Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] TV do 2000zł, 50-55cali, Sharp 55BL3EA/PHILIPS 55PUS6703 /Samsung UE55RU7172UXXH

kurcio0 03 Apr 2020 12:53 687 6
    kurcio0
    Level 3  
    1. Jak daleko siedzisz od ekranu telewizora? 2-3m
    2. Czy siedzisz na wprost ekranu czy bokiem do ekranu? raczej na wprost ewentualnie pod małymi kątami
    3. Jaki telewizor posiadasz obecnie? żaden :D
    4. Jaką markę preferujesz? właśnie to chcę ustalić
    5. Jakiej wielkości telewizora szukasz? 50-55 cali
    6. Jaki sygnał i urządzenia będą podłączone do telewizora? tylko internet, słuchawki BT/glośniki BT
    7. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej? filmy
    8. Czy będziesz grał w gry, a jeśli tak to na konsoli czy komputerze PC? nie
    9. Czy będziesz aktywnie korzystać z systemu SMART telewizora? tak
    10. Oglądasz wieczorami czy w dzień? głownie wieczorami
    11. Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na zakup telewizora? max 2000zł

Witam. Od niedawna szukam TV do mieszkania. Będę go używał wyłącznie do oglądania filmów z platform typu Netflix, Youtube, HBO GO, Showmax itp., do korzystania z przeglądarki internetowej (również do oglądania filmów np. na CDA) oraz ew. do słuchania muzyki na spotify. Wybrałem 3 opcje w tej samej cenie:
    - Telewizor Sharp 55BL3EA 55'' 4K UHD AndroidTV HDR (za plus uznałem tu android tv, ale czy będzie on płynnie działał na TV w tym budżecie i jak z jakością TV od firmy Sharp?)
    - Telewizor PHILIPS 55PUS6703 SMART 4K Ambilight (jaram się tym Ambilight, robi fajne wrażenie ale czy faktycznie się to sprawdza i czy warto dla tego kupić ten TV? na plus również możliwość nagrywania filmów na usb. Doczytałem też że system Saphi nie obsługuje aplikacji HBO GO czy to prawda? bo głownie z tego korzystam..myślałem nawet żeby dokupić do niego chromcasta i korzystać z hbo ale nie wiem czy taka opcja wchodzi w ogóle w grę. Nie ma on też BT a zależy mi żeby używać go na głośnikach czy słuchawkach BT, tu też myślałem żeby dokupić nadajnik BT ale nie wiem czy to już nie będzie za dużo kombinowania)
    -Telewizor Samsung UE55RU7172UXXH 55cali SmartTV 4K (to wydaje się najbardziej rozsądna opcja, podobno dobrze działający system smart. Posiada BT i dodatkowo airplay co wydaje się być przydatne ponieważ korzystam z iphone'. Ale brakuje mu ambilight..lubię takie bajery..wiem, że to czasem zgubne ale nic nie poradzę :P Jestem amatorem więc nawet nie poruszam kwestii matrycy, ale jeśli jest to aż tak istotne w odbiorze obrazu to zdam się na wasze sugestie:) Pozdrawiam!
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Ambilight to fajny bajer jak masz dużo miejsca dookoła tv. Tak po minimum 80-90 cm z każdej strony płaskiej sciany w jednorodnym kolorze.
    Saphi to lipa - słabiutki system.

Ja bym postawił na 55RU7402 lub pochodny serii RU74. Ma już WCG, lepsza jakość obudowy, podstawkę od RU70/RU71.
    Tizen działa sprawnie. Apki są.

Sharp to słabizna od Vestela. Nie warto.
    kurcio0
    Level 3  
    Tak się składa że mam cała białą pustą ścianę do dyspozycji. Tylko czy te kombinacje z chromecastem i BT o których wspomniałem by zdały egzamin?
    Fajna propozycja od Ciebie tylko trochę w tym rozmiarze wykracza poza budżet:/ rozumiem ze ten sam model w 50 calach posiada te same funkcje i wspomniany WCG?:)
  • Helpful post
    Ludwik XVI
    Moderator of RTV - what to buy
    Za 2k spokojnie kupisz 55 cali https://www.ceneo.pl/79324941

Odnośnie tanich Philipsów za dużo nie wiem. Moim zdaniem aktualnie nic ciekawego poza OLEDami Philips nie ma.
    No może bym rozważał jeszcze jeden model z serii The One czyli 58PUS7304. Reszta może nie istnieć ;)
    kurcio0
    Level 3  
    Dzięki za rady:) jeszcze ostatnia rzecz. W sklepie polecili mi również LG 55UM7400, jak on wypada w porównaniu z Samsungiem UE 55RU7402?
    kurcio0
    Level 3  
    Ok dzięki bardzo! W takim razie biorę Samsunga. Zamykam:)