Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Actros 1851 mp4 zbyt wysokie ciśnienie adblue

Black7812 06 Apr 2020 09:57 4419 44
Wago
    Black7812
    Level 8  
    Zdjęcie z 5.04 z 17.47 lambda nox
  • Wago
    hubert04
    Level 25  
    Na to nie patrz tak jest w kazdym
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Nie wiem po co tu się domyślać potrzeba sprawdzić czy mamy sprawne masy to po pierwsze a po drugie napięcie jakie pomierzyłeś wskazują że dobrze jest wszystko podłączone tylko jak dla mnie napięcie na pinie 8 jak napisał autor "Więc przy wpiętej wtyczce 5-5V 8- 4,4V przy wypiętych pojedynczych pinach 5-5V 8-0V." jest za wysokie. Wydaje mi się że powinno mieć wartość 0,5V to 0 bar przy nie pracującej pompie. Dlatego zasugerowałem aby kolega sprawdził to na sprawnie działającym systemie. Jak bym nie miał co podstawić to ja zastosował bym zasilacz PWM 5v którym zadał bym napięcie na pinie 8 i sprawdził w diagnostyce czy wartość ciśnienia zmieniłaby się na oczekiwaną. Ja taki zasilacz zrobiłem sobie już bardzo dawno z czujnika dekielkowego zużycia klocków i w wielu sytuacjach bardzo mi pomógł. Założeniem tego pomysłu było badanie na stole warsztatowym czujników zużycia klocków ale okazało się że można go wykorzystać do innych testów.

PS. Pokaż jeszcze wszystkie wartości dotyczące czujników NOX.
  • Wago
    Black7812
    Level 8  
    Czyli tak wypinam 8 pin z wtyczki i pomięd?y masę a 8 pin podaję 1V i obserwuję co się dzieje. Jak spadnie ciśnienie i ruszy pompa to dozownik pieprzy. Powiedz tylko jaki prąd tam wysterować
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Wolał bym abyś najpierw sprawdził na sprawnym pojeździe na pinie 8 czy na pewno przy 0 bar jest tam 0.5V - ale jeśli chodzi o prąd to jest znikomy ustawiasz najniższa wartość. Kiedyś sprawdzałem na tym czujniku zużycia klocków to prąd jest tak znikomy że na zasilaczu warsztatowym jak zasilałem go 5v wskazania prądu prostownik nie pokazał, wiec musi być to prąd poniżej 10 ma.
    Black7812
    Level 8  
    Tak sobie myślę czy jak wstawię tam potencjometr do 500 ohm to załatwię sprawę i niczym nie zaryzykuję . Wymuszę spadek napięcia na rezystorze przez co zmiejszę napięcie na wyjściu. Popraw jeśli się mylę
    stanisławpiotr
    Level 32  
    A co z detekcją obciążenia przecież wywali bł a ciśnienia nie pokarze. Ja podejmowałem takie próby i nigdy mi się to nie udało aby za czujnik podstawić rezystor. Wszystkie instrukcje piszą że są to sygnały pwm.
    Black7812
    Level 8  
    Ok to jak odepnę pin żeby podpiąć zasilacz będzie to samo. Możesz w takim razie rzucić mały schemacik jak to podpiąć. Mam do dyspozycj zasilacz laboratoryjny 0-30V do 5A
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Możesz także użyć sygnału wyjścia czujnika ciśnienia powietrza 5v systemu Knorr-Bremse zastosowanym w monitorowaniu ciśnienia poduszek jak ciśnienia oleju volvo lub listwy common rail. Zasilić taki czujnik ciśnienia z zasilacza a sygnał podać na pin 8. Z tego co się dowiedziałem od kolegów z serwisu mercedesa to problem zawsze tworzy się w tych modelach na przewodach które biegną w rurce między modułami. Czasem miernikiem nie są w stanie wykryć usterki a po wymianie przewodów wszystko wraca do normy. Jeden z kolegów wspominał że są tam jakieś połączenia żelowe i tam należy szukać. Przeciągał przewody przez rurkę i czasem znajdował tam uszkodzenia izolacji.
    Black7812
    Level 8  
    No Piotr w końcu postęp. Mianowicie podłączyłem zasilacz i poszło pięknie ruszyła pompa ruszło pompowanie w zakresie 0.5V do 2.4V =10bar adblue nawet pare razy trysneło z dozownika adblue ale po odpięciu zasilacza i podpieciu bezpośrednio do dozownika znowu 18.55 i wszystko stoi.
    Więc pytanie dozownik do wyje....... ania ostatecznie??? Czy jeszcze coś sprawdzić???
  • Helpful post
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Wygląda na to że albo w dozownik jest uszkodzony czujnik ciśnienia albo masz jakiś prąd błądzący po kablach (słaba izolacja - przetarte kable). Sprawdzić możesz to najłatwiej podłączając - zasilanie 5V pin 5 - masa pin 7 - do dozownika i badając napięcie na pinie 8 czy nadal jest 4.4V czy też prawidłowe 0.5V. Jeśli jest prawidłowe to masz uszkodzone kable jeśli nie to dozownik złom.
    Black7812
    Level 8  
    Zaraz oczywiście to.jeszcze sprawdzę ale powiedz co masz na myśli prądy błądzące. Bo skoro na wpiętej wtyczce było tam 5V to co może to zmienić.
  • Helpful post
    stanisławpiotr
    Level 32  
    (prądy błądzące) - Przetarte kable uszkodzenie izolacji i wilgoć tego czasem przyrząd nie wykrywa na omach ale jak napięcie poda się miedzy kablami na wypiętej instalacji to okazuje sie że na kablu niby odizolowanym pojawia sie jakieś znikome napięci które zakłóca poprawny pomiar przez urządzenia sterujące.
    stanisławpiotr
    Level 32  
    Napięcia 5 volt nie można zwiększać bo spowoduje to uszkodzenie czujnika.
    Zamieściłem ci układ elektroniczny czujnika ciśnienia zasila się jego 5V i na wyjściu napięcie w zależności od ciśnienia zmienia sie od 0.5V do 4.5 V.
    Black7812
    Level 8  
    Bardzo dziękuję za pomoc problem rozwiązany po założeniu dozownika wróciło do normy co prawda okazało się że pompa do naprawy bo nie mogła wytworzyć ciśnienia ale to już opanowałem. Bardzo dziękuję raz jeszcze za pomoc