Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piec gazowy Ariston Egis plus 24 FF błąd error 117

tomekegis24 06 Apr 2020 09:07 1116 6
  • #1
    tomekegis24
    Level 2  
    Dzień dobry,
    to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.



    Od czasu kiedy zacząłem wyłączać piec z funkcji CO/CUW na samo CUW pojawił się problem.
    Przy włączeniu ciepłej wody wpierw pojawiają się błędy przepływu 104, 108, 109 (różnie) a następnie piec wchodzi w błąd 117.
    Po komunikacie błędu 117 i jego skasowaniu nie chodzi pompa tj. error po jakimś czasie udaje się skasować jednak gdy włączam CO to widać że pompa nie chodzi bo piec w sekundy osiąga maksymalne wartości temperatury. Metodą prób i błędów udało mi się ustalić, że pompę można uruchomić kręcąc jej wirnikiem za pomocą śruby choć nie chodzi z opoerm (po odkręceniu zatyczki inspekcyjnej).
    Suma sumarum piec CUW działa poprawnie tylko gdy jest włączony jednocześnie na CO. Idą ciepłe dni i problematyczne staje się włączanie pieca na CO tylko żeby móc korzystać z ciepłej wody.

    Uprzedzając pytania dodam tylko, że wezwałem autoryzowanego serwisanta Ariston. Dokonał standardowej czynności tj. wyczyścił komorę spalania, elektrody, wymiennik ciepła oraz filtry. Na instalacji CO i CUW posiadam dodatkowe filtry siatkowe boczne, które też oczyściłem. Fachowiec kazał obserwować co się będzie działo i wydać że nie ma pomysły na powód usterki. Po jego wizycie sam dokonałem ponownego czyszczenia wymiennika, rozkręciłem też pompę która na moje oko działa normalnie (brak uszkodzeń wirnika, zakamienienia), wyczyściłem też wszystkie filtry no i dalej to samo.

    Czy ktoś ma jakiś pomysł jak usunąć tą usterkę?
  • Helpful post
    #2
    ol_an
    Heating systems specialist
    Niech serwisant sprawdzi czujniki temperatury na zasilaniu i powrocie, jeśli pod względem hydraulicznym wszystko w porządku. Jednak jeśli takie rzeczy zdarzają się w trakcie grzania wody użytkowej to sprawdziłbym wymiennik płytowy czy nie jest zakamieniony.
  • #3
    tomekegis24
    Level 2  
    Dzięki.
    Wymiennik ciepła czyściłem tak samo jak wcześniej serwisant ale nie wiem czy skutecznie.
    W części CO jest czarny osad na ściankach który nie zszedł całkowicie. W części CUW nie zauważyłem kamienia, przelałem przez niego trochę ciepłego kwasu octowego. Faktem jest gdy włączona jest ciepła woda to wymiennik nagrzewa się bardzo mocno, też mnie to zastanawiało czy czasem gdy działa CO to szybko jest w stanie tę temperaturę wrzucić na grzejniki a gdy nie jest włączony to po prostu piec się przegrzewa.

    Czy zna ktoś może jakiś łatwy domowy sposób wyczyszczenia wymiennika? Widziałem filmiki jak był czyszczony kwasem cytrynowym i jakimś kamixem ale nie wiem czy to nie rozwali lutów.
  • Helpful post
    #4
    ol_an
    Heating systems specialist
    Kamiks jest bardzo dobry. Kwasek cytrynowy podejrzewam podobnie. Czyszczenie powinno trochę potrwać, potem intensywne płukanie. To nie jest robota na 15 minut.
  • #5
    tomekegis24
    Level 2  
    Dzięki.
    Będę próbował. W serwisie telefonicznym aristona ustaliłem że wymiennik główny piec jest z miedzi a wtórny (płytowy) z nierdzewki.
    Nie znalazłem informacji aby kamix nie można było stosować z miedzią i nierdzewką martwi mnie tylko to że oba są lutowane. Czy kamix nie rozpuści lutów?

    Pozdrowienia
  • #6
    ol_an
    Heating systems specialist
    Nie martw się lutami. Wymienniki lutowane są miedzią.
  • #7
    tomekegis24
    Level 2  
    Kończąc temat chciałem rozwiązać zagadkę, która trapiła mnie przez ostatnie dwa miesiące.
    Przeczyściłem wymiennik płytowy oraz nagrzewnicę. Rozmontowanie pieca w tym zakresie jest dziecinnie proste i intuicyjne.
    Użyłem KAMIXu i muszę powiedzieć że przy temperaturze cieczy roboczej 50 st. daje świetnie radę choć oba elementy nie były prawie wcale zakamienione. Kamix usunął też czarny osad (przynajmniej w widocznych miejscach). Po złożeniu niespodzianka ponieważ dalej error 104 i finalnie error 117. Coś nie dawała mi spokoju ta pompa i wymieniłem kondensator. W pompie jaka jest zamontowana w tym piecu, u mnie WILO mocy 63 W, kondesator rozruchowy ma parametry 2 μF 400 VAC, mnie udało się zdobyć tylko 2 μF 450 VAC ale pompa śmiga aż miło (taką radę że nie ma to znaczenia otrzymałem od Pani w sklepie elektronicznym).
    Bez komentarza pozostawię wiedzę fachowców Aristona (ponoć autoryzowanych), którzy nie potrafili tego wychwycić. Tego który konsultował ze mną sprawę telefonicznie (z powodu COVID) jestem w stanie zrozumieć ale temu, który był na miejscu i zrobił podstawowy serwis nie potrafię odmówić "podziękowań".