Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fiat Seicento - słabe światła

Kontrakton80 06 Apr 2020 13:12 1935 17
Relpol
    Kontrakton80
    Level 15  
    Witam, tak jak w temacie mam problem ze światłami w moim fiaciku. Wymieniłem już instalacje do świateł, zrobiłem instalacje od akumulatora na przekaźnikach grubymi przewodami. Mimo to jakość oświetlenia nadal jest licha. Aby cokolwiek widzieć muszę używać świateł długich. W sobotę rozebrałem prawy reflektor, wymyłem szkło od środka, wypłukałem odbłyśnik i posklejałem cały reflektor. Teraz jest on znacznie czystszy od lewego. Zauważyłem, że mam wypalony odbłyśnik o w tym miejscu
    Dodatkowo zauważyłem, że siłownik od hydrokorektora jest peknięty i nie ma płynu w rurce. Koszyczki z tego co zauważyłem są sprawne, ponieważ odbłyśnik nie "lata" w czasie montażu żarówki. Próbowałem pokręcić ręcznie śrubą od regulacji wysokości świateł jednak stoi ona w miejscu.
  • Relpol
  • Helpful post
    M.R-V4
    Level 21  
    Tylko wymiana na nowe reflektory pomoże. Regeneracja odbłyśników raczej nieopłacalna.
    Kontrakton80
    Level 15  
    I teraz pytanie depo czy tyc? Bo oryginalnych carello nie zamierzam kupować.
  • Relpol
  • Helpful post
    M.R-V4
    Level 21  
    Niestety ale to kwestia loterii, raz te są lepsze a raz tamte. Kilkanaście kompletów wymieniałem tych zamienników (w różnych autach) i taki mój subiektywny ranking to:
    1. TYC
    2. DEPO
    3. DJ Auto
    Jednakże w Twojej sytuacji co byś nie założył, byle nowe to różnica będzie kolosalna. Po wymianie zalecam wizytę w warsztacie lub na SKP w celu ustawienia. Diagnosta sprawdzi możliwość regulacji i jakości odbłyśników co w przypadku szmelcu będzie grubą podkładką do wymiany gwarancyjnej.
    Kontrakton80
    Level 15  
    Co najlepsze z takimi światłami jakie miałem dotychczas auto przechodziło przeglądy. Oni tylko sprawdzają czy swiatła są :D
  • Helpful post
    RobertLodz09
    Level 30  
    Też zakładałem do SC lampy TYC i mogę je polecić zamiennik ale nie ma problemu z montażem
  • Helpful post
    M.R-V4
    Level 21  
    Kontrakton80 wrote:
    Oni tylko sprawdzają czy swiatła są

Muszę przyznać Ci rację, sam nie pamiętam kiedy mi diagnosta sprawdzał ustawienie świateł na przeglądzie.
    Kontrakton80
    Level 15  
    Lampy już do mnie dotarły, wybrałem depo, bo mam już zamienniki kierunkowskazów tej firmy (oryginalne, niestety popękały). W zestawie z lampami dołączone są koszyczek(do elektrycznej regulacji wysokości świateł) i ręczny regulator wysokości. Jak założyć ten ręczny regulator? Odbłyśnik spięty jest z obudową lampy trytytką( pewnie takie zabezpieczenie do transportu) Łatwiej będzie ten regulator włożyć z tym zabezpieczeniem czy bez?
  • Helpful post
    RobertLodz09
    Level 30  
    Możesz zdjęcia podesłać ?
    Kontrakton80
    Level 15  
    Fiat Seicento - słabe światła Fiat Seicento - słabe światła

Dodano po 1 [minuty]:

Nie wiem czy przecinać tą trytkę najpierw, bo boję sie że potem nie założę tego regulatora ręcznego, słyszałem, że wchodzi on dosć ciężko, a bez tej trytyki odbłysnik moze się ruszać.
  • Helpful post
    carrot
    Moderator of Cars
    W odbłyśniku jest takie plastikowe U, musisz wsunąć w nie kulkę regulatora, dopiero potem przetnij opaskę
  • Helpful post
    RobertLodz09
    Level 30  
    W tych co ja wymieniałem lampy to zawsze przekładałem te ze starych lamp regulatory
    Tą trytkę to usuwasz z chwilą gdy zamocujesz ten regulator do lampy teraz to ona zabezpiecza żeby odbłyśnik "nie latał" w tej obudowie
    Kontrakton80
    Level 15  
    Dziękuje za fachową poradę, w razie wątpliwości podpatrzę jak to jest zrobione w starej lampie. Chyba założe te regulatory od depo( stare mają tą śrubę z plastiku). Regulować lamp sam nie zamierzam, pojade na ustawienie reflektorów, widać na pewno będzie dobrze tylko żeby nie oślepiać innych kierowców. Zastanawiam się czy kupić nowe H4 czy założyć stare( są one chyba od nowości).
    RobertLodz09
    Level 30  
    Kup nowe żarówki
    Jak wszystko nowe to wszystko nowe ;) żarówki też
    Kontrakton80
    Level 15  
    RobertLodz09 masz racje, tylko wtedy przekonam się jak mają dobrze świecić światła w seicento. Żaróweczki od postojówek w5w też zmienię obie. Instalacje robiłem nową w tamtym roku, przewód 2,5mm2 i porządne przekaźniki(odpowiednik 541). Podstawki pod przekaźniki pochodza od malucha. Plus z akumulatora z bezpiecznikiem, a masę wziąłem z karoseri( niestety przy klemie za dużo przewodów było)
  • Helpful post
    wojtek1234321
    Level 35  
    Kontrakton80 wrote:
    Nie wiem czy przecinać tą trytkę najpierw, bo boję sie że potem nie założę tego regulatora ręcznego, słyszałem, że wchodzi on dosć ciężko, a bez tej trytytki odbłyśnik może się ruszać.
    Ja bym zakładał "z trytyką", a "odbezpieczył" dopiero po zamontowaniu do samochodu. Odbłyśnik może się ruszać, może też spaść z wewnętrznych "kulek" na których "wisi, potrafi to nawet zrobić podczas zakładania żarówki, ale do założenia żarówki to trytytka musi już koniecznie być wyjęta.
    Kontrakton80
    Level 15  
    Zanim załoze zarówkę, to trzeba włożyć stary hydrokorektor, który zblokuje regulator. Wiem bo jak rozklejałem starą lampę, to bez tego hydrokorektora odbłysnik lata.

Dodano po 35 [minuty]:

Jeszcze mam jedno głupie pytanie. W oryginalnych reflektorach magneti marelli na żarówkę H4 była taka osłonka( kapturek). W zakupionych reflektorach DEPO nie ma tego "kapturka". Wada fabryczna czy tak ma być, po co ta osłonka, czy przejdzie przegląd z takimi lampami?

Dodano po 1 [minuty]:

O ten kapturek mi chodzi
    RobertLodz09
    Level 30  
    Lampy z TYC-a też tego nie mają także jak obie nowo kupione lampy są bez tego to nie ma co się zastanawiać widocznie tak ma być w końcu dopuszczone są do sprzedaży i jakąś homologacje dostały ;)