Zakres regulacji dźwięku zupełnie wystarczający.
    Nie wiem jak można się czepiać tych TPA3116, chyba że najtańszych płytek z nimi. Mam taką jedną z tańszych, podobną do testowanej przez Reduktora Szumu i ona niestety ma trochę wciągnięty bas i mocno szumi. Natomiast tę niebieską mogę z czystym sumieniem polecić. Z zasilaczem wyszło mnie to coś trochę ponad 200 zł, ale kupowałem przez polskie alegro. Chcący znajdzie taniej.
    djecstasy
    Level 9  
    nici wrote:
    Też używam chinskiego d class na TPA do dwóch monitorków HECO. Mi się podoba.

Podasz więcej szczegółów swojej konfiguracji? Jakie konkretne modele HECO i jaki wzmacniacz.

@viayner
    Deezer hifi to dla Ciebie kiepskie źródło?
    nici
    Moderator Chiptuning
    djecstasy wrote:
    nici wrote:
    Też używam chinskiego d class na TPA do dwóch monitorków HECO. Mi się podoba.

Podasz więcej szczegółów swojej konfiguracji? Jakie konkretne modele HECO i jaki wzmacniacz.

@viayner
    Deezer hifi to dla Ciebie kiepskie źródło?

Heco Victa prime 202 , TPA3116.
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    tak to slabe zrodlo dzwieku jezeli przeczyta sie calosc:
    djecstasy wrote:
    ...Źródło muzyki to deezer hifi - na początek z laptopa później może chromecast audio albo coś podobnego...

Pozdrawiam
    rufus4333
    Level 19  
    viayner

Przecież my tu rozmawiamy o budżetowych wzmacniaczach a Ty wyskakujesz, że FLAC o jakości CD będzie za słaby? Czy laptop będzie za słaby jako źródło dźwięku? Doprecyzuj. Każdy laptop z układem dźwiękowym lepszym niż ALC662 będzie za dobry do wzmacniaczy na TPA 3116. A i tak najważniejsze będą kolumny, to one będą ograniczeniem w pierwszej kolejności, dalej wzmacniacz, a dopiero na końcu źródło. Celowo pomijam pomieszczenie odsłuchowe bo tu zazwyczaj nie ma wyboru.

Wracając do tematu. Nie wiem co miał na myśli konstruktor wzmacniacza tego z linku aliexpress. Rozumiem przedwzmacniacz lampowy, natomiast nie rozumiem połączenia go z pojedynczą kością TPA3116. Cena również jest wysoka, nawet jak na aliexpress. Z moich doświadczeń wynika, że pojedynczy TPA3116 w konfiguracji stereo jest nieco za słaby, po prostu nie ma rozmachu w brzmieniu. Znacznie lepiej spisują się wersje w mostku (po jednym układzie na kanał).
    djecstasy
    Level 9  
    Ok czyli mam rozumieć że to co podałem to nie ma innej funkcji jak ładnie wyglądająca lampka 🤣🤣 no szkoda... W takim razie muszę się mocno zastanowić nad wszystkim. I jakoś rozłożyć to w czasie. Najgorsze jest to że głośniki potrzebowałbym na już a wiadomo bez wzmacniacza to tylko aktywne ale z aktywnymi znowu problem z przyszłościowym wzmacniaczem...
    viayner
    Level 42  
    WItam,
    nie chce sie spierac, kazdy slucha tego co slyszy.
    Zrodlem dzwieku bedzie tu DAC w laptopie ktory najwyzszej klasy nie jest, w wielu laptopach jest on poprostu dokladany do plyty co sie wizae z zakluceniami, wystaczy poszukac postow ze cos piszczy, buczy czy generuje inne dzwieki jak cos sie na komputerze robi. Ze wzgledu na rozmiary tez nie stosuj esie w laptopach czy komputerach elementow wysokiej klasy audio. Dlatego ogolnie uznalem to za srednie zrodlo dzwieku.
    Moze tak dla porownania czy laptop z CDROMem jest dobrym odtwarzaczem polyt CD?
    Moze kwestia ze jak sie uslyszy i uzywa dobrych wzmacniaczy i dopasowanych kolumn to inne wynalazki juz nie beda nigdy brzmiec dobrze.
    Pozdrawiam
    djecstasy
    Level 9  
    @viayner
    Tak masz rację karta dźwiękowa w laptopie to po prostu porażka. Mam na to swój namacalny dowód. Słucham muzyki na słuchawkach podpiętych do telefonu przez xduo xq-10 i ogólnie jakość mnie zadowala. Podpinając dokładnie to samo pod laptopa słyszę jakieś piski 🤣 co najlepsze podpinając same słuchawki do laptopa już nie... Ale ok nie ważne. Laptop jest napewno rozwiązaniem tymczasowym. Teraz rozmyślam jak to wszystko rozłożyć sprytnie w czasie. Bez sensu kupywac wzmacniacz który będzie leżał i czekał aż dozbieram do głośników. To samo na odwrót... Wiadomo kasę można odłożyć ale znając życie się ulotni po czasie 😁