Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

sony samsung nintendo - Scart RGB kontra Component

Littlespy 07 Apr 2020 20:42 315 11
    Littlespy
    Level 6  
    Witam mam pytanie do wszystkich użytkowników starych telewizorów i konsol. Mam zamiar podłączyć konsole do telewizora bez HDMI i nie wiem jaki kabel wybrać Scart RGB czy component. Widziałem wiele postów na ten temat ale każdy mówi co innego a filmów na YT jest mało. Z tego co widziałem przez scart obraz jest lepszy, ale już sam nie wiem. Z tego co czytałem component w europie może przenieść max 480p a scart RGB spokojnie HD, no i component ma bardziej wyblakłe kolory. Jak narazie miałem plany przez component podłączyć swoje wii bo ono może i tak tylko 480p a przez scart podłączyć ps3. Dodam że mam telewizor HD ready ale z wyłamanym hdmi więc musze korzystać z starych złączy.

A odchodząc od tematu, jak to jest że przez zwykły AV, ten żółty obraz z playstation wygląda źle, ale taki z dekodera już normalnie? Nw może tylko mi sie tak wydaje albo poprostu mam słaby kabel do konsoli.
    sosarek

Level 43  
    Jakie konsole do jakiego telewizora na początek napisz.
    Littlespy
    Level 6  
    Wii i PS3 do samsunga le32m61b, mam wyłamany port HDMI, w nim jest tak: s-video, 2 scarty jeden av drugi rgb, component, vga, i zależnie od egzemplarza albo HDMI albo DisplayPort ale u mnie akurat był HDMI, ale kupiłem już z wyłamanym za 200zł ten telewizor.
    sosarek

Level 43  
    Skorzystaj z konwertera HDMI-VGA.
    Littlespy
    Level 6  
    Pod vga mam xboxa 360

Dodano po 1 [minuty]:

A poza tym jak bym chciał konwertery to bym sobie pokupował, ja się pytam czy lepszy jest scart rgb czy component, bez żadnych przejściówek.
    sosarek

Level 43  
    Littlespy wrote:
    Pod vga mam xboxa 360

Dodano po 1 [minuty]:

A poza tym jak bym chciał konwertery to bym sobie pokupował,

Skąd ktokolwiek miał wiedzieć że masz już podpiętego XBOXa?
    Gdybyś pomyślał nabyłbyś za kilka złotych switch HDMI i podpiął wszystkie konsole.
    Littlespy wrote:
    scart rgb czy component

Poczytaj Link
    Littlespy
    Level 6  
    sosarek wrote:
    Skąd ktokolwiek miał wiedzieć że masz już podpiętego XBOXa?
    no racja nie powiedziałem że mam
    sosarek wrote:
    Gdybyś pomyślał nabyłbyś za kilka złotych switch HDMI i podpiął wszystkie konsole.
    takie za kilka złoty są złe jakościowo, musiałbym kupić coś droższego, a jeśli inne kable są wstanie dostarczyć dobrą jakość to nie mam co wydawać kasę
    sosarek wrote:
    Poczytaj Link
    nie jestem głupi, pierwsze co zrobiłem to szukałem w google i na youtube, w języku angielskim i polskim ale nie moge uzyskać odpowiedzi na swoje pytanie, na zagranicznych forach mówią że scart jest lepszy, na naszych że component, dlatego się pytam.

Dodano po 3 [minuty]:

Dodam że pod s-video mam podpięte ps2 ale to raczej bez znaczenia.
    sosarek

Level 43  
    Littlespy wrote:
    takie za kilka złoty są złe jakościowo, musiałbym kupić coś droższego, a jeśli inne kable są wstanie dostarczyć dobrą jakość to nie mam co wydawać kasę

Śmiem się nie zgodzić, sam korzystam z https://sklep.delta.poznan.pl/przelacznik-hdmi-sw-31_l1_p8582.html i żadnych zastrzeżeń nie mam, droższa wersja ma nawet pilota do przełączania źródła zamiast klawisza.
    Masz kabel Component do PS3?
    Littlespy
    Level 6  
    sosarek wrote:
    Masz kabel Component do PS3?
    Będę mieć bo zamówiłem ps2 dla brata i gościu daje w zestawie, aktualnie posiadam kompozyt i s-video.
    sosarek

Level 43  
    Na Component będziesz miał zdecydowanie lepszą jakość obrazu(do FullHD) w odróżnieniu od SCART i najsłabszego czyli Composite.
    Chociaż jak napisałem - korzystam z prostego switcha HDMI bo do monitora mam podłączony komputer po DVI a do HDMI poprzez switch PS3, tuner i DVD.
    Littlespy
    Level 6  
    No ja właśnie wiedziałem że to wygląda tak: composite>s-video>component ale nie wiedziałem gdzie tam był rgb scart. W takim razie był podłączym ps3 tym componentem. A wiesz może jąką jakość bym osiągnął przy podłączeniu scarta rgb do wii?
    sosarek

Level 43  
    Maksymalnie 576i (720x576px).