Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pasek napędu bramy garażowej Somfy Dexxo 800/1000 RTS (zamiennik)

minister66 06 Apr 2020 05:59 1992 2
Optex
    minister66
    Level 10  
    Ostatnio pękł mi pasek napędu bramy garażowej Dexxo. Szukając części zamiennych znaleźć można całą szynę za ok 450zł. Nie bardzo pasowało mi prucie izolacji termicznej wokół szyny (mam niski garaż i szyna jest przytwierdzona bezpośrednio do sufitu) - zależało mi więc na znalezieniu samego paska napędu. O ile Somfy nigdzie "nie oferuje" samego paska, to Nice ma identyczny pasek oznaczony jako "Nice PRSPIN03 Pasek zębaty - 6m szerokość 8mm". Pasek ten używany jest także w innych napędach, a w allegro znalazłem go jako "Pasek zębaty do GD0N Mhouse, SPIN Nice 8mm/6m" cena na allegro to 150zł. Zaryzykowałem i kupiłem, pasek wygląda identycznie włącznie z kolorem, dociąłem (Dexxo jest trochę krótszy) zamontowałem i działa.
    Post ten zostawiam jako poradnik dla innych osób w potrzebie.

PS. Jak pękł pasek? Dla mnie to trochę dziwne, myślałem że bramy maja zabezpieczenie momentu obrotowego (ochrona przed zgnieceniem podczas zamykania). Podczas otwierania bramy miałem awarię prądu i brama zatrzymała się gdzieś w połowie. Po przywróceniu zasilania brama zgłupiała, nie pamiętała położeń krańcowych (nie zamknęła się do końca), spróbowałem więc otworzyć i po dojściu do pozycji krańcowej otwarcia silnik kontynuował pracę aż zerwał pasek. Ku przestrodze.
  • Optex
    grzechotnik
    Level 26  
    minister66 wrote:

, spróbowałem więc otworzyć i po dojściu do pozycji krańcowej otwarcia silnik kontynuował pracę aż zerwał pasek. Ku przestrodze.

Z tego co pamiętam to w instrukcji jest napisane że niewolno używać automatu bez zaczepionej bramy.
    A pasek w takim wypadku pęka w mocowaniu przy wózku, i jest to do ogarnięcia bez wymiany całego paska.
    minister66
    Level 10  
    Brama nie byla wysprzeglona, pasek owszem pękł blisko wózka ale za dlugi kawałek odcięło i nie dalo rady nic zrobić.