Cezarclon wrote: Dlatego myślę, że jednak ktoś będzie w stanie podpowiedzieć które ze sprzętów obecnie dostępnych warto rozważyć, a na które nie warto nawet zwracać uwagi.
Biorąc pod uwagę aspekt użytkowy to piekarnik mam siemensa i nie narzekam. Ma prowadnice pod tacki które są dość sztywne, zimna szyba i to co mnie najbardziej irytowało w innych firmach to chowane pokrętło od wyboru funkcji które już w sklepie miało luz liczony w milimetrach. W tym egzemplarzu pokrętło jest stałe i chodzi bardzo precyzyjnie bez nadmiernego luzu.
Indukcja siemens aczkolwiek żadnymi aspektami się tutaj nie kierowałem. Wszystko chodzi płynnie i sprawnie, obsługa intuicyjna a moc jak dla mnie aż wręcz za duża (7kW). Normalnie używam 4-7 poziom grzania a ma do 9 z skokiem co 0.5. Ma dwa pola grzewcze łączone w jedno co się czasami przydaje. Nie wiem jak grzeją inne płyty ale każdy się mnie pyta jak "grzeje" bo podobno inne marki mają z tym problem. Nie wiem jak jest w innych bo to moja pierwsza indukcja aczkolwiek trybu booster nie używam bo nie ma takiej potrzeby.
Zmywarka siemens ze stalowym dnem, nic jej nie mogę również zarzucić. Myje i suszy dobrze mimo ustawień w "połowie skali". Ma tryb który skraca czas mycia co według mnie jest świetnym pomysłem.
Lodówka bosch wolnostojąca, chłodzi, mrozi a to jest najważniejsze.
Pralka LG, zdecydowałem się ze względu na wymienne łożyska oraz Direct Drive. Jedno stałe pokrętło do wyborów programu które podobnie jak w piekarniku siemens chodzi sztywno i precyzyjnie. Do tego przekonała mnie opcja dodania odzieży po rozpoczęciu programu, skrócenie czasu prania i co dla mnie bardzo ważne czyli możliwość samego wirowania prania czego wiele pralek nie ma. Chodzi bardzo cicho nawet przy wirowaniu nie "wyje".
Okap Amica, to największa porażka. Uparłem się na początku na okap wysuwany pod szafkowy ale dałem się przekonać na "zwykł" do zabudowy w szafce którego nie widać.
Efekt tego jest taki że pół indukcji jest pod linią okapu a drugie pół poza szafkami i okapem. Przy gotowaniu na pierwszych dwóch polach poza okapem wszystko leci na mieszkanie a okap nawet na 1 poziomie prędkości tak niemiłosiernie wyje że nie da się nawet rozmawiać z drugą osobą stojącą obok nas. Wytrzymać 30 minut z tym włączonym wyjcem to nie lada sztuka.
Sprzęty mam od jakiś 4-6 miesięcy i nie mogę im nic zarzucić przynajmniej jeśli chodzi o aspekty użytkowe a jakość, no cóż dowiemy się o tym za jakiś czas.