Czas na wymianę kotła, proszę Kolegów o pomoc, aby zaproponowali na jaki model wymienić - mieszkanie 70m kw. w bloku. Aktualnie zamontowany jest dwufunkcyjny kocioł Viessmann Vitopend 100 WH1B 24kW z otwartą komorą spalania, nie było problemów z eksploatacją (bezawaryjny).
Do do zasady nie kupisz już kotła z otwartą komorą spalania. Do tego są one niezdrowe (czad).
Zorientuj się najpierw jak wysoki masz komin i czy jest prosty (może być problem z np systemem rura w rurze, czeka Cię pewnie wymiana wkładu kominowego na nadciśnieniowy), bo od tego zależy czy dobierzesz kocioł ze sporej puli do wyboru czy jednak z mniejszej.
Drugie pytanie, czy masz chęć/możliwości zamontowania zasobnika np pod kotłem na CWU.
Jak duże masz grzejniki, jesteś w stanie podać ich łączną moc np w 50 stopniach zasilania CO?
Dzięki za zainteresowanie tematem, komin krótki około 4m (poddasze) na pewno nie będzie problemu z montażem komina, odpada zasobnik, grzejniki - 6szt. /12 żeberek aluminium + grzejnik w łazience, co proponujesz ?
Żeberko żeberkowi aluminiowemu nierówne. Może być takie:
...jak i takie:
Ten drugi grzejnik ma nawet 2 razy większa moc na danej temperaturze niż ten pierwszy przy tej samej liczbie członów i wysokości grzejnika. Z zewnątrz wygląd prawie taki sam ale różnica jest w żebrowaniu każdego członu.
Zakładając że masz te lepsze żeberka i mają one wysokość około 580mm (500 między króćcem zasilającym a powrotnym) to będzie dla 50 stopni zasilania sumaryczna moc 72 żeberek ok 4500kW plus drabinka max 500W co daje łącznie 5000W. Przy gorszych żeberkach będzie ta moc sporo mniejsza.
Szukaj kotła z mocą minimalną na CO w okolicach 3-3,5kW, max 4kW. Sugeruj się też serwisem w okolicy, abyś nie płacił za dojazd za przeglądy okresowe jak i miał serwis w razie problemów pod ręką. Nie patrz na moc max bo nawet 20kW jest wystarczające, 24kW na pewno jest już lekko na zapas jeśli chodzi o CWU. Na CO zawsze będzie za dużo.
Np: Termet Ecocondens Silver 20kW, Immergas VICTRIX 24, Ariston Genus
Jak dwufunkcyjny to w dobrej cenie jest De Dietrich Lumea MPX 20/24 MI
Moc minimalną ma na poziomie chyba ok 3,5 lub 3,9 kW. Jest też stosunkowo tani w zakupie i dość dobrze wykonany. Np. wewnątrz - elementy hydrobloku masz mosiężne, a nie z tworzywa.
Wymiennik pierwotny - taki sam co np. w Vaillancie, a który jest sporo droższy i też ma mosiężny hydroblok.
Ceny części zamiennych - też znośne - względem większości konkurencji - tańsze.
Możesz sobie podejrzeć na zamienne.dedietrich.pl
Sprawdź tylko czy masz serwis u siebie.
Co do Termeta - ja osobiście nie przepadam za tą firmą - ale to moje zdanie. Immergas - też ma niezły stosunek jakości do ceny.