Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze

(Sponsored) TechEkspert 06 Apr 2020 11:18 9732 37
Nazwa.pl
  • Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze
    W artykule przyjrzymy się dokładniej bezprzewodowej kamerze solarnej LTE / WiFi CAMSIM-2S. Produkt do testów udostępniła nam firma ORLLO.
    Zachęcam do zapoznania się z poniższą recenzją tego urządzenia - znajdziecie w niej materiał wideo z testów, opis eksperymentów z tą kamerą i ich wyników.
    Napiszcie pod artykułem, co Wy myślicie o takim autonomicznym urządzeniu do monitoringu wizyjnego.

W pudełku poza samą kamerą znajdziemy jeszcze:
    -panel fotowoltaiczny 10W,
    -zewnętrzny moduł akumulatorowy Li-ion 120Wh ze stabilizacją napięcia wyjściowego 12V,
    -zasilacz 19V do ładowania modułu akumulatorowego
    -przejściówkę umożliwiającą zasilanie kamery z typowego gniazda DC
    -uchwyt ścienny,
    -regulowany uchwyt panela fotowoltaicznego,
    -elementy montażowe,
    -wkrętak i kluczyk płaski,
    -instrukcję w języku polskim.

Kamera może pracować w miejscach, gdzie nie ma dostępu do zasilania sieciowego (ma własny akumulator + panel fotowoltaiczny) oraz tam, gdzie brak dostępu sieci WiFi (ma wbudowany modem LTE i slot na kartę microSIM). Dodatkowo, urządzenie dzięki wykorzystaniu WiFi 2.4GHz może udostępniać połączenie do internetu dla innych urządzeń WiFi (tryb hotspot) lub łączyć się poprzez WiFi do internetu, gdy na lokalizacji dostępna jest sieć WiFi.
    Kamera wyposażona jest w czujnik ruchu (można nagrywać w trybie ciągłym na kartę SD lub tylko w momencie wystąpienia zdarzenia). W trybie wykrywania ruchu nagrania mogą trafiać nie tylko na kartę SD, ale także do bezpłatnej chmury (zapis przechowywany do 30 dni). Oświetlacz IR sterowany jest czujnikiem światła, a kamera zamknięta jest w metalowej obudowie wyposażonej w dodatkową górną osłonę.
    Bezpłatna, posiadająca polski interfejs aplikacja TYCAM na urządzenia mobilne zapewnia możliwość podglądu obrazu z kamery, przeglądania wcześniejszych nagrań oraz otrzymywania wiadomości push o wykryciu ruchu. Dostępna jest także aplikacja desktop do równoległego podglądu z wielu kamer.
    ORLLO przygotowało bardzo dobrą merytorycznie instrukcję obsługi i montażu kamery: instrukcja ORLLO-CAMSIM-2S.

Kamera dostarczona jest w zestawie pozwalającym na uruchomienie monitoringu wizyjnego niezależnego od dostępności zasilania i sieci WiFi (akumulator + panel fotowoltaiczny + modem LTE). Mocowania zapewniają możliwość montażu kamery, panela fotowoltaicznego i akumulatora zewnętrznego. Uchwyt kamery posiada dwa stopnie swobody. Pudło z całą zawartością waży ~4.9kg, z czego zespół akumulatora ~1kg, a kamera 0.8kg. Obudowa kamery i elementy mocujące wykonane są z metalu, co zwiększa masę, ale znacząco też zwiększa wytrzymałość mechaniczną.

Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrzeKamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze

W dolnej części kamery znajdziemy klapkę z uszczelką, a po otwarciu klapki możemy zainstalować kartę microSD sformatowaną do FAT32. Po skonfigurowaniu kamery poprzez aplikację TYCAM i połączenie WiFi urządzenie jest gotowe do pracy. Jeżeli chcemy skorzystać z połączenia LTE, instalujemy kartę SIM. Aby zresetować ustawienia kamery, trzeba umieścić w niej kartę microSD z zapisanym na niej plikiem o nazwie reset.txt Aplikacja TYCAM poprowadzi nas przez proces instalacji, jednym z etapów jest zeskanowanie kodu QR naklejonego na obudowie kamery, być może lepszym rozwiązaniem byłoby umieszczenie kodu QR na wewnętrznej stronie otwieranej klapki. Kamera zasilana jest napięciem 12V z modułu akumulatora. Do zestawu dołączona jest przejściówka pozwalająca na zasilanie kamery typowym wtykiem DC z zasilacza 12V.

Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze

Przejściówka pasuje także do modułu akumulatora, aby doładować go z zasilacza 19V. Aby uniknąć pomyłki (zasilenie kamery 12V zbyt wysokim napięciem 19V), na wtyczkach zostały umieszczone naklejki z oznaczonym napięciem zasilania. Można by zastosować bardziej trwałe oznaczenie, np. wytłoczone na powierzchni plastiku, z którego wykonana jest wtyczka. Zastosowanie wtyczek uniemożliwiających pomyłkę 12/19V również byłoby tu dobrym rozwiązaniem.

Pobór mocy w stosunku do możliwości kamery jest zaskakująco niski. W instrukcji znajdziemy informacje o systemie operacyjnym urządzenia - jest to Android 4.4. Kamera posiada matrycę 2.0 megapixeli, pamięć RAM 1GB i 8GB flash, rozdzielczość do FHD 1920x1080P/25FPS (kodek MPEG H.264). Pobór mocy w instrukcji został określony na <5W, co przy 12V daje prąd <420mA. Pomiary w różnych warunkach pokazują, że jest nawet lepiej.

Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze

W trybie ciągłego nagrywania na kartę SD pobór prądu wynosi około 140-150mA oraz ~200mA po uruchomieniu oświetlacza IR.
    15-sekundowe pliki wideo z zarejestrowanymi zdarzeniami wykrytego ruchu zajmują ~5MB, natomiast w nagrywaniu ciągłym 60s pliki zajmują w zależności od sceny 22-27MB. Instrukcja informuje o przetestowanych kartach operatorów: T-Mobile, Heyah, PLAY, ORANGE, Virgin, PLUS i jest to prawda gdyż np. z Aero miałem problem z uruchomieniem transmisji, a po przełożeniu karty T-Mobile transmisja działała prawidłowo. Po kontakcie z ORLLO dowiedziałem się, że karty SIM Aero również można wykorzystać tylko należy zmienić nazwę APN z typowego dla wielu dostawców "internet" na "darmowy".

Kamera zabezpieczona jest przed wnikaniem wilgoci (instrukcja deklaruje IP66). Wykorzystane są uszczelki i zalewa silikonowa, wewnątrz znajduje się dodatkowo pochłaniacz wilgoci.

Gdy zajrzymy do wnętrza obudowy, zaskakuje stopień miniaturyzacji. Można powiedzieć, że wymiary kamer typu "bullet" nie zmieniają się od czasów PAL poprzez AHD, aż do IP i wreszcie bezprzewodowych LTE. Wymiary zostają, a możliwości rosną.

Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze Kamera solarna LTE / WiFi ORLLO CAMSIM-2S - testy, opinia, wnętrze

Na PCB znajdziecie też niewykorzystane gniazda RS485, MIC i SPK. Mikrofon i głośnik jest prosty do odgadnięcia, być może złącza wykorzystywane są w kamerach z interfejsem audio, natomiast RS485 może służyć do sterowania ruchomym uchwytem, wersją PTZ lub motozoom.

Aplikacja TYCAM po zakończeniu konfiguracji kamery pozwala na korzystanie z podglądu na żywo (SD lub HD), przeglądania poprzednich nagrań i wykrytych zdarzeń oraz otrzymywania alarmów o wykrytym ruchu.

Podczas rejestracji konta instrukcja zaleca zastosowanie konta e-mail w hostingu Gmail - świetnie, że jest taka wskazówka, gdyż np. z pocztą WP występował problem, a użycie maila od Gmail rozwiązało problem.

Bardzo ciekawą opcją jest składowanie alarmów wideo o wykrytym ruchu w chmurze, nawet po uszkodzeniu kamery nadal będą możliwe do odtworzenia (przez 30 dni). Przy nagraniach składowanych w chmurze zobaczycie ikonę chmury, a te, które zostały zapisane na karcie (wyłączona opcja składowania w chmurze) oznaczone są ikoną karty microSD.
    Aplikacja desktop pozwala na uruchomienie równolegle podglądu z kilku kamer. Podczas testów niektóre alarmy ruchu przychodziły natychmiast, ale czasami powiadomienia pojawiały się ze znacznym opóźnieniem lub po zrestartowaniu aplikacji.

Kamera może połączyć się z internetem poprzez WiFi 2.4GHz, natomiast po zainstalowaniu karty SIM może wykorzystać do połączenia LTE oraz pracować w trybie AP i udostępniać internet poprzez WiFi innym kamerom lub czujnikom i urządzeniom WiFi. Kamera poza wykrywaniem ruchu poprzez czujkę PIR, może wykrywać pojawienie się w kadrze sylwetki człowieka. Po zainstalowaniu karty SIM alarmy można wysyłać także poprzez SMS.

Moduł akumulatora dysponuje pojemnością 10Ah 12V / 120Wh. Wewnątrz znajdują się akumulatory Li-ion i zapewne układ BMS. Moduł zewnętrznego akumulatora można doładować dołączonym zasilaczem 19V, jednak zwykle energii będzie dostarczał panel fotowoltaiczny. Na wyjściu modułu dostępne jest stabilizowane napięcie 12V dla kamery (prawdopodobnie wbudowana przetwornica DC/DC o wysokiej sprawności). Napięcie na pakiecie akumulatorów wyprowadzone jest na jeden z pinów złącza, aby kamera mogła diagnozować stan naładowania modułu. Przełącznik na obudowie pozwala na włączenie/wyłączenie napięcia wyjściowego zasilającego kamerę. Można pomyśleć o przełączniku lepiej zabezpieczonym przed sabotażem lub przypadkowym przełączeniem, np. stacyjka na kluczyk.

Tutaj zobaczycie: wnętrze modułu akumulatora.

Panel fotowoltaiczny wykonany został w technologii monokrystalicznej. Przy wymiarach 340mmx255mmx30mm wg instrukcji dostarcza do 9.5W mocy (prąd zwarcia 610mA, napięcie jałowe 21.6V, napięcie i prąd pracy 18V 555mA). Obudowa panela jest jednocześnie konstrukcją nośną dla modułu akumulatorów. Powierzchnia panela chroni akumulatory przed zbytnim nasłonecznieniem.
    Sprawdziłem możliwości panela i przy popołudniowym zimowym niskim słońcu napięcie jałowe wynosiło 21V, prąd zwarcia 200mA - z panela udało się odebrać 3.2W.

Czy kamera będzie autonomiczna, ile wytrzyma na akumulatorze?

To zależy. :) Nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na takie pytanie, gdyż czas pracy kamery jest mocno uzależniony od warunków pracy. Trzeba przyznać producentowi, że udało mu się mocno zoptymalizować parametry urządzeń: kamera pobiera małą moc, akumulator ma dużą pojemność, a panel dostarcza sensownej mocy przy zachowaniu rozsądnych wymiarów. Instrukcja zawiera informacje, że kamera bez słońca będzie pracowała z wykorzystaniem akumulatora 2 dni. Akumulator ma pojemność 120Wh - przy 48 godzinach zakładamy pobór mocy 2.5W. Jest to dobre przybliżenie, gdyż ciągłe nagrywanie to ~2.3W. Czuwanie z reakcją na wykrycie ruchu (bez ciągłego nagrywania) to ~0.4-0.96W. Transmisja HD to ~2.8W, a transmisja HD + IR to 3.6W.
    Można założyć scenariusz, gdzie naładujemy akumulator i zrezygnujemy z panela, gdyż np. chcemy przez ograniczony czas monitorować prace zlecone na działce, budowie lub innym miejscu.

Załóżmy, że w słoneczne dni panel fotowoltaiczny przez 5h dostarczy 45Wh (9.5W*5h) i przez pozostały dzień 30Wh (4.5W*7h), razem 75Wh. Dla uproszczenia nie wnikamy w straty w przetwarzaniu energii.
    Załóżmy, że przez 12 godzin w dzień kamera nagrywająca w trybie ciągłym zużyje 30Wh (2,4W*12h) i zostanie nam 45Wh, z których być może uda się z akumulatora odzyskać jakieś 35Wh (80%) przez noc, gdy kamera będzie potrzebowała jakieś 35Wh (2.9W*12h). Licząc z zapasem, wyjdziemy na "zero", a w praktyce na lekki plus. Jeden dzień będzie bardziej słoneczny, inny mniej, ale zapas pojemności akumulatora ciągle jest dostępny. Kamerę możemy skonfigurować tak, aby lepiej oszczędzała energię, szczególnie w okresach jesienno-zimowych. Praktyka zweryfikuje czas pracy kamery, jednak widać, że producent podszedł sensownie do wyboru parametrów zestawu.

Co myślicie o kamerze solarnej LTE od ORLLO?
    Czy mieliście okazję kiedykolwiek korzystać ze sprzętu tego typu do monitoringu budowy, działki, samochodu, garażu, parkingu, wybiegu zwierząt?

Osobiście podoba mi się pomysł na kamerę posiadającą wbudowany modem LTE i możliwość udostępnienia internetu do innych urządzeń w pobliżu po WiFi. Mobilność takiego zestawu jest bardzo duża przy polepszającym się zasięgu 4G (na 3G również będzie możliwy podgląd, lecz lepiej w jakości SD). Niski pobór mocy i kompaktowe rozwiązanie robi pozytywne wrażenie. Można w pewnym sensie odnosić się do koncepcji IoT, kamera działa po zasileniu i jest połączona z internetem, jest do niej możliwy zdalny dostęp - potrzebujemy jedynie zasięgu LTE. Nasuwa się pytanie - jak rynek takich urządzeń zmieni rozwój sieci 5G oraz popularyzacja e-SIM? Jednak ze względu na niewielkie zasięgi BTS 5G podejrzewam, że LTE zostanie jeszcze przez długie lata standardem do mobilnej transmisji danych o umiarkowanej przepustowości, lecz o powszechnym zasięgu.

[WSPÓŁPRACA REKLAMOWA]

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4637 posts with rating 3765, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • Nazwa.pl
    TechEkspert
    Editor
    @Szyszkownik Kilkujadek robiłem taką próbę przez kilka dni na przełomie lutego i marca, z ustawieniem nagrywania na SD, połączenie LTE, oraz połączenia zdalnego podglądu na żywo i przeglądanie nagrań kilka razy dziennie - bilans energetyczny był na +.
    Teraz słońca jest więcej więc też powinno być OK.
    Natomiast w materiale wolałem ogólnie określić dopasowanie elementów przez producenta. Wiadomo, że w realnej aplikacji wpływ na czas działania będzie miało wiele czynników, konfiguracja kamery, pogoda, zacienienie. Elementy zestawu moim zdaniem dobrane są dobrze, jednak na 100% znajdą się takie warunki pracy gdzie energii nie będzie wystarczyło na pracę ciągłą. To są fizyczne cechy panela, sprawności przetwarzania, nasłonecznienia itp.

@nobanmeplease tak kamera po połączeniu do internetu po LTE może pracować jako AP WiFi, wprawdzie do WiFi posiada tylko jedną antenę, ale w większości przypadków to wystarczy na małym dystansie. Pierwsze zastosowanie o jakim pomyślałem to podłączenie innych czujników (np. ruchu/otwarcia drzwi/zalania) pracujących z WiFi, a także elementów wykonawczych (np. przekaźniki sterowane po WiFi). Kamera stałaby się wtedy bramą do internetu dla kilku urządzeń IoT na obiekcie. Gdyby kamera miała zasilanie sieciowe to można też udostępnić internet np. do laptopa w monitorowanym obiekcie.
    nobanmeplease
    Level 16  
    TechEkspert wrote:
    Robiłem taką próbę przez kilka dni na przełomie lutego i marca, z ustawieniem nagrywania na SD, połączenie LTE, oraz połączenia zdalnego podglądu na żywo i przeglądanie nagrań kilka razy dziennie - bilans energetyczny był na +.
    Teraz słońca jest więcej więc też powinno być OK.
    Natomiast w materiale wolałem ogólnie określić dopasowanie elementów przez producenta. Wiadomo, że w realnej aplikacji wpływ na czas działania będzie miało wiele czynników, konfiguracja kamery, pogoda, zacienienie. Elementy zestawu moim zdaniem dobrane są dobrze, jednak na 100% znajdą się takie warunki pracy gdzie energii nie będzie wystarczyło na pracę ciągłą. To są fizyczne cechy panela, sprawności przetwarzania, nasłonecznienia itp.

Ile megabitów wyciągnął speedtest?
    Ja bym dodał kabel POE, zaś panel słoneczny to dobra sprawa jakby prądu brakło.
    TechEkspert
    Editor
    Nie sprawdzałem jaką przepustowość osiągnie urządzenie podłączone do kamery pracującej w trybie AP, ale jak się dowiem to dam znać. Podejrzewam że ograniczeniem będzie przepustowość WiFi.

Dodano po 7 [godziny] 21 [minuty]:

@nobanmeplease sprawdziłem wydajność kamery jako AP, wybrane zabezpieczenia WPA2 PSK, zasilanie 12V.
    Kamera pracująca jako AP Wi-Fi i aktywnie wymieniająca dane pobiera prąd około 250mA.
    Dwóch aktywnych klientów to około 320mA, natomiast podczas braku aktywności klientów to około 150mA.

Laptop wynegocjował połączenie z kamerą o szybkości 72.2Mb/s.
    Test łącza wykazał:
    ping 30ms, pobieranie 15Mb/s, wysyłanie 15Mb/s.
    Podobny wynik na smartfonie połączonym z kamerą.

Niestety wąskim gardłem jest LTE w tej lokalizacji, smarfton z LTE również osiąga w tym miejscu 15/15Mb/s.

Myślałem, że ograniczaniem będzie WiFi, a tu niespodzianka w tej lokalizacji LTE ograniczyło prędkość.
  • Nazwa.pl
    ahmed10
    Level 11  
    Ciekawi mnie opcja chmury w tej kamerce. Ciekawi głównie z tego powodu że ostatnio kupiłem u nich kamerkę CAMSIM 3G i...
    odesłałem z powrotem gdyż był problem z chmurą... ( wszystko zgodnie z instrukcją, gmail itd.) po włączeniu detekcji ruchu i zapisu na chmurę kamerka nie reagowała na ruch mimo machania rękami centralnie przed obiektywem oraz nie zapisywała obrazu do chmury. Zadzwoniłem do działu technicznego, naprawili to zdalnie na jeden dzień. Następnego dnia sytuacjia się powtórzyła, stwierdziłem że to nie na moje nerwy i nie będę ryzykował utraty mienia tylko dlatego bo szwankuje chmura. Kamerka kosztowała mnie około 500zł podczas gdy aktualnie kupiłem kamerkę o dużo lepszej rozdzielczości (ta miała tylko 720p) i aplikacją która ma większe możliwości (bitvision) co prawda nie ma możliwości zapisu do chmury itd. ale ma możliwość obsługi karty do 128GB i łączy się z wifi lub po Ethernecie co zresztą zamierzam wykorzystać łącząc ją ze światem za pomocą raspberry pi i modemu LTE. Całość z kartą 128GB około 400zł. Zapowiada się obiecująco, zobaczymy co z tego wyjdzie. Ogólnie mocno mnie zniechęciły te kamerki od ORLLO. Nie ta cena na takie możliwości. Może ktoś ma lepsze doświadczenie, mi akurat niesmak pozostał ;)
    TechEkspert
    Editor
    Chmura zainteresowała mnie ze względu na zabezpieczenie nagranego materiału, nawet gdy ktoś spróbuje zniszczyć kamerę (lub gdy w niesprzyjających warunkach kamera będzie offline - zakłócenia zasięgu / awaria sieci GSM / zablokowanie panela np. śniegiem lub gdy spadnie na niego jakieś pudło/szmata/gazeta/liście i nastąpi wyładowanie akumulatora).
    Chmura działa gdy włączone jest wykrywanie ruchu i właśnie alarmy o zdarzeniach czasami przychodziły z opóźnieniem (czasami aby się pojawiły wymagane było ponowne uruchomienie aplikacji).

Jak zawsze jest to kompromis, chmura jest bezpłatna, ale wysyłanie wideo zjada pasmo, okres przechowywania ograniczony do 30dni.
    Karta SD ograniczona jest pojemnością, zapis na nią nie zużywa pasma (jedynie odtwarzanie z karty i podgląd na żywo zużywa).

Zawsze są jakieś za i przeciw, np. jest to kamera stałoogniskowa, być może ktoś woli kamerę z możliwością regulacji obiektywu, albo moto zoom, a nawet PTZ.

Mi spodobał się niski pobór mocy, oraz kompletność zestawu, tam gdzie cechy kamery trafią w potrzeby tam kamera będzie odpowiednia, gdzie indziej trzeba poszukać coś innego. Chyba nie ma kamery uniwersalnej :)
    dktr
    Level 23  
    Ale jak w ogóle można ufać jakimkolwiek "chmurom". Przecież to jest obcy komputer którym zarządza obca osoba, i jeśli będzie miała taki kaprys to może to w każdej chwili wyłączyć. A kto wie może chińczyki mają w swojej TV reality-show zrealizowane z materiałów z tych wszystkich kamer ;)
    Jeśli już naprawdę muszę tego użyć to zawsze szyfruję dane wysyłane do chmur.
    marek-zarzycki
    Level 27  
    W pierwszym wrażeniu bardzo fajna kamerka. Pytanie - czy przy pochmurnej pogodzie w dzień, panel jest w stanie naładować akumulator aby wystarczył on na zasilenie kamery przez całą noc z włączonym LTE i diodami doświetlającymi?
    TechEkspert
    Editor
    Pewnie w skrajnych warunkach nie wystarczy, WiFi lub LTE przy braku intensywnego przesyłu danych wchodzi w dość energooszczędne tryby podtrzymując łączność, IR to większy problem, można mu zaradzić uruchamiając wbudowaną czujkę ruchu PIR, która nie wymaga doświetlenia IR. Z aktywną czujką PIR i wybudzaniu tylko po wykryciu ruchu jest szansa na przetrwanie pochmurnych dni, chyba że ktoś się ciągle będzie kręcił pod kamerą, wtedy zdarzenia będą ciągle generowane.
    pikarel
    Level 36  
    Skrót LTE to Long Term Evolution, Wi-Fi to Wireless Fidelity.
    Jeśli więc LTE czytasz po polsku: eltee, to WiFi też czytaj po polsku: wifi, a nie, jak to robisz przez cały film; czytasz "pongliszem", czyli łajfaj.
    Jeśli tak to wymawiasz, to zgodnie zasadami j.polskiego - tak też powinno być to napisane w tekście, a niestety wszędzie jest napisane Wi-Fi.
    Fonetyczne: wifi przyjęte jest od czasu zastosowania tego typu łączności w Polsce, więc nie udziwniaj tej nazwy "pongliszem", i to na Elektrodzie.
    TechEkspert
    Editor
    @VSS wiadomo, że są rozwiązania typu https://obsproject.com/download natomiast czy kamery Orllo potrafią wysyłać "same" strumień bezpośrednio do YT tego nie wiem można zapytać o szczegóły na komunikatorze (8:00-18:00 w dni robocze) na stronie https://orllo.pl/
    Znam kamery IP z serii HIKVISION i Dahua oraz BCS ułatwiające strumieniowanie na YouTube rtmp np.
    DS-2CD2423G0-IW
    DS-2CD2143G0-IS
    IPC-HFW5241T-ASE-0280B
    DH-IPC-HDW2431T-AS-0360B-S2
    ceny niestety oscylują między 700-1000zł brutto.

Znalazłem nawet przystępny opis jak uruchomić taki strumień na YT:
    https://www.janexint.com.pl/rtmp/
    https://www.youtube.com/watch?v=1j11mpcmdrs
    https://www.youtube.com/watch?v=tlePGi-xdAY

Nigdy nie korzystałem ze strumieniowania na YT bezpośrednio z kamery IP, może ktoś podzieli się praktyką?
    VSS
    Level 21  
    TechEkspert wrote:

Znalazłem nawet przystępny opis jak uruchomić taki strumień na YT:
    https://www.janexint.com.pl/rtmp/
    https://www.youtube.com/watch?v=1j11mpcmdrs
    https://www.youtube.com/watch?v=tlePGi-xdAY

Nigdy nie korzystałem ze strumieniowania na YT bezpośrednio z kamery IP, może ktoś podzieli się praktyką?

dzięki za naprowadzenie, mam już kamerę z RTMP. nawet nie wiedziałem, że taki protokół w kamerach istnieje. Dzięki bardzo za pomoc.
    TechEkspert
    Editor
    No to super, prośba o informację jak ze stabilnością takiej transmisji oraz jakie pasmo zajmuje strumień wysyłany przez kamerę.
    emek901
    Level 2  
    Ciekawy test i sama kamera wypada przyzwoicie, będę musiał się na takim sprzętem zastanowić. Mam od orllo kamery wewnętrzne 2 mpix goodcam w4, które w użytku domowym dają radę.
    Anonymous
    Level 1  
    TechEkspert
    Editor
    Również mam pozytywne wrażenia co do działania kamery i doboru parametrów zestawu. Jedyne co zawsze przyciąga moją uwagę w takich kamerach wysokiej rozdzielczości to stałoogniskowy obiektyw. Podobnie jak w smatfonach dość kompaktowa budowa układu optycznego. Pamiętam kamery PAL gdzie dość kiepskie matryce były wyposażone w wielosoczewkowe obiektywy o dobrej jasności z regulacją ostrości i ogniskowej, podobnie w kamerach motozoom lub PTZ z dodatkowym układem autofokusu. Teraz w kamerach samochodowych i CCTV rozdzielczości idą w 4K a obiektywy coraz bardziej kompaktowe.

Gdy robię recenzję to zawsze pisze to co widzę z mojego punku widzenia na "+", ale także to co uważam za "-" lub cechy które można by poprawić w kolejnych wersjach. Także takie recenzje są raczej dla "odważnych" firm :) które znają swój produkt.

Poza pierwszym etapem, czyli eksperymenty z urządzeniem, zwykle równie ciekawy jest dla mnie etap drugi czyli komentarze pod materiałem.
    Zwykle dowiem się coś nowego, np. tutaj poruszony temat RTMP.
    sq9mm
    Level 11  
    no dobra kilka pytań podstawowych bo reklama fajna ale nie wiadomo czy ta kamera jest zabawką czy użytecznym urządzeniem do monitoringu:
    czy toto ma onvif jeśli tak to która wersja ??
    czy da się przekierować porty skonfigurować połączenie z netem przez LTE aby dostać jakiś normalny dostęp do tej kamery zwłaszcza ze świata ??
    czy obsługuje ddns ??
    Aero 2 na pewno w wersji darmowej nie ma szan działać poprawnie z tą kamerą bo transfer aero i strumień obrazu to tak kilka krotnie za wolno , nie wspomnę o wpisywaniu kodów .
    Szyszkownik Kilkujadek
    Level 37  
    sq9mm wrote:
    czy da się przekierować porty skonfigurować połączenie z netem przez LTE aby dostać jakiś normalny dostęp do tej kamery zwłaszcza ze świata ??
    czy obsługuje ddns ??

A skąd weźmiesz publiczne IP w sieci komórkowej? Szczególnie w Aero? :-)
    sq9mm wrote:
    Aero 2 na pewno w wersji darmowej nie ma szan działać poprawnie z tą kamerą bo transfer aero i strumień obrazu to tak kilka krotnie za wolno , nie wspomnę o wpisywaniu kodów .

Może jeszcze frytki do tego? :-D
    Anonymous
    Level 1  
    TechEkspert
    Editor
    @sq9mm moim zdaniem kamera jest jak najbardziej użyteczna jeżeli chcesz mieć kompaktowe urządzenie, które możesz przykręcić w praktycznie dowolnym miejscu i już masz monitoring wizyjny. Jednopunktowy monitoring zarówno na stałe, jak i przenośny np. po rozstawieniu prac budowlanych itp. Ta kamera nastawiona jest na plug&play i chmurę, wątpię aby był w niej onvif itp. to nie ta klasa rozwiązań. Tą kamerę włączasz, parujesz z aplikacją, wieszasz na ścianie i tyle.

Natomiast jeżeli chcesz monitorować obiekt wieloma kamerami i zainstalować coś tam na stałe, położyć instalację, to można rozmieścić np. 8 lub więcej kamer IP lub AHD, podciągnąć okablowanie do rejestratora, razem z rejestratorem zainstalować zasilacz buforowy dla kamer i rejestratora, następnie udostępnić internet dla rejestratora, skonfigurować rejestrator/router przekierowanie portów lub chmura dostawcy i mamy też dostęp zdalny. Rejestrator zabezpieczyć przed dostępem i zainstalować w nim odpowiednią liczbę dysków twardych aby sięgnąć np. tydzień lub miesiąc wstecz.
    Anonymous
    Level 1  
    sq9mm
    Level 11  
    No dobra ale ten onvif byłby fajny gdyby był . Myślę że obecnie nikt na samych takich kamerach nie będzie budował monitoringu poprzez LTE ale np rozbudować coś już istniejącego by można .I chciałbym wiedzieć czy mogę użyć tej kamery wiszącej na dostępie do netu po lte skoro go ma. A puki co nie wiem :)
    Anonymous
    Level 1  
    sq9mm
    Level 11  
    Erbit wrote:
    sq9mm wrote:
    No dobra ale ten onvif byłby fajny gdyby był . ...

Glównym zadaniem tej kamery jest "praca wyspowa" czyli w głuchej ciszy (często bez prądu, bez internetu).

Jeśli ktoś oczekuje ONVIF to znaczy, że oczekuje rejestratora na miejscu a rejestrator oznacza sieć kamer. W moim przekonaniu nie takie jest przeznaczenie tego zestawu i ONVIF nie jest tu do niczego potrzebny.

Jeśli chcesz rozbudować już istniejący sytem kamer o kolejną w miejscu jak wyżej to jest potrzebny. Więc jest czy nie ?

Co do zasilania to proszę bez przesady .

Przykro mi że staram się dowiedzieć co ona potrafi i zamiast prostej odpowiedzi. Opisywane są jakieś farmazony.