Slawek K. wrote: Chyba nie jesteś na bieżąco, ceny od grudnia poszły diametralnie do góry, dolar i eur podrożały od marca o 20%, a wiadomo, że praktycznie wszystko jest importowane, od paneli lub ich komponentów, po falowniki. 2 tygodnie temu zbierałem oferty dla znajomego na instalację 3,7 kWp z falownikiem Fronius lub SMA, i nie było żadnej poniżej 20 tyś. a zebrałem osiem. Instalacja typowa na dachu z blachodachówką.
W lipcu 2019 swoją instalację 4,6kWp z SMA i na dachówce ceramicznej zrobiłem za 19200 brutto, te ceny obecnie są nieosiągalne.
Pozdr
Spieszę z odpowiedzią.
USD w górę - fakt
20% - hmm, raczej 10% Notowanie 18.12.2019. 3,8302, a notowanie 15.05.2020. to 4,2135 , czyli wzrost dokładnie o 10%
Kolejny fakt: Instalacja w ubiegłym tygodniu u dobrze znanej mi osoby, Growatt 4000TL3-S plus Bruk Bet Solar 3,84 kWp za 17500 zł brutto wraz z modułem WiFi, czyli 4557 zł. / kWp
Proszę nie odbierać tego jako atak, lecz wymianę zdań na konkretne argumenty.
Reasumując, da się.
Poza tym, Bruk Bet produkuje panele w Polsce, więc procentowo większy udział zakupu surowców oraz kosztów pracy nie jest uzależniona od kursów walut jak w przypadku paneli importowanych z Chin.
A i jeszcze jedno, właśnie w tym tygodniu otrzymałem od Bruk Betu (na moją prośbę) zdjęcia z elektroluminescencji oraz raportów z sumatora słońca dla każdego panelu. To się nazywa kontrola jakości! Odsyłam jeszcze do materiałów na Youtube
https://youtu.be/bXCNow9llYE