Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Satel Perfecta podłączenie czujek i konfiguracja

Piotr520 04 Apr 2020 15:23 6180 36
Automation24
    Piotr520
    Level 24  
    Witam wszystkich.
    Odkopuję temat żebyście mi wytłumaczyli jedną rzecz. Czujki mam takie same jak autor tematu Bosch ISC-BPR2-W12 i dostałem rezystory 2,2k 8sztuk i 1,1k 16 sztuk.
    Szukam na pudełku i w instrukcji czujki jaki to typ, czy 2OEL/NC czy 2OEL/NO ale nic nie ma. Wiem jak te czujkę podłączyć z dwoma rezystorami 1,1k ale po co te 2,2K ?
    Czy czujka wychodzi w takim czy innym układzie NC NO , czy ja to określam rezystorami? Bo się już pogubiłem.
    Z góry dziękuję za wyjaśnienie.

Moderated By suworow:

Wydzielone z tematu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3390875.html 3.1.19. Nie wysyłaj wiadomości w tematach archiwalnych, jeśli jest to kolejne pytanie, w szczególności inne niż osoby pytającej. Z racji szacunku do pytającego załóż własny temat. Możesz dopisać tylko sposób rozwiązania problemu.

............................................................................
    Ogłoszenie

Wszystkich zainteresowanych jak to zrobić poprawnie, tak by nasze mienie było w miarę dobrze zabezpieczone a pieniądze wydane na sprzęt nie zmarnowane odsyłam do naszych poradników.

Zapraszamy do zapoznania się z poradnikami, tematami wyróżnionymi, artykułami, z zakresu systemów zabezpieczeń takich jak domofony, automatyka bram i szlabanów, systemy alarmowe, kamery, kontrola dostępu:
    Poradniki dot. systemów zabezpieczeń

Jeżeli w w/w tematach nie znajdziesz odpowiedzi na swoje pytanie, zapraszamy na forum:
    Systemy zabezpieczeń

Zachęcamy również do odwiedzenia sekcji Poradniki Ogólne, gdzie znajdziecie materiały z pozostałych działów forum, w tym dla osób rozpoczynających swoją przygodę z elektroniką:
    Poradniki Ogólne
  • Automation24
    Piotr520
    Level 24  
    Rozumiem że czujkę pir muszę podłączyć z dwoma rezystorami 1,1k a zabezpieczenie obudowy centrali ( wyłącznik przypominający krańcówkę) przez rezystor 2,2k. Tylko w programie jaki wybrać typ czujki pir NO czy NC?
  • Automation24
    Piotr520
    Level 24  
    Doczytałem ;) , już wiem do czego te rezystory.
    Rozumiem że rezystory to zabezpieczenie przed przypadkowym i celowym zwarciem. W sumie nie było by błędem gdybym użył rezystora w przypadku sabotażu obudowy centrali, choć prawdopodobieństwo zwarcia praktycznie niemożliwe, prędzej cała centrala się usmaży.
    Dzięki za uświadomienie.
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Piotr520
    Level 24  
    Ech, to mój pierwszy alarm który montuję u siebie, jeszcze muszę trochę doczytać.
    Jeszcze jedno pytanie, czujka w kotłowni gdzie pracuje piec i zmienia się temperatura raczej może być problemowa?
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    Piotr520
    Level 24  
    Ta zostanie najwyżej na zapas, a do kotłowni kupię coś innego.
    Dzięki za pomoc.
  • Helpful post
    suworow
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Tu masz sporo rzeczy wyjaśnionych:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3573353.html
    Wybrane fragmenty:

Co ustawiamy po stronie centrali:

• Typ wejścia. ( jego parametryzację) Taką samą jaką ustawiliśmy rezystorami w czujce. W naszym wypadku będzie to DEOL NC ( w przypadku central które udostępniają konfigurację DEOL NC i DEOL NO) lub po prostu DEOL w przypadku innych central.

Styki które nas interesują

• dwa styki zasilania Tu podajemy w odpowiedniej polaryzacji zasilanie z centrali (plus do plusa, minus do minusa)
    • dwa styki sabotażu NC Zwarte gdy obudowa czujki jest zamknięta i reagujące rozwarciem na jej otwarcie.
    • dwa styki alarmowe NC. Zwarte gdy czujka jest zasilona i nie wykrywa ruchu, reagujące rozwarciem na wykrycie ruchu lub zdjęcie zasilania.
  • Helpful post
    Dreamer93
    Level 14  
    Piotr520 wrote:
    Jeszcze jedno pytanie, czujka w kotłowni gdzie pracuje piec i zmienia się temperatura raczej może być problemowa?

Sam PIR może tam wariować i dawać fałszywe alarmy, dałbym tam PIR + MW dla pewności.
    Piotr520
    Level 24  
    suworow wrote:
    Tu masz sporo rzeczy wyjaśnionych:
    Wybrane fragmenty:

Co ustawiamy po stronie centrali:

• Typ wejścia. ( jego parametryzację) Taką samą jaką ustawiliśmy rezystorami w czujce. W naszym wypadku będzie to DEOL NC ( w przypadku central które udostępniają konfigurację DEOL NC i DEOL NO) lub po prostu DEOL w przypadku innych central.

Styki które nas interesują

• dwa styki zasilania Tu podajemy w odpowiedniej polaryzacji zasilanie z centrali (plus do plusa, minus do minusa)
    • dwa styki sabotażu NC Zwarte gdy obudowa czujki jest zamknięta i reagujące rozwarciem na jej otwarcie.
    • dwa styki alarmowe NC. Zwarte gdy czujka jest zasilona i nie wykrywa ruchu, reagujące rozwarciem na wykrycie ruchu lub zdjęcie zasilania.

Dzięki za link, z samym połączeniem elektrycznym jak sądzę nie będę miał większych problemów, bardziej obawiam się pierwszego uruchomienia i ustawień w programie. Może zepnę to wszystko dziś wieczorem i spróbuję uruchomić, kurcze nawet na budowę nie ma jak pojechać bo u nas wylotówki obstawione, się porobiło a to dopiero początek :| .

Dodano po 8 [godziny] 50 [minuty]:

Post za postem ,ale udało się uruchomić centralę i wydaje się że wszystko działa :D .
    Mam jeszcze pytanie, jak skonfigurować powiadamianie kartę sim i powiadamianie sms a także sterowanie. Wszystko co potrzebuję to dostać informację że alarm się załączył i żebym mógł przez sms uzbroić i rozbroić centralkę.
    Chodzi mi gównie o to okno, karta play

Bo tutaj to rozumiem że wpisuję swój numer i to chyba wszystko, czy jescze muszę coś zaznaczyć przy sms?

I czy są jakieś specjalne kody które muszę tu wpisać żeby uzbroić i rozbroić centralę , czy sam wpisuję jakiś kod?
    Piotr520
    Level 24  
    Ech, zająłem się czujką i nawet nie zwróciłem uwagi jakiej centrali dotyczy temat. Wieczorem jeszcze poszukam tych ustawień.
    Dzięki za pomoc.
  • Helpful post
    suworow
    Piotr520 wrote:
    Bo tutaj to rozumiem że wpisuję swój numer i to chyba wszystko, czy jescze muszę coś zaznaczyć przy sms?

Warto też pomyśleć o powiadomieniu pod dwa numery.
    Wybierasz typ powiadomień ( sms, dzwonienie-warto załączyć bo sms nie zawsze dociera na czas), typ zdarzeń o których masz być powiadamiany itp.

Piotr520 wrote:
    I czy są jakieś specjalne kody które muszę tu wpisać żeby uzbroić i rozbroić centralę , czy sam wpisuję jakiś kod?

Wpisz w rubrykę "funkcje" np liczbę 41 czy 44. Wiele się wyjaśni ;)

Nie myślałeś o tym by np zajrzeć do instrukcji?

Piotr520 wrote:
    Dzięki za link, z samym połączeniem elektrycznym jak sądzę nie będę miał większych problemów, bardziej obawiam się pierwszego uruchomienia i ustawień w programie.

Pytałeś czy NO czy NC. W linkowanym materiale masz to wyjaśnione.

Dodano po 1 [minuty]:

bhtom wrote:
    Nie uważasz, że w temacie Versy pytanie o Perfectę jest trochę nie na miejscu?
    Piotr520 wrote:
    Ech, zająłem się czujką i nawet nie zwróciłem uwagi jakiej centrali dotyczy temat. Wieczorem jeszcze poszukam tych ustawień.
    Dzięki za pomoc.

Wydzieliłem do nowego tematu.
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.
    Podziękowania dla Moderatora za cierpliwość i wydzielenie wątku.
    Czytanie instrukcji pomaga :D .

Po odpowiednich ustawieniach sieci wszystko działa. Karty jeszcze nie doładowałem i pewnie dlatego nie przychodzą powiadomienia i sms, ale już mogę za pomocą sms uzbroić i rozbroić centralę.
    Dodaję ustawienia dla sieci Play, druga fotka dla wszystkich sieci

Zostało jeszcze podłączenie ekspandera i sygnalizatora akustycznego, jak coś to będę pisał.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.
    Ekspander podłączony i skonfigurowany, działa.
    Został sygnalizator akustyczno optyczny TI 700. W instrukcji jest opisane jak go podłączyć do centrali satel, ale mam pytanie odnośnie potrzeby użycia rezystorów.

W tym temacie rezystor jest podpięty na +SA-, pytanie czemu tak i czy tak mam podłączyć bo w instrukcji satel nic o tym nie piszą.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3610191.html#18141283

Natomiast w tym temacie forumowicz bhtom pisze o jakimś rezystorze parametrycznym dla sabotażu. Też nie rozumiem czemu jest potrzebny i jak go podłączyć.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2873004.html

Rozumiem że wyjścia sabotażowe sygnalizatora 2x TMP mogę spiąć razem z sabotażem skrzynki centrali, pod to samo wejść COM i Z.
    Piotr520
    Level 24  
    Założyłem że te rezystory to są tylko do czujek. Więc rezystor muszę zamontować w obwodzie w szereg, tylko jak wartość i jaki typ ustawić, 1,1k i jako NC?
    suworow
    Rezystory w przypadku wejść są do ich parametryzacji. Nie zawsze muszą być tylko w czujkach.
    Wszystko to napisane jest w poradnikach, które już raz linkowałem. Przeczytaj je w końcu.
    Jak podłączyć sygnalizator do centrali alarmowej - poradnik
    Wyjścia (programowalne i nie tylko) central alarmowych
    Piotr520
    Level 24  
    Jeszcze raz zerknąłem w instrukcje, wychodzi że ma to być rezystor 2,2K połączony szeregowo a typ jaki ustawić to EOL/NC. Zgadza się?
    suworow
    EOL a nie OEL co oznacza, jak tłumaczył nasz kolega w jednym z linkowanych materiałów:
    dariusz.bembenek wrote:
    Skąd się bierze nazwa "EOL"?
    EOL czyli - End Of Line ("Koniec linii"). Bardzo ważne jest, aby rezystory końca linii były.. na końcu linii. Czyli mają być w czujce, a nie przy centrali (patrz: popularny błąd początkujących, którzy dla konfiguracji EOL rezystory montują przy wejściach centrali zamiast w czujkach).

W poradniku dot. podłączenia sygnalizatora masz rysunki i taki opis:
    suworow wrote:
    1. Rezystor włączony szeregowo w obwód sabotażu sygnalizatora. Parametryzuje on linię sabotażu. Dzięki temu centrala uzna jako sabotaż nie tylko otwarcie obudowy, czy przerwę w przewodzie łączącym centralę z sygnalizatorem, ale też zwarcie tego przewodu. Można w obwód włączyć jak na przedstawionym przez kolegę @Genevo schemacie jeden rezystor i linię centrali ustawić jako EOL, jak i dwa rezystory (jeden szeregowo, drugi równolegle do styków) i linię centrali ustawić jako DEOL.

I po co warto parametryzować linię:
    dariusz.bembenek wrote:
    Co mówi aktualna norma PN-EN50131 o takich tworach jak "DEOL, EOL itp."?
    Nic. Norma nie definiuje takich pojęć, a jedynie zaznacza, że czujka w danym stopniu powinna mieć np. ochronę przeciwsabotażową. Nie narzuca natomiast rozwiązania technicznego, tj. norma nie mówi, żeby do czujki wrzucić rezystory. Chodzi o to, że instalator ma tak podłączyć elementy systemu alarmowego, aby np. w momencie wykrycia ruchu przez czujkę centrala wiedziała, że chodzi o ruch, natomiast w momencie otwarcia obudowy czujki centrala wiedziała, że nastąpiło otwarcie (sabotaż). Jeżeli instalator ma ochotę, to może podłączyć czujkę w konfiguracji NC i zająć po kilka wejść na czujkę. Jednak... producenci systemów alarmowych wymyślili takie "optymalizacje" jak EOL, 2EOL, 3EOL m.in. po to, aby można było oszczędzać wejścia centrali. Oczywiście takie konfiguracje niosą za sobą inne udoskonalenia, jak np. uniemożliwienie w prosty sposób obejścia linii alarmowej (poprzez właśnie stosowanie "parametru" na linii, czyli rezystorów). Dla osoby raz w życiu podłączającej czujki, wnikanie w szczegóły nie jest konieczne, ale warto zapamiętać, że... rezystory do czujek naprawdę warto wkładać (czyli warto parametryzować linie alarmowe).

Spojrzałem w kolegi profil. Sporo kolega pomaga w elektronice samochodowej... A tu przecież mówimy o takich podstawach podstaw elektroniki....
    Piotr520
    Level 24  
    Dobra już łapę, same schematy z wpiętymi rezystorami laikowi nie wiele dają, trzeba zrozumieć jak to działa.
    Czyli gdy wybiorę dla sabotażu typ układu EOL/NC to centrala uznaje jako prawidłowy sygnał (wszystko ok) rezystancję 2,2K dla obwodu sabotażu. Alarm wywołuje otwarcie obwodu (krańcówki) czyli brak rezystancji, albo zwarcie, czyli obwód zamknięty ale brak rezystancji. To dla tego rezystora nie można stosować w centralce bo nie wykryje zwarcia.
    Zgadza się?
    Piotr520
    Level 24  
    Fakt, napisałem o tej rezystancji trochę niefachowo. Czyli wybranie czujnika sabotażu jako NC lub NO działa po prostu zero jedynkowo, obwód otwarty albo zamknięty i tu dodanie rezystora wywoła alarm w każdym stanie. Rany, żebym to ja wiedział że centrala rozpoznaje odpowiednią rezystancję to pewnie nie było by tematu :) . A ja zachodziłem w głowę co za różnica czy dam do czujki rezystory 1,1K czy 2,2K jak i tak zbyt duża rezystancja obwodu :). Takie proste ;).
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.
    Bhtom, dam radę ,po podłączeniu przetestuję jak działa sabotaż z rezystorem czy bez, z jakim ustawieniem jaki błąd otrzymam.
    Jeszcze jedno pytanie, czy sygnalizator zewnętrzny ustawiam tu

Co z polaryzacją, bo jest zaznaczone plusem.Czy przy wejściach wyzwalających coś się zaznacza?
    Czy jest możliwość, a jeśli tak, to w których ustawieniach zaprogramowanie centrali tak, by alarm uzbrajał się powiedzmy o godz 22 i rozbrajał o 6 rano?
    Piotr520
    Level 24  
    Witam.
    Panowie ostatnie pytanie. Skąd brać zasilanie do czujek ekspandera, chodzi o +12v ?
    Ekspander ma zasilanie z centrali z pinu KPD tak jak w instrukcji. Czy zasilanie do czujek mogę brać z wejścia ekspandera oznaczonego jako +12v, są tam dwa takie wejścia czy muszę ciągnąć z AUX z centrali?