Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór instalacji fotowoltaicznej

stolno 17 Jun 2020 15:47 10701 179
Computer Controls
    madart
    Level 26  
    michalek510 wrote:
    Ja stoją przed ostatecznym wyborem i się ciągle waham.
    Co byście wzięli na moim miejscu?

12x Q cells Q peak duo g-7 330W + Sofar 3,3 KW. 3,96 KW za 15900 po znajomości ( 4000 zł za KW) tutaj wydaje mi się że za mały falownik jest
    czy 11x JA solar 340 + sofar 4,4KW. 3,74KW za 18000 od dobrej firmy ( 4812 za KW)

Ja się skłaniam do tej drugiej opcji.

Bierz tansze.
    1. Szybszy zwrot, pewnie o rok sadzac po mocy
    2. Panele 4kwp teraz w cieply dzien w poludnie beda dawac ci 3.6kw jak sie nagrzeja, czyli obetnie ci 300w przez 3h czyli tylko 0.9kwh a to jest tyle co nic przy uzyskach rzedu 25kwh dziennie

Btw te ceny to masz z montazem i osprzetem?
  • Computer Controls
    adse
    Level 23  
    stolno wrote:
    Falownik dobiera się średnio 10-20% mniejszy niż moc paneli.
    Proszę o argumenty dlaczego lepiej mniejszy inwerter.
    Przykładowo Huawai 4kW kosztuje 4100 zł, a Huawai 5kW kosztuje 4300 zł.
    Przy instalacji 4,8 kWp który byłby lepszy?
    Różnicę w cenie można pominąć.
    wello
    Level 20  
    stolno wrote:
    Druga opcja odpada bo falownik za duży w stosunku do paneli. Powinno być odwrotnie tak jak w pierwszej opcji. Falownik dobiera się średnio 10-20% mniejszy niż moc paneli.

Niekoniecznie. Wszystko zależy od ceny. Sprawność falownika przy różnicy pomiędzy 100% mocy, a 80% mocy jest niewielka - góra 2%. U mnie na przykład, mam panele 5,52kW, a falownik Froniusa 6kW. Dlaczego tak? Bo gdy chciałem falownik 4,5kW albo 5kW, to okazało się, że różnica pomiędzy 4,5kW, 5kW, a 6kW, to było bodajże 300zł więc wolałem kupić mocniejszy. Mam jeden string 5,52kW, a zawsze w przyszłości będę mógł dorzucić drugi nawet taki sam, a i tak przekroczę "tylko" o 84% moc, co jest dopuszczalne przez producenta. Gdyby wziął 4,5kW to miałbym mniejsze możliwości potencjalnej rozbudowy w przyszłości.
  • Computer Controls
    stolno
    Level 6  
    adse wrote:
    stolno wrote:
    Falownik dobiera się średnio 10-20% mniejszy niż moc paneli.
    Proszę o argumenty dlaczego lepiej mniejszy inwerter.
    Przykładowo Huawai 4kW kosztuje 4100 zł, a Huawai 5kW kosztuje 4300 zł.
    Przy instalacji 4,8 kWp który byłby lepszy?
    Różnicę w cenie można pominąć.

Jeżeli nie planujesz rozbudowy instalacji to lepiej wziąć mniejszy, który będzie bardziej obciążony "pracą" patrząc w ujęciu rocznym a nie tylko w szczycie. Na googlach jest wiele artykułów o tym dlaczego falownik zaleca się mniejszy. Ogólnie chodzi o sprawność. Też na początku chciałem wziąć większy bo może kiedyś dołożę panele. Teraz zmieniłem zdanie i do instalacji 9,90 kWp będę brał falownik z przedziału 8,2-9,0 kW.
    AT PRO
    Level 19  
    stolno wrote:

Jeżeli nie planujesz rozbudowy instalacji to lepiej wziąć mniejszy, który będzie bardziej obciążony "pracą" patrząc w ujęciu rocznym a nie tylko w szczycie. Na googlach jest wiele artykułów o tym dlaczego falownik zaleca się mniejszy. Ogólnie chodzi o sprawność. Też na początku chciałem wziąć większy bo może kiedyś dołożę panele. Teraz zmieniłem zdanie i do instalacji 9,90 kWp będę brał falownik z przedziału 8,2-9,0 kW.

To przeczyta sobie kolega dwa moje posty z końca tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3605752-180.html i jeden innego kolegi, który pisze o przeciążeniu falownika.
    Ja wiem już jedno, liczy się to co w panelach i ZE też od tego liczą wielkość instalacji i nie ma racjonalnego argumentu aby świadomie mniejszym falownikiem ograniczać pracę paneli. Niech sobie dają na ile im akurat warunki pozwalają.
    stolno
    Level 6  
    AT PRO wrote:
    stolno wrote:

To przeczyta sobie kolega dwa moje posty z końca tego wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3605752-180.html i jeden innego kolegi, który pisze o przeciążeniu falownika.
    Ja wiem już jedno, liczy się to co w panelach i ZE też od tego liczą wielkość instalacji i nie ma racjonalnego argumentu aby świadomie mniejszym falownikiem ograniczać pracę paneli. Niech sobie dają na ile im akurat warunki pozwalają.

Każdy ma swoje zdanie. Ja akurat słucham ludzi, którzy mają większe doświadczenie w tej kwestii. Mam kolegę, który od 20 lat siedzi w temacie. Buduje duże farmy jak mniejsze instalacje. I doradzi mi żeby falownik był dobrze obciążony cały rok a nie żeby zimą pracował na pół gwizdka.
    michalek510
    Level 11  
    madart wrote:
    Btw te ceny to masz z montazem i osprzetem?

Sorki że tak późno ale nie dostałem powiadomienia, albo ominąłem. Tak obie ceny z montażem, i z całym osprzętem jednak obie oferty po znajomości.

Teraz jeszcze jedno pytanie mam, czy przewód 4mm2 do 12 paneli 330W i odległości DC około 15m nie będzie za mały?
    madart
    Level 26  
    Przy 4mm2 na 15m prąd 10A daje 0.75V spadku czyli 7.5W.
    Dla 6mm2 to 0.5 czyli 5W.
    Rhaavir
    Level 13  
    Panele : QCELL Duo G7 330Wp - bardzo dobry panel, my wprawdzie od roku standardowo montujemy 335 - ale są to dobre i co ważne trzymające parametry panele. Nie dawno tesrowałem 6 letnie QC i trzymaly parametry jak złoto, a zrobiłem im nawet pełną przywą I-V.
    SOFAR - trochę ich zamontowałem i z "chińczyków" u siebie zamontował bym tylko Huawei.
    GWARANCJA - Fronius ma "tylko" 5 lat - ALE - po 9 latach stwierdzam, że jest jednym z najbardziej nie zawodnych falowników - ogromna większość serii IG pracuje nadal po kilkunastu latach. Tak więc NIE sugerował bym się gwarancją - ALE - faktyczną niezawodnością.
    xpiotrek86
    Level 2  
    Witam mam zamiar zalozycz instalacje fotowoltaiczna mam 3 ofert do wyboru
    tylko nie wiem ktora wybrac moze ktos doradzi
    1 propozycja
    Moc instalacji :4.95kWp
    ilosc paneli : 15sztuk
    panel :Risen Energy 330M RSM 120-6-330m mono half black
    Falownik: Sofar 4,4 KTL-X trojfazowy

2 propozycja
    Moc instalacji: 4.72
    ilosc paneli:14
    panel :SunLink 335 w fullblack hulfcat czterodiodowe
    Falownik: Sofar 4,4 KTL-X

3 propozycja
    moc:5k
    Panel:Longi Solar LR4-72HPH 436M HalfCut(mono 120 ogniw)
    Panel:BrukBet Solar BEM 390 (mono 72 ogniwa)
    Falownik:Huawei SUN 2000-5KTL M0
    Rhaavir
    Level 13  
    Wybrał bym opcję 3 : Brukbet robi bardzo dobre panele, Huawei to jedyny "Chińczyk" którego bym zamontował u siebie.

Panele FullBlack - nie ma sensu dopłacać za sam kolor, a jeśli kosztują tyle co inne zwykłe - to na czymś zaoszczędzono :) zwykle na jakości.
    bociek83
    Level 6  
    Witam serdecznie
    proszę o pomoc i opinie , już jakiś czas przymierzam się do instalacji PV niewielkiej bo około 3 KW i spośród wielu ofert wybrałem 3 które moim zdaniem są godne uwagi, a mianowicie:
    1.- moc instalacji 2,96 kw
    - Risen Energy370 rsm 132-6-370 - 8 szt
    - SOFAR 4.4KTL-X

2. - moc instalacji 2,96 kw
    - SELFA sv120m,3,2-370 - 8 szt
    - SOFAR 3,3KTL-X

3. - moc instalacji 3,06 kw
    - Egingg 340 - 9 szt
    - Huawei SUN2000-3KTL-M0

wszystkie 3 instalację kosztują około 16000zł i taki mam budżet na PV

tyle się naczytałem że teraz już nic nie wiem, którą wybrać? jakieś fachowe podpowiedzi?
    dodam jeszcze , że moje roczne zużycie wynosi około 1,7kw (2019r), planuję dołożyć do tego klimę na pomieszczenie około 20 m2, dach mam skośny - wschód/południe na zachód/północ. miałem też ofertę rozłożenia paneli na dwóch płaszczyznach i mikroinwerterach ale jakoś nie do końca jestem do tego przekonany szczególnie, że sąsiedzi dookoła mają tylko płaszczyznę wsodnią/ południową.
    Proszę o pomoc bo nie za bardzo się na tym znam a nie chcę żeby wcisneli mi byle co.
    Bardzo dziękuję za podpowiedzi.pozdrawiam.
    wello
    Level 20  
    Za tą kasę to masz na Froniusie i markowych panelach.
    bociek83
    Level 6  
    nie zaprzeczam ale nie otrzymałem takiej oferty, albo jak otrzymałem to sporo droższą... a wiele ofert przerobiłem...teraz waham się między tymi trzema bo mieszczą się w moim budżecie....
    andrzej20001
    Level 43  
    Ja bym zrobił na Huawei i Selfa.
    bociek83
    Level 6  
    tylko taki zestaw nie jest w komplecie.. a to są różni sprzedawcy... ten Sofar jest taki zły?
    andrzej20001
    Level 43  
    Teraz nie ma że tylko, na 100% znajdziesz porządną firmę z twojej okolicy która ci skonfiguruje zestaw . Popytaj na grupie fotowoltaika na FB . Ogólnie ceny spadły .
    prose
    Level 35  
    andrzej20001 wrote:
    Ja bym zrobił na Huawei i Selfa.

Ja akurat zrobiłem na Selfa 300 W 16 sztuk i inwerter sofar KTL-X 5.5 i jestem zadowolony.
    3301
    Level 33  
    Jeżeli bierzesz pod uwagę moduły o mocy tylko ok. 3 kW to falownik dobierz 1-fazowy np. Sofar Solar 3.0KTLM-G2 lub 3,6 KTLM-G2
    bociek83
    Level 6  
    a dlaczego na jednofazowym? to trzy fazowy nie będzie lepszym rozwiązaniem? ( mam 3 fazy w domu )
    kosmos99
    Level 38  
    Pewnie, że trójfazowy będzie lepszy, bo będzie mniejsza szansa na występowanie błędów związanych ze zbyt wysokim napięciem w sieci.
    bociek83
    Level 6  
    kosmos99 wrote:
    Pewnie, że trójfazowy będzie lepszy, bo będzie mniejsza szansa na występowanie błędów związanych ze zbyt wysokim napięciem w sieci.

to podpowiedz mi proszę , którą ofertę byś wybrał?

1.- moc instalacji 2,96 kw
    - Risen Energy370 rsm 132-6-370 - 8 szt
    - SOFAR 4.4KTL-X

2. - moc instalacji 2,96 kw
    - SELFA sv120m,3,2-370 - 8 szt
    - SOFAR 3,3KTL-X

3. - moc instalacji 3,06 kw
    - Egingg 340 - 9 szt
    - Huawei SUN2000-3KTL-M0
    kosmos99
    Level 38  
    Z tych trzech to technicznie najlepsza trzecia.
    Zielony1908
    Level 2  
    Witam. Proszę o radę w wyborze paneli oraz falownika dodam że dopiero zaczynam czytać na ten temat i moja wiedza jest praktycznie zerowa dostałem jedna ofertę na panele longi falownika nie pamietam natomiast druga firma bardzo odradza I proponuję panele selfa plus falownik afore bądź solaredge ma być to instalacja 10kW.
    wello
    Level 20  
    Zielony1908 wrote:
    druga firma bardzo odradza

Podali argument?
    Zielony1908
    Level 2  
    Powiedzieli że w razie awarii będą problemy z reklamacja
    prose
    Level 35  
    Zielony1908 wrote:
    Witam. Proszę o radę w wyborze paneli oraz falownika dodam że dopiero zaczynam czytać na ten temat i moja wiedza jest praktycznie zerowa dostałem jedna ofertę na panele longi falownika nie pamietam natomiast druga firma bardzo odradza I proponuję panele selfa plus falownik afore bądź solaredge ma być to instalacja 10kW.

Ja ma panele Selfa i nie narzekam , falownik sofar, nie bież solaredge, z sofarem niema problemów.
    Czaplaczerwona
    Level 5  
    Wybór instalacji fotowoltaicznej
    Hej wszystkim, czy to jest dobra oferta? Instalacja na gruncie

Dodano po 1 [minuty]:

Longi 375 i huawei 2000
    stolno
    Level 6  
    Cena jest ok. Wczoraj dostałem ofertę na 9.99 na gruncie za 35.600 zł.
    stolno
    Level 6  
    Po 19 miesiącach od założenia tematu z dumą oświadczam, że od dziś zaczynam produkować prąd ze słońca. Trochę to trwało ponieważ postanowiłem wykorzystać okazję i skorzystać z programu w mojej gminie. Po małych problemach z wykonawcami udało się gminie zrealizować inwestycję i na moich dachu spoczęły Panele LONGI 370, które współpracują z inwerterem SOFAR 8.8. Łączona moc instalacji to 9.9 kWp. Całkowity koszt <20 tyś (dokładne rozliczenie nastąpi wkrótce). Oczywiście gdyby nie dotacja to byłoby drożej. Teraz tylko oby słoneczko było i nic się nie paliło ;)