Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór instalacji fotowoltaicznej

stolno 21 Apr 2020 10:03 10695 179
Computer Controls
    janekk77
    Level 9  
    Wiesz nie tyle mi chodzi o namiary, co się póki co rozglądam. Szukam informacji, opinii itp. U mnie podłogówki brak, więc trzeba by było przewymiarować grzejniki. Zastanawiam się też na pompami powietrze-powietrze ale nie wiem czy to dobry pomysł.

U mnie znajomy założył pompę ciepła do budynku podobnego jak nasze, to po rozmowach z nim zadowolony bardzo. Za grudzień zapłacił około 900 zł za prąd, ale z drugiej strony zima też była jaka była. On sobie argumentuje, że ekogroszku też mu tyle szło, a odeszło palenie.
  • Computer Controls
    stolno
    Level 6  
    Brak pracy to zdecydowanie plus. Mój kręgosłup już się buntuje. Ja w ramach oszczędności palę drewnem z rozbiórki palet. 1 t palet kosztuje mnie 70 zł plus praca. Dzięki temu palę około 50% węgla mniej i mam cieplej w domu. Tylko co dwa dni muszę iść i 3 palety pociąć. Nie chce już tego robić i szukam alternatywy.
  • Computer Controls
    andrzej20001
    Level 43  
    Przelicza ci ten węgiel na kw. Na pewno w 100% bedzie taniej i bez roboty
    stolno
    Level 6  
    andrzej20001 wrote:
    Przelicza ci ten węgiel na kw. Na pewno w 100% bedzie taniej i bez roboty

Oj kusisz kusisz 😉
    Bez dotacji nie dam rady jednak finansowo. Pompy i fotowoltaika to będzie kosmiczna kwota.
    andrzej20001
    Level 43  
    Pompa 23 foto 9kw jak sam zrobisz 25. Po 5-6 latach masz zwrot kosztów.Jak masz dofinansowanie to nawet nie myśl
    stolno
    Level 6  
    andrzej20001 wrote:
    Pompa 23 foto 9kw jak sam zrobisz 25. Po 5-6 latach masz zwrot kosztów.Jak masz dofinansowanie to nawet nie myśl

U mnie raczej dwie takie pompy. Koszt około 40 tyś. Foto też pewnie koło 30-35 tyś. Na pompę mogę się starać o dotację ale to nie jest takie pewne. Program Mój Prąd jest do 10 kW a to z kolei pewnie za mało na dwie pompy plus zużycie domowe.
    andrzej20001
    Level 43  
    Jak masz styropian pod posadzką to frezuj ją pod podłogówkę. Na to panele podłogowe i git. Ile masz m2 że aż 2 pompy ???????
    stolno
    Level 6  
    Remont nie wchodzi teraz w grę. 100 m2 na dole i drugie tyle u góry tyle, że są skosy jak to na poddaszu.
    RadiatusW
    Level 6  
    Wracając do inwerterów, kilka wykresów na podstawie danych z Kalifornii: Wybór instalacji fotowoltaicznej Wybór instalacji fotowoltaicznej
    stolno
    Level 6  
    Taka ciekawostka. Szukam firmy w promieniu 100 km a okazuje się, że 100 m od mojego domu ktoś wynajął magazyn na siedzibę firmy zajmującej się montażem fotowoltaiki. Pomyślałem, że to przeznaczenie więc się przeszedłem w celu zapoznania nowego sąsiada. Chłopak bardzo konkretny. Mega zakręcony w tej dziedzinie. Od 20 lat w branży (zaczynał we Włoszech jako monter). Od kilku lat w Polsce ma firmę i 24 na dobę żyje tylko fotowoltaiką. Jak mi pokazał swoje realizacje (w komórce ma kilkadziesiąt adresów, które monitoruje) to już wiem, że zna się na rzeczy. W tej chwili robi tylko duże projekty - farmy ale i domki będzie robił już wkrótce. Złożył mi konkretną propozycję na Froniusie (głównie na tym składa lub na SolarEdge ewnetualnie SMA). Jedyne co mi nie do końca chyba pasowało to panele 300 W (ma tego pełną halę). Są to "włoskie" FuturaSun. Mają dobrą gwarancję zarówno na panele jak i na moc. Nie do końca tylko wiem co to jest busbar i jakie znaczenie dla użytkownika może mieć liczba właśnie tych busbarów? No i kolega ma takie doświadczenie, że daje znacznie więcej niż 20% ponad normę jeśli chodzi o obciążenie falownika. Pokazał mi jak na falowniku 5 lub kw założył 8 kW paneli i roczna produkcja wyniosła nieco ponad 8000 kWh. Trochę dał mi do myślenia.
    stolno
    Level 6  
    Dziś kolejna propozycja. Oferta specjalnie dla mnie od firmy, która obniżyła cenę z 25 596 zł na 22 626 zł (spadek ceny za 1 kWp z 5009 zł na 4428 zł) przy zachowaniu tych samych parametrów. Robi się ciekawie.
    Lee38
    Level 12  
    Podjąłem decyzję o zamontowaniu fv. Wybrałem firmę Foton Technik. Zaprojektowali mi instalację 4,2 KWp na gruncie ponieważ dach nie nadaje się do montażu. Falownik GoodWe Solar Inverter GW4000-DT (v2), panele ASTROnergy (Chint Solar) CHSM60P-HC-280 (v1). Orientacja Południowy-zachód 230 °. Co sądzicie o takiej konfiguracji i o tej orientacji na południowy zachód, a nie typowo na południe?
    Lee38
    Level 12  
    stolno wrote:
    Jaki koszt za taką moc?

23500 zł z kablem w ziemi do instalacji 400 V i ubezpieczeniem na 11 lat w PZU.
    Lee38
    Level 12  
    Slawek K. wrote:
    Jak masz możliwość do rób na południe, nie ma bardziej optymalnego rozwiązania.

Pozdr

Możliwość jest nieograniczona, dlatego zastanawiam się dlaczego tak zaprojektowali. Jakieś uzasadnienie musi być.
    Slawek K.
    Level 35  
    No to bez sensu, na pewno południe-zachód nie będzie lepsze od południa. Chyba, że od wschodu masz cień.

Pozdr
    Lee38
    Level 12  
    Slawek K. wrote:
    No to bez sensu, na pewno południe-zachód nie będzie lepsze od południa. Chyba, że od wschodu masz cień.

Pozdr

Na całej powierzchni gdzie mają być panele nie ma grama cienia.
    Lee38
    Level 12  
    A co powiecie o tej konfiguracji? Falownik GoodWe Solar Inverter GW4000-DT (v2), panele ASTROnergy (Chint Solar) CHSM60P-HC-280 (v1).
    Lee38
    Level 12  
    Mam już zamontowaną tą instalację. Czekam na wymianę licznika na dwukierunkowy. Ktoś ma doświadczenie jak jest z licznikiem jednokierunkowym przy fotowoltaice? Tz. czy będzie energię wtłoczoną liczył jak pobraną czy nie będzie jej w ogóle zliczał i mogę korzystać z prądu który produkuje moja instalacja?
    fazik
    Level 17  
    Ale stary licznik (tarczowy) podobno nie nalicza zużytej w czasie produkcji.
    Slawek K.
    Level 35  
    Tarczowy się cofa gdy falownik wysyła energię do sieci, więc uwaga, żeby się nie okazało, że odczyt stanu licznika przy wymianie będzie mniejszy niż z ostatniego odczytu, bo mogą być kłopoty.

Pozdr
    Lee38
    Level 12  
    U mnie jest elektroniczny nie tarczowy. To jest możliwe żeby zliczał energię dodaną jako pobraną? Miałem nadzieje, że do czasu wymiany na dwukierunkowy będzie można korzystać z produkcji fotopaneli i już coś oszczędzać.
    Slawek K.
    Level 35  
    Jeżeli to licznik elektroniczny nie dwukierunkowy, to dokładnie tak będzie, będzie zliczał oddaną jako pobraną.

Pozdr
    Lee38
    Level 12  
    Slawek K. wrote:
    Jeżeli to licznik elektroniczny nie dwukierunkowy, to dokładnie tak będzie, będzie zliczał oddaną jako pobraną.

Pozdr

Nie pozostaje nic innego jak czekać na wymianę licznika, a energię z fotowoltaiki "łapać" do wiaderek :)
    AT PRO
    Level 19  
    Możesz korzystać pod warunkiem, że każdą fazę będziesz miał obciążoną więcej niż produkcja z mikroinstalacji.
    Lee38
    Level 12  
    AT PRO wrote:
    Możesz korzystać pod warunkiem, że każdą fazę będziesz miał obciążoną więcej niż produkcja z mikroinstalacji.

No to jest równoznaczne z tym, że się nie da korzystać z instalacji póki nie ma licznika dwukierunkowego.