Ostatnio pękł mi pasek napędu bramy garażowej Dexxo. Szukając części zamiennych znaleźć można całą szynę za ok 450zł. Nie bardzo pasowało mi prucie izolacji termicznej wokół szyny (mam niski garaż i szyna jest przytwierdzona bezpośrednio do sufitu) - zależało mi więc na znalezieniu samego paska napędu. O ile Somfy nigdzie "nie oferuje" samego paska, to Nice ma identyczny pasek oznaczony jako "Nice PRSPIN03 Pasek zębaty - 6m szerokość 8mm". Pasek ten używany jest także w innych napędach, a w allegro znalazłem go jako "Pasek zębaty do GD0N Mhouse, SPIN Nice 8mm/6m" cena na allegro to 150zł. Zaryzykowałem i kupiłem, pasek wygląda identycznie włącznie z kolorem, dociąłem (Dexxo jest trochę krótszy) zamontowałem i działa.
Post ten zostawiam jako poradnik dla innych osób w potrzebie.
PS. Jak pękł pasek? Dla mnie to trochę dziwne, myślałem że bramy maja zabezpieczenie momentu obrotowego (ochrona przed zgnieceniem podczas zamykania). Podczas otwierania bramy miałem awarię prądu i brama zatrzymała się gdzieś w połowie. Po przywróceniu zasilania brama zgłupiała, nie pamiętała położeń krańcowych (nie zamknęła się do końca), spróbowałem więc otworzyć i po dojściu do pozycji krańcowej otwarcia silnik kontynuował pracę aż zerwał pasek. Ku przestrodze.
Post ten zostawiam jako poradnik dla innych osób w potrzebie.
PS. Jak pękł pasek? Dla mnie to trochę dziwne, myślałem że bramy maja zabezpieczenie momentu obrotowego (ochrona przed zgnieceniem podczas zamykania). Podczas otwierania bramy miałem awarię prądu i brama zatrzymała się gdzieś w połowie. Po przywróceniu zasilania brama zgłupiała, nie pamiętała położeń krańcowych (nie zamknęła się do końca), spróbowałem więc otworzyć i po dojściu do pozycji krańcowej otwarcia silnik kontynuował pracę aż zerwał pasek. Ku przestrodze.