Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Proszę o radę, szukam sprawdzonych, dobrych jakościowo sprzętów AGD

Cezarclon 05 Apr 2020 12:14 1056 12
    Cezarclon
    Level 2  
    Witam,
    poszukuję dobrych jakościowo, ale w miarę rozsądnych cenowo tzn. dobry stosunek jakość/cena, sprzętów AGD do kuchni tzn.:
    - lodówka do zabudowy
    - piekarnik
    - zmywarka do zabudowy
    - płyta indukcyjna, mam na oku https://www.ceneo.pl/65837785#tab=reviews poradźcie, czy dobry pomysł
    - okap do zabudowy
    Nie mam pomysłu w które marki iść, bo na temat wszystkich słyszę jakieś niepochlebne komentarze.

Z góry serdeczne dzięki za pomoc Panowie!
    madamsz1
    Level 39  
    :) Temat pewnie "rzeka" ile osób, ilu producentów, ile modeli danego sprzętu, tyle opinii.
    Od siebie mogę podać:
    - lodówka HotPoint (10 lat)
    - piekarnik Bosch (8 lat)
    - zmywarka Bosch (2 lata)
    - okap Candy (10 lat)
    - płyta gazowa Amica :) (10 lat)
    - pralka Whirpool (12 lat) - taki model co niby wszyscy narzekali po 2-3 latach :)

Podobno Electrolux robi dobre piekarniki i płyty grzejne, kolega ma indukcję już 8 lat i jest zadowolony.
    Anonymous
    Level 1  
    madamsz1
    Level 39  
    Podaje tylko urządzenia które posiadam i jaki okres bezawaryjnie użytkuję. A jeżeli chodzi o nowe sprzęty (nowe modele) to pewnie można coś będzie na ich temat powiedzieć za 3-5 lat, ale wtedy czy będą "nowe" i koło się zamyka.
    Anonymous
    Level 1  
    Cezarclon
    Level 2  
    Z jednej strony macie Koledzy rację, z drugiej wiem, że są szczegóły typu w zmywarce plastikowe dno, co słyszałem, że jest wadą itd.

Dlatego myślę, że jednak ktoś będzie w stanie podpowiedzieć które ze sprzętów obecnie dostępnych warto rozważyć, a na które nie warto nawet zwracać uwagi.
    bearq
    Level 38  
    Cezarclon wrote:
    Dlatego myślę, że jednak ktoś będzie w stanie podpowiedzieć które ze sprzętów obecnie dostępnych warto rozważyć, a na które nie warto nawet zwracać uwagi.

Biorąc pod uwagę aspekt użytkowy to piekarnik mam siemensa i nie narzekam. Ma prowadnice pod tacki które są dość sztywne, zimna szyba i to co mnie najbardziej irytowało w innych firmach to chowane pokrętło od wyboru funkcji które już w sklepie miało luz liczony w milimetrach. W tym egzemplarzu pokrętło jest stałe i chodzi bardzo precyzyjnie bez nadmiernego luzu.

Indukcja siemens aczkolwiek żadnymi aspektami się tutaj nie kierowałem. Wszystko chodzi płynnie i sprawnie, obsługa intuicyjna a moc jak dla mnie aż wręcz za duża (7kW). Normalnie używam 4-7 poziom grzania a ma do 9 z skokiem co 0.5. Ma dwa pola grzewcze łączone w jedno co się czasami przydaje. Nie wiem jak grzeją inne płyty ale każdy się mnie pyta jak "grzeje" bo podobno inne marki mają z tym problem. Nie wiem jak jest w innych bo to moja pierwsza indukcja aczkolwiek trybu booster nie używam bo nie ma takiej potrzeby.

Zmywarka siemens ze stalowym dnem, nic jej nie mogę również zarzucić. Myje i suszy dobrze mimo ustawień w "połowie skali". Ma tryb który skraca czas mycia co według mnie jest świetnym pomysłem.

Lodówka bosch wolnostojąca, chłodzi, mrozi a to jest najważniejsze.

Pralka LG, zdecydowałem się ze względu na wymienne łożyska oraz Direct Drive. Jedno stałe pokrętło do wyborów programu które podobnie jak w piekarniku siemens chodzi sztywno i precyzyjnie. Do tego przekonała mnie opcja dodania odzieży po rozpoczęciu programu, skrócenie czasu prania i co dla mnie bardzo ważne czyli możliwość samego wirowania prania czego wiele pralek nie ma. Chodzi bardzo cicho nawet przy wirowaniu nie "wyje".

Okap Amica, to największa porażka. Uparłem się na początku na okap wysuwany pod szafkowy ale dałem się przekonać na "zwykł" do zabudowy w szafce którego nie widać.
    Efekt tego jest taki że pół indukcji jest pod linią okapu a drugie pół poza szafkami i okapem. Przy gotowaniu na pierwszych dwóch polach poza okapem wszystko leci na mieszkanie a okap nawet na 1 poziomie prędkości tak niemiłosiernie wyje że nie da się nawet rozmawiać z drugą osobą stojącą obok nas. Wytrzymać 30 minut z tym włączonym wyjcem to nie lada sztuka.

Sprzęty mam od jakiś 4-6 miesięcy i nie mogę im nic zarzucić przynajmniej jeśli chodzi o aspekty użytkowe a jakość, no cóż dowiemy się o tym za jakiś czas.
    Anonymous
    Level 1  
    bearq
    Level 38  
    MM2X wrote:
    Na marginesie jak używacie okapy kuchenne, do czego są podłączone wyloty, czy w kuchni są podgrzewacze gazowe cwu?,

Ja mam kuchnię w której leci akurat kanał wentylacyjny więc wystarczyło się tylko przebić i podłączyć rurą spiro.

Erbit wrote:
    No właśnie. Za jakiś czas, bo w okresie 4-6 miesięcy większość działa dobrze.

Dlatego napisałem że mogę się odnieść tylko do aspektu użytkowego
    MM2X
    Level 26  
    bearq wrote:
    Ja mam kuchnię w której leci akurat kanał wentylacyjny więc wystarczyło się tylko przebić i podłączyć rurą spiro.

A czy w tej kuchni jest piecyk gazowy typu junkers?, właśnie chodzi mi o to, że wtedy okap będzie ciągnął spaliny w drugą stronę tj. do tego nowo utworzonego kanału wentylacyjnego :(
    Anonymous
    Level 1  
    MM2X
    Level 26  
    Erbit wrote:
    wydaje się, że co tam okap, przecież nie zabija

Mam za sobą incydent członek/rodziny z zatruciem tlenkiem węgla (komora izobaryczna) "tylko" po wymianie okien w kuchni na plastikowe/szczelne-brak wrzutu powietrza. Tutaj natomiast mamy do czynienia z silnym ciągiem w drugą stronę (okap) i weź teraz pod uwagę fakt, że na drodze od junkersa do okapu przebywa człowiek :( . Jeśli się nie mylę to kominiarze zaznaczają w protokołach taką instalację, na wypadek jakby coś się tragicznego wydarzyło, czyt. "dupochron".