Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik gazowy kuchenki AMICA gaśnie gaz

kgklk 04 Apr 2020 15:15 2187 6
    kgklk
    Level 3  
    Witam, mam problem z piekarnikiem kuchenki amica. Po zapaleniu płomienia w piekarniku i poluzowaniu kurka gazu płomień gaśnie. Nawet jeśli trzymam 5 minut, w trakcie których gaz się pali - po odpuszczeniu kurka - gaz gaśnie. co robić?
    Piter3040
    Level 24  
    Czy masz czujnik płomienia? (czujnik wypływu gazu?) w tej kuchence? Jaki to model?
    kgklk
    Level 3  
    Nie wiem jaki model, kuchnia ma ok. 7 lat. Odkręciłem płytę piekarnika i przy termoparze jest jakiś drut/drucik niepołączony z niczym - czy tak ma być?
    Piter3040
    Level 24  
    Wygląda na uszkodzoną termoparę
    Mierzejewski46
    Level 36  
    Trzeba wezwać serwis. Piekarnik gazowy to nie miejsce na jakiekolwiek samodzielne naprawy i inspekcje. Dla twojego bezpieczeństwa, albo wezwij gazownika, albo wymień piekarnik na elektryczny, a na pewno zaniechaj jego używania kiedy jest niesprawny. Widziałem sytuację kiedy piekarnik zgasł, kucharka zajrzała do środka, nacisnęła zapalarkę i cała pieczeń razem z gospodynią znalazła się na środku kuchni. Na szczęście pieczeń trochę zdążyła ostygnąć i skończyło się na lekko nadpalonych włosach.
    Edit;
    Pewnie uszkodzona termopara, ale sam i tak nic nie zdziałasz.
    kgklk
    Level 3  
    Ok, z tym serwisem to też problem teraz...
    antekch
    Level 21  
    Jeśli termopara jest dwu drutowa, to jeden drut w oplocie izolacyjnym jest podłączony do środka zaworu ,a drugi to masa podłączony na zewnątrz zaworu.