Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Gigabyte Z390 Designare - dobór komponentów pod płytę

stopi 06 Apr 2020 17:07 426 13
Nazwa.pl
    stopi
    Level 28  
    Zamierzam zmodyfikować komputer. Potrzebuję do użytku profesjonalnego. Właściwie to zanosi się na wymianę praktycznie całego wnętrza. Czy pomożecie ocenić zestawy poniżej i czy to będzie współgrało? Muszę mieć płytę z wyjściami Thunderbolt 3. Opcja tańszej płyty z kartami AIC (Gigabyte Titan Ridge lub Alpine Ridge) wyjdzie niewiele mniej cenowo, a z rozszerzeniami TB3 przez kartę bywają problemy z urządzeniami, które chciałbym pod to podłączyć (komputer do studio nagraniowego).

Największy problem mam z doborem pamięci (w rozsądnej cenie). Chciałbym mieć 2x8GB (to powinno wystarczyć) aczkolwiek zastanawiam się nad wyborem 16 w jednej kości (z możliwością rozszerzenia gdyby to było mało). Oto w co celuję:

1)
    - płyta główna Gigabyte Z390 Designare
    - procesor Intel Core i5-8600K Coffee Lake Procesor
    - dysk m.2 SATA, Samsung 970 EVO 250GB MZ-V7S250BW lub 500GB MZ-V7E500BW lub MZ-VS250BW
    - pamięć DDR4 2X8GB Kingston HyperX, 2x kości model HX436C17PB3K4 lub ew. HX432C16PB3K2

2)
    - płyta główna Gigabyte Z390 Designare
    - procesor Intel Core i5-8600K Coffee Lake Procesor
    - dysk m.2 SATA, Samsung 970 EVO 250GB MZ-V7S250BW lub 500GB MZ-V7E500BW lub MZ-V7S250BW
    - pamięć DDR4 2x16GB Kingston HyperX Predator, 2x HX426C13PB3/16 lub 2xHX424C12PB3/16

Lista obsługiwanych pamięci i rodzajów na stronie Gigabyte dla tej płyty jest tak obszerna, że zdębiałem. Pytania moje są, czy jeżeli kupię dwie kości 8GB np Kingston HyperX to czy później będę mógł bez problemu rozbudować np o jedną 16GB albo kolejną 8GB bez problemów..? Domyślam się, że najlepiej wszystkie pamięci mieć jednego konkretnego producenta i modelu.
    Żeby było trudniej na stronce Gigabyte jeszcze jest zapis: Please note that the support for system total memory size depends on the CPU installed.

Kwestia dysku jeszcze: czy jest różnica pomiędzy dyskami Samsung MZ-V7E250BW a MZ-V7E250 ? Na liście "m.2 support list" jest ten drugi, a w sprzedaży wszędzie jest ten z literkami "BW".
    Czy może celować np w SanDisk'a? Nie potrafię określić, który z nich też ma lepsze algorytmy sortowania bloków danych wewnątrz. Z tego co zbadałem to po prostu obecnie dyski MLC są trwalsze niż TLC.

Nie znalazłem też informacji ile wat pobiera sama płyta (albo tego nie widzę). Muszę dobrać zasiłkę, która to utrzyma.
  • Nazwa.pl
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj. Kwestia płyty wygląda sensownie, powiedzmy że jest to najtańsza płyta z TB3.

2x8GB będą poprawną opcją, kontroler Intela sobie radzi dość dobrze z obsługą 4 pamięci, więc w przyszłości da się dwie dorzucić. W drugiej opcji jest już 32GB RAM. Czy tyle potrzebujesz? Nie napisałeś, do czego sprzęt ma być używany, więc ciężko sugerować, co będzie lepsze.

Dlaczego w obu wariantach jest I5-8600K? Nie lepiej I5-9600K, lub jeśli będziesz używać dodatkowej grafiki - i5-9600KF?

Płyta ma radiator na dysk NVMe, więc można kupować dysk bez radiatora. Plextor M9PeGN z rozsądnych cenowo i jakościowo dysków można zasugerować (lub wersja bez N na końcu, ona ma swój radiator). Ewentualnie Patriot VPN100, też z radiatorem. Ewentualnie z wyższych modeli WD Black (SN750) czy też Samsung 970 EVO/EVO Plus. Samsungi są drogie i raczej średnio opłacalne, SN750 czasem da się kupić w lepszej, czasem w gorszej cenie. Plextory dość często montuję w sprzęcie i radzą sobie nieźle całkiem (zarówno jeśli chodzi o wydajność, jak i bezawaryjność).

stopi wrote:
    Lista obsługiwanych pamięci i rodzajów na stronie Gigabyte dla tej płyty jest tak obszerna, że zdębiałem.

Ta lista nie jest definitywna i można szukać pamięci spoza tej listy - na 99% będą działać bez problemów.

stopi wrote:
    Pytania moje są, czy jeżeli kupię dwie kości 8GB np Kingston HyperX to czy później będę mógł bez problemu rozbudować np o jedną 16GB albo kolejną 8GB bez problemów..?

O jedną nie warto, lepiej o dwie. W przypadku nieparzystej ilości pamięci obsługiwane są one w trybie Single Channel - wolniej niż gdy są one w liczbie parzystej i pracują w trybie Dual Channel. W zależności od zastosowania różnica będzie widoczna lub totalnie nieistotna.

stopi wrote:
    Domyślam się, że najlepiej wszystkie pamięci mieć jednego konkretnego producenta i modelu.

W idealnym przypadku tak, co nie oznacza, że para innych pamięci nie zadziała z pierwszą parą. Zwykle będzie działać, szczególnie, jeśli są dosyć podobne.

stopi wrote:
    Żeby było trudniej na stronce Gigabyte jeszcze jest zapis: Please note that the support for system total memory size depends on the CPU installed.

To akurat nie jest trudne. Procesor, który wybrałeś obsługuje do 128GB RAM w dwóch kanałach. Jak się można domyślać, cztery moduły po 32GB da się zamontować, z tym że w ich przypadku mogą być dodatkowe warunki wymagane do spełnienia. W przypadku pamięci 8GB czy 16GB raczej można dobierać w miarę dowolnie. Procesory I5-9600K/9600KF mają taką samą obsługe pamięci (do 128GB, pamięci bez ECC).

stopi wrote:
    Kwestia dysku jeszcze: czy jest różnica pomiędzy dyskami Samsung MZ-V7E250BW a MZ-V7E250 ? Na liście "m.2 support list" jest ten drugi, a w sprzedaży wszędzie jest ten z literkami "BW".
    Czy może celować np w SanDisk'a? Nie potrafię określić, który z nich też ma lepsze algorytmy sortowania bloków danych wewnątrz. Z tego co zbadałem to po prostu obecnie dyski MLC są trwalsze niż TLC.

Nie trzymaj się tak sztywno tej listy. Dysk czy będzie miał BW, czy nie - i tak zadziała. To zwykłe urządzenie PCIe zgodne z jakimś standardem. Sprawdź jeszcze modele, które podałem. Czasem może nie warto przepłacać. Obecnie sensowne dyski MLC już są dość ciężkie do dostania, więc trzeba się skupić na pozyskaniu porządnego TLC. Również będzie dobry i względnie niezawodny.

stopi wrote:

Nie znalazłem też informacji ile wat pobiera sama płyta (albo tego nie widzę). Muszę dobrać zasiłkę, która to utrzyma.

Policz: TDP procesora + TDP układu graficznego, dodaj 50W i po zsumowaniu tych trzech składników masz odpowiedź, jaką minimalną wydajność linii 12V musi mieć zasilacz, żeby bezpiecznie uciągnąć Twój sprzęt. W praktyce moc ogólna zasilacza (i zwracanie na nią większej uwagi) jest bzdurą, bo w tym momencie wszystkie kluczowe komponenty są zasilane z 12V, więc mając zasilacz 500W możemy mieć egzemplarz, który ma dostępne na linii 12V 480W z tego, a możemy mieć taki, który na linii 12V będzie miał 360W (chociaż to raczej starsze modele). W każdym razie obciążalność linii 12V się liczy jedynie, bo pozostałe linie są wykorzystywane w marginalny sposób i każdy sensowny zasilacz w praktyce ma wystarczający zapas na nich.
  • Nazwa.pl
    stopi
    Level 28  
    Najchętniej kupiłbym 2x8GB. Dotychczas to wystarczało, aczkolwiek wszystko idzie do przodu i nie wiem czy z czasem nie będę potrzebował dołożyć kości pamięci (np kolejne 8 lub 16). Bardziej brakuje mi mocy obliczeniowej niż RAM'u w zasadzie. Nad zmianą procesora się zastanowię. Co do dysku wydajność wydajnością, ale jak z trwałością i czy wierzyć producentom w ich dane oraz w to, że MLC będzie trwalsze (pod względem ilości cykli zapisu/odczytu zanim komórki się "zużyją") od TLC? WD Black wygląda interesująco. 250GB wyszedłby trochę ponad 300zł. Samsungi to już co najmniej ze stówka więcej. Komputer do zastosowań audio, nazwijmy to trochę kolokwialnie "wielościeżkowa obróbka dźwięku". To nie jest najtańsza płyta z Thunderbolt 3. Są płyty tańsze też z jednym Thunderbolt. Ta ma dwa złącza TB3.
    dt1
    Admin of Computers group
    stopi wrote:
    Najchętniej kupiłbym 2x8GB. Dotychczas to wystarczało, aczkolwiek wszystko idzie do przodu i nie wiem czy z czasem nie będę potrzebował dołożyć kości pamięci (np kolejne 8 lub 16)
    To dołożysz później. Nie ma sensu kupować na zapas, szczególnie że ceny RAMu nie są teraz wcale zachęcające.

stopi wrote:
    Co do dysku wydajność wydajnością, ale jak z trwałością i czy wierzyć producentom w ich dane oraz w to, że MLC będzie trwalsze (pod względem ilości cykli zapisu/odczytu zanim komórki się "zużyją") od TLC?
    W żadne dane dotyczące awaryjności nie ma co wierzyć. GoodRAMy IRDM (bez PRO) są dyskami na MLC. A chyba 1/3 z zakupionych już poleciała na wymianę gwarancyjną. W przeciwieństwie do IRDM PRO lub starszej IRIDIUM PRO, z której nie poleciał ani jeden. Patrząc na to, że te IRDM (bez PRO) padły znacznie przed przewidywanym zaoraniem pamięci MLC - tutaj więcej zależy od jakości, niż od czysto teoretycznej wytrzymałości.

Ogólnie przyzwoita konstrukcja na TLC przy normalnym użytkowaniu spokojnie wytrzyma dekadę, może i więcej, jeśli dobrze pójdzie.

Tak więc wolę porządną konstrukcję na TLC niż byle jaką na MLC.

W przypadku, gdybyś stawiał serwer bazodanowy, gdzie non stop szły by zapisy na taki dysk - tutaj może warto skrupulatnie wybierać, do standardowego użytku - to 250GB stanie się przestarzałe, zanim je zaorasz. Chyba że trafisz na jakiś defekt i niezależnie od jakości wszystkiego się uszkodzi. Tak też może być, bo czemu nie. Jeszcze taniej kupisz M9PeGN 256GB, jakieś 240zł. Też całkiem dobry dysk. Za 370zł już jego 512GB wersję. Też mają 5 lat gwarancji, chociaż nie sa tak szybkie jak SN750. Chociaż jeśli chodzi o różnice, to będą one widoczne w benchmarkach raczej tylko, na oko raczej nie.

Co do płyty to może najtańsza sensowna. Inne, które znalazłem były w formacie ITX, więc wybór tego Gigabyte uważam za dobry.
    stopi
    Level 28  
    Chyba się przekonuję do Plextora. Generalnie też w cenie niewiele większej od Samsunga EVO 970 256GB osiągnę praktycznie Plextora 512GB.

Co do WD Black SN750 producent podaje tu wytrzymałość 200TB, a nie 160TB jak w Plextor czy wspomnianym Samsung. Nie wiem, czy traktować to na plus czy olać tę różnicę.

Zastanawia mnie jeszcze fakt jak będzie z przeniesieniem licencji Win 10 na nowy sprzęt, ale z tego co kojarzę przy ostatniej aktualizacji, to licencja jest chyba powiązana z kontem Live Microsoft danego użytkownika. W ostateczności można zadzwonić do Microsoftu i zrobić aktywację telefoniczną. RAM jeszcze w rozterce, ale raczej zostanę przy 2x8GB. W przyszłości może dołożę kolejną 8GB. Z autopsji nigdy nie miałem problemów z użytkowaniem 3ch kości zamiast 2 czy 4. Trzeba tylko zwracać uwagę na ofertę płyty w kombinacjach DS/SS (double-sided, single-sided).
    dt1
    Admin of Computers group
    Większe TBW jest zawsze lepsze, ale z TBW wcale nie oznacza, że po osiągnięciu takiej liczby zapisów dysk obligatoryjnie pada. Producent jedynie jest w stanie gwarantować, że do tego poziomu dysk powinien pozostać sprawny, a dalej różnie być może.

W każdym razie zrobienie 160TB zapisów przy normalnym użytkowaniu jest ciężkie. Mój chyba już sześcioletni Samsung 840 PRO 128GB ma na dzień dzisiejszy 12.5TB wykonanych zapisów. Jest to dysk systemowy na codziennie używanym komputerze.

Windows 10 można sobie przenieść, o ile masz licencję, która to umożliwia. Zwykle jest to licencja BOX z kluczem w postaci karty, nie naklejki. Systemy w wersji OEM są przypisane do jednego sprzetu i w świetle tego, co mówi Microsoft, przenoszenie takiego systemu nie jest już zgodne z ich wytycznymi (a czy zadziała, czy nie, to już inna sprawa).

Jeśli chodzi o pamięci to 2x8GB powinno Ci wystarczyć, możesz sobie potem dorzucić pamięć, możesz nawet i jedną, chociaż używanie trzech to zła praktyka, skoro można użyć czterech. Ale to jest zupełnie inny temat. Jeśli będziesz chciał poświęcić wydajność pamięci, to będziesz oczywiście tak mógł zrobić. Programy, dla których prędkość pamięci nie jest priorytetem nie będą działały wolniej przy single channel.
    stopi
    Level 28  
    Wracając do zasiłki jeszcze... Aktualnie mam Chieftec'a - jakiś starszy podstawowy model 350W, ale nigdy mnie na razie nie zawiódł. Na dwóch liniach 12V ma odpowiednio 120W i 180W. Obawiam się, że teraz to będzie mało (patrzę na samo TDP procesora i5-9600K, które wynosi 95W, to opcja przy normalnym taktowaniu bez O.C.), a dwa, że ten zasilacz nie ma niestety złącza 8-pin 12V, które chyba tu okaże się niezbędne.
    Z390 Designare to płyta, która posiada przy procesorze złącze 8-pin 12V, ale z tego co widzę można użyć pojedynczego 4-pin tuż obok (?). Aktualnie mam w płycie złącze 8-pin, ale zasilane wtykiem 4-pin - teraz to wystarcza, bo fizycznie te piny na płycie są równolegle połączone z 4-ma obok (chodzi zapewne o zwiększenie gardła wydajności prądowej). W systemie będzie jeszcze zwykły dysk SSD SATA oraz co najmniej 2 dyski tradycyjne talerzowe 3.5" SATA.
    dt1
    Admin of Computers group
    stopi wrote:
    Aktualnie mam Chieftec'a - jakiś starszy podstawowy model 350W, ale nigdy mnie na razie nie zawiódł. Na dwóch liniach 12V ma odpowiednio 120W i 180W.

Może jest dobry, może to jakiś staroć - nie wiadomo, model nieznany. Tak czy inaczej należy założyć, że 120W to linia zasilająca CPU, więc jak chcesz ten procesor podkręcić to faktycznie warto wybrać coś innego.
    stopi
    Level 28  
    Wybór zasiłki pada na SilentiumPC Supremo M2 Gold 550W V2. W opcji jeszcze był Chieftec PPS-550FC, ale 5-letnią gwarancją i konfiguracją złącz odpowiada mi bardziej ten pierwszy, gdyż wykorzystam na pewno 5 wtyków SATA (wtedy 2 zostaną w zapasie, co może się kiedyś przydać). Do tego Floppy do dyskietki mi niepotrzebne... Gdy już w definitywnej i permanentnej superostateczności będę musiał skorzystać ze stacji dyskietek (a ostatnio korzystałem z niej lepiej jak 7 lat temu) to podłączę przez adapter :) Prądowo najbardziej te zasiłki różnią się liniami +5V/3.3V (chieftec: +3.3V 20A /+5V 20A, silentiumPC: +3.3V 24A/+5V 15A).
    dt1
    Admin of Computers group
    Jest to zupełnie przyzwoity zasilacz i rozsądnie wyceniony.
    Linie 5V oraz 3.3V mają coraz bardziej marginalne znaczenie (w zasadzie Intel już ma gotową specyfikację dla przyszłych zasilaczy, które będą posiadać jedynie linie 12V, niedługo pewnie zaczną się pojawiać płyty i zasilacze w tym standardzie) i można spokojnie założyć, że każdy przyzwoity zasilacz ma te linie wystarczająco mocne. Tak naprawdę to podejrzewam, że obciążenie na tych liniach w obecnych komputerach nie dolatuje nawet do 20W łącznie. Tak więc dokładnymi parametrami tych linii nie ma się co wielce przejmować.
    stopi
    Level 28  
    Zgadza się. Zasilacz to jeden z kluczowych elementów, aby zapobiec wielu problemom i bliżej niewyjaśnionym zachowaniom komputera w przyszłości oraz bezpieczeństwo na wypadek niespodzianek z sieci energetycznej, ale to temat rzeka. Zawsze byłem zadowolony z Chiefteca też. W swoim obecnym (a ma już raczej bite 5 lat) obecnie mam do wymiany 2 spuchnięte elektrolity. Warto też na marginesie zajrzeć po kilku latach do wnętrza swojego zasilacza.

Wracając do tematu zestaw póki co będzie opierał się na: Gigabyte Designare Z390, RAM 2x8GB Kingston HyperX Predator 3200, Core i5-9600K, Samsung 970 Evo Plus m.2 256GB. Grafikę z procesora wykorzystam, a obecna (jakiś stary Radeon HD...) pójdzie do innego komputera.
    stopi
    Level 28  
    Powiem tak. Doszedłem do wniosku, że nie potrzebuję tak dużego dysku. Na nim będzie system i kluczowe aplikacje. Reszta leży na dysku SATA SSD i na pozostałych tradycyjnych HDD zatem to mi wystarczy. Zainwestowałem jednak w Samsunga. Mam obecnie jeden 860 Evo 512MB i póki co jestem bardzo zadowolony z niego.
    stopi
    Level 28  
    Uff.. Zajęło to 2 bite wieczory od 21 do 3, ale działa. Oczywiście nigdy nie udało mi się postawić jeszcze systemu jakiegokolwiek bez niespodzianek i tym razem były krzaki. Tym razem dwa zgrzyty: podczas instalacji błąd 0x80070570 - nie można skopiować plików instalacyjnych. Instalacja Win 10 szła z oryginalnego pendrive Microsoftu (wersja pudełkowa). Pomogło dopiero utworzenie obrazu z serwera Microsoftu na drugim pendrive'ie. O dziwo większość urządzeń zainstalowała się sama. Doinstalowałem jednak kilka strategicznych ze strony producenta.

Druga rzecz to (już po instalacji większości potrzebnego mi oprogramowania) tryb Intel RST Premium With Intel Optane System Acceleration kontra AHCI dla obsługi SATA. Zacząłem grzebać w BIOSie i zmieniłem to ustawienie na AHCI i.. system nie mógł się uruchomić. Nie mam pamięci Intel Optane. Po powrocie w BIOS z AHCI do RST system nadal mulił przy starcie po czym zonk - disk is inaccessible (pomimo, że dysk w Bios ok) Już dociekałem czy coś się nie skopało po prostu. Czy ktoś wyjaśni mi o co tu chodzi?

Pomogło dopiero grzebanie w internecie i poprzez instalatora oraz wiersz poleceń Comannd Prompt udało się stosownym poleceniem wymusić start systemu w trybie awaryjnym.

P.S. Pod Win 10 wszedł bez problemu klucz z mojego starego Win 7. System jest aktywowany :)

Ustawień w BIOS jest tyle, że chyba muszę osobny dzień na to poświęcić, aby skonfigurować wszystko jak powinno być. Kopiowanie z tradycyjnego SSD na systemowy Samsung 970 SATA m.2 jest jak na obrazku. Spodziewałem się większych prędkości, ale jest i tak nieźle. Fakt, że to dużo małych plików.
    Gigabyte Z390 Designare - dobór komponentów pod płytę