Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wybór instalacji fotowoltaicznej

stolno 09 Apr 2020 09:37 10635 179
Computer Controls
    stolno
    Level 6  
    Witam wszystkich,

Ponieważ fotowoltaika to dla mnie czarna magia, zwracam się do Was z prośbą o wybór lub doradzenie w jakim co wybrać żeby nie żałować.

Sytuacja u mnie wygląda tak, że roczne zużycie prądu mam na poziomie 3300 kWh (taryfa G12w i rachunki na około 2200-2300 zł rocznie).
    Dom ma dach skierowany na południe z lekkim odchyleniem na zachód. Kąt około 33 stopni. Pokryty blachodachówką. Teoretycznie bez zacienienia (występują w sąsiedztwie drzewa ale jak będzie taka potrzeba to się je wytnie lub przytnie).

Wymyśliłem sobie, że zakupię instalację lekko nad moje potrzeby aktualne żeby w przyszłości dołożyć sobie np. grzałkę do bojlera ewentualnie może jakąś klimatyzację (tu nie mam pojęcia ile taka klimatyzacja potrzebuje).

Dostałem klika ofert, które przedstawiam poniżej.

Wybór instalacji fotowoltaicznej

Dzięki za wszelkie wskazówki.
  • Computer Controls
    andrzej20001
    Level 43  
    Bierz najwiekszą moc ale z inwerterem bez wentylatora. Pomysl o tym ze kiedys zapewne kupisz auto phev. Ja mam Huawei hybryda. Mozna mu podlaczyc baterie jak stanieją.
    stolno
    Level 6  
    Nikt więcej nic nie doda? Jakieś podpowiedzi co do firmy falownika? Czy zdecydowanie warto wchodzić w optymalizatory? Czy lepiej wziąć gorsze panele o większej mocy czy lepsze o mniejszej mocy za tą samą cenę?
    gurbolek
    Level 11  
    Falownik z długą gwarancją. Np. Growatt 10 lat gwarancji, rozsądna cena, polski serwis. Panele, hmm.. Też należy zwrócić uwagę na gwarancję. Optymalizatory, jeśli nie masz problemu z cieniem to nie bierz tego pod uwagę. Taniej przyciąć drzewa.
  • Computer Controls
    leonada
    Level 15  
    W optymalizatory bym sie nie pchał . A z panelami to bym wzioł te "gorsze" panele większej mocy . Ale to moje zdanie. Mam tańsze panele i jestem z nich zadowolony . Inwerter firmy Saj i też ładnie pracuje
    stolno
    Level 6  
    OK. Czyli już coś wiem więcej. Falownik nie SolarEdge bo nie mam zacienienia. Szkoda, że Fronius ma 7 lat gwarancji bo już bym miał jeden wybór z głowy. Muszę poczytać o tej firmie Growatt. Co do paneli to kuszą mnie te LG ze względu na 25 lat gwarancji. Tylko ta cena...
    anaba255
    Level 27  
    Panele brałbym monokrystaliczne, tańsze nie koniecznie będą gorsze, mam 10-letnie chińskie panele mono do grzania wody i wciąż nie wydać, żeby straciły na sprawności.
    Optymalizatory przy prostym dachu to zbędny wydatek i potencjalny kłopot na przyszłość, jeśli kiedyś się popsują.
    Z inwerterów to tylko mogę coś powiedzieć o Growacie, właśnie go wyciągnąłem z pudełka, wygląda na solidny kawał żelastwa, duży radiator, brak wentylatorów, przyszedł z modułem wifi. Ma duży zakres napięć. Jak podłącze, to zobaczymy co pokaże.
    Tak z innych rzeczy, na które warto zwrócić uwagę, to;
    Dopytaj firmy instalacyjnej, jaki przekrój kabla mają zamiar puścić od paneli do inwertera, jeśli tego przewodu będzie ok 8-10 metrów to powinno być 6 mm2.
    Jaka jest sytuacja z instalacją odgromową i uziemiającą, w jakim jest stanie czy były robione pomiary.
    Jakie masz napięcie w sieci, na wszystkich fazach, falownik pracuje w określonym zakresie napięcia, jak będzie za niskie lub za wysokie, to się wyłączy. Najlepiej je sprawdzić w miejscu, w którym będzie wpięty falownik do sieci domowej.
    stolno
    Level 6  
    Falownik będzie u mnie zamontowany na zewnątrz budynku. Mieszkam w starym domu, który był remontowany 10 lat temu. Wymieniona została wtedy cała instalacja elektryczna, łącznie z licznikiem prądu (skrzynka jest wbudowana w elewację budynku). Od paneli do falownika jeśli pójdą najkrótszą drogą to będzie jakieś 12 metrów (no chyba że ze względu na estetykę będzie on puszczony inaczej). Instalacji odgromowej nie posiadam. Pomiarów też nie posiadam.
    gurbolek
    Level 11  
    Fronius 7 lat gwarancji? Z tego co wiem to 5 lat. 7 być może ale nie na wszystkie usterki, poczytaj jeszcze. Fronius jest dobra firmą ale w porównaniu do Growatt to dużo droższa i z krótszy okresem gwarancji.
    anaba255
    Level 27  
    stolno wrote:
    Instalacji odgromowej nie posiadam. Pomiarów też nie posiadam.

Jak będziesz rozmawiał z firmą montującą panele dopytaj się, czy uziemią instalacje, zrobią pomiary, podpiszą się pod nimi. Czy tylko podepną kabelki i do następnego klienta. To ważne dla własnego bezpieczeństwa i w przypadku burzy może uszkodzić inwerter.
    janekk77
    Level 9  
    stolno wrote:
    Sytuacja u mnie wygląda tak, że roczne zużycie prądu mam na poziomie 3300 kWh (taryfa G12w i rachunki na około 2200-2300 zł rocznie).
    Dom ma dach skierowany na południe z lekkim odchyleniem na zachód. Kąt około 33 stopni. Pokryty blachodachówką. Teoretycznie bez zacienienia (występują w sąsiedztwie drzewa ale jak będzie taka potrzeba to się je wytnie lub przytnie).

U mnie sytuacja prawie identyczna, z tym że dach skierowany lekko na wschód. Początkowo celowałem w okolice 4,5 kW. Założyłem jednak 15 paneli Q.Cells 345W, do tego falownik Growatt 5000. Miałem brać Froniusa (dopłata była bodajże 1700 zł), ale sobie odpuściłem. Najprawdopodobniej zanim się coś w nim popsuje, to go wymienię na większy, ewentualnie gdybym musiał coś naprawiać z własnej kieszeni, to na starcie jestem już do przodu.
    Z gwarancjami ciężko rokować czy będzie chronić za te 5 czy 10 lat. Niemniej z tego co szukałem to we Froniusie jest 5 lat + 2 po rejestracji na stronie. I bodajże po tych 5 latach i tak w razie naprawy pokrywamy koszty wymienianych części. W Growatt jest to teoretycznie 10 lat. U mnie falownik jest w piwnicy, mimo ze to niezbyt optymalne pod względem podłączenia. Instalator wręcz na to naciskał. Falownik ma zapewnione stałe warunki i optymalną temperaturę. Całość instalacji lekko poniżej 20 tyś, co za 5 czy nawet 5.1 kW nie jest chyba złą ceną.

Póki co czekam na wymianę licznika, ale z niecierpliwości co jakiś czas "przepalam" na chwilę instalacje i wyniki notuje chyba OK. Z 1,5 tyg temu o godzinie 11.30 produkowała prawie 4950W a po 18.00 było jeszcze ponad 300W.
    fazik
    Level 17  
    Śledzę wątek od początku, ale nie chciałem zabierać głosu, bo ktoś może pomyśleć, że jestem stronniczy.
    Mam Growatta. Dość dużo czytałem o innych falownikach i jeśli wierzyć tym, co piszą, to Growatt wypada naprawdę dobrze ze względu na:
    - cenę
    - gwarancję
    - krótki czas ewentualnej reakcji na serwis
    - jest cichutki, mam go w garażu i podczas 80% wydajności osoba lekko przygłuchawa w ogóle nie słyszała jego pracy.

Ja bym brał Growatta i panele monokrystaliczne (nie najdroższe) i jeśli dach nie jest skomplikowany (lukarny, kominy i cień z otoczenia), to żadnych optymalizatorów bym nie zakładał.
    Na koniec sprawdź okres zwrotu instalacji. Przy prawidłowym doborze mocy oraz niewygórowanych kosztach montażu okres zwrotu powinien wynieść 5-6 lat (wliczając dotację 5000 zł. oraz zwrot 18% w picie od kwoty (całkowity koszt instalacji i 5000 zł.)
    stolno
    Level 6  
    Widzę, że wątek się ładnie rozwija. Może będzie też wskazówką dla innych użytkowników.
    Mam jeszcze ofertę na panele Seraphim, które mają 15 lat gwarancji.
    Wszystkie panele jakie rozważam są monokrystaliczne. LG mają tą przewagę (w teorii), że oprócz 25 lat gwarancji mają jeszcze na papierze gwarancję uzysku po 20 latach na poziomie 90% co jest wartością większą o około 8-10 % od pozostałych producentów. Muszę zobaczyć o ile te Seraphim są tańsze od LG bo może bardziej opłacać się będzie większa moc za te same pieniądze. A po 20 latach mogą dawać tyle samo (wtedy mam zysk w pierwszych latach użytkowania). Oczywiście to wszystko tylko teoria. Paneli Q.Cells nikt mi nie proponował. Najczęściej wypadają Longi. Może warto się nad nimi pochylić.
    Co do zwrotu instalacji to zakładam, że może to być po 7 latach. Zastanawiam się czy brać od razu większą moc niż potrzebuję (na dziś to wystarczyłoby przy moim zużyciu dać 3,9-4,2 kWp) czy lepiej dołożyć panele za jakiś czas. Rozważam montaż klimatyzacji bo jak wytnę drzewa to na pewno temperatura w domu wzrośnie. Tylko nie wiem ile na taką klimę trzeba liczyć kWh w ujęciu roczny, .
    janekk77
    Level 9  
    stolno wrote:
    Wszystkie panele jakie rozważam są monokrystaliczne. LG mają tą przewagę (w teorii), że oprócz 25 lat gwarancji mają jeszcze na papierze gwarancję uzysku po 20 latach na poziomie 90% co jest wartością większą o około 8-10 % od pozostałych producentów. Muszę zobaczyć o ile te Seraphim są tańsze od LG bo może bardziej opłacać się będzie większa moc za te same pieniądze.

Czyli za te 20 lat będziesz +10%. Przy instalacji 5kW to jest +0,5 kW = jakieś 2 panele za około 1000 zł. A ile więcej musisz zapłacić za LG? Oczywiście najprawdopodobniej za 20 lat będą już inne technologie, inne wydajności i inne ceny. Ja bym nie inwestował większych pieniędzy z myślą o perspektywie "co będzie za 20 lat". Jak masz pieniądze na droższą instalacje i miejsce na dachu, to załóż tańszą a większą. Przynajmniej ja bym tak zrobił ;) Zwłaszcza, że z instalacja przez te 20 lat może się wiele zdarzyć.

Longi są OK.

Ja mam podobne zużycie, założyłem 5 kWp. Po prostu nie chce się ograniczać. Ale przesadzać też nie ma sensu. Ceny instalacji nie są do końca liniowe, ale z drugiej strony dołożenie 1-2 kWp w późniejszym czasie może być droższe niż założenie od razu większej.
    stolno
    Level 6  
    No właśnie nie wiadomo co będzie za 20 lat. A LG daje gwarancję aż 25 lat. Oczywiście musiałbym zapoznać się co to za gwarancja. Bo za 20 lat firmy montującej może nie być na rynku więc zostaje tylko kontakt z producentem. Tu LG rokuje najlepiej. Dlatego jeśli to byłaby różnica w cenie powiedzmy 10-15% to warto byłoby to rozważyć. Tyle teorii.
    Przechodząc do praktyki, czy ktoś wie ile trzeba liczyć na klimatyzację kWh rocznie? To dość istotne z punktu widzenia inwestycji.
    I jaki model tego falownika Growatt wybrać do instalacji około 5 kWp?
    gurbolek
    Level 11  
    Zależy czy chcesz tylko chłodzić czy też dogrzewać pomieszczenie w okresie przejściowym oraz jakie duże to pomieszczenie a być może więcej pomieszczeń? Pomieszczenie ma być chłodzone cały dzień czy tylko po powrocie z pracy do domu? Podstawowe dane a później można oszacować zapotrzebowanie na moc.
    stolno
    Level 6  
    gurbolek wrote:
    Zależy czy chcesz tylko chłodzić czy też dogrzewać pomieszczenie w okresie przejściowym oraz jakie duże to pomieszczenie a być może więcej pomieszczeń? Pomieszczenie ma być chłodzone cały dzień czy tylko po powrocie z pracy do domu? Podstawowe dane a później można oszacować zapotrzebowanie na moc.

Pomieszczenie spore bo to otwarty salon (około 40 m2) z korytarzem (16m2). Ze względu na dzieci nie chciałbym żeby klima chodziła cały czas. Tu raczej chodzi o lekkie schłodzenie w godzinach popołudniowych. Uwierz mi, jak wytnę drzewa to temperatura może zbliżyć się do 30 stopni. Chociaż z drugiej strony jakby umiejętnie rozłożyć panele to będą one pochłaniać promienie słoneczne a co za tym idzie dach będzie się mniej nagrzewać. Czy chciałbym dogrzewać? Pewnie jakby taka opcja była to bym z niej czasami korzystał.
    gurbolek
    Level 11  
    Szacunkowo, jakieś 360 - 400 kWh w okresie letnim na chłodzenie, przy założeniu że klima będzie chodziła tylko popołudniami.
    stolno
    Level 6  
    Czyli jeśli mam teraz zużycie 3300 kWh rocznie i do tego dołożę klimę ok. 500 kWh to jeszcze mam zapas na grzanie wody zimą (mam jeszcze solary) i ewentualne lekkie dogrzanie klimą w skrajnych przypadkach. Oczywiście przy założeniu że panele będę miał 5 kWp. No chyba, że lepiej dołożyć jeszcze jakieś panele.
    gurbolek
    Level 11  
    Ciężko jednoznacznie powiedzieć. Produkcja energii z modułów zależy od wielu czynników. Z grzaniem wody nie byłbym taki optymistyczny. Jeśli masz solary to musisz mieć duży zbiornik i żeby go nagrzać do min. 40 stC to trzeba konkretnej grzałki. Grzanie wody w zimie, grzałką elektryczną (solary w tedy nie grzeją wody, słońce rzadko świeci) z sieci energetycznej to przelicznik 0,8 w stosunku do produkcji i poboru energii w czasie kiedy słońce świeci. Jeśli brałbym pod uwagę grzanie wody grzałką elektryczną to trzeba zwiększyć moc instalacji według mnie.
    Znam gościa który ma instalacje prawie 5 kWp, grzał wodę elektrycznie ale tylko jeden sezon. Przyszło mu rozliczenie za prąd po roku i miał dopłatę 500 zł.

Tak naprawdę nie wiadomo jaka będzie produkcja roczna z Twojej instalacji. Jak masz pieniądze to zrób większą instalację, po roku zobaczysz jaka produkcja i jakie masz zużycie prądu i w tedy można ewentualnie dokładać grzałki itd.
    andrzej20001
    Level 43  
    gurbolek wrote:
    Szacunkowo, jakieś 360 - 400 kWh w okresie letnim na chłodzenie, przy założeniu że klima będzie chodziła tylko popołudniami.

Czyli 1/2 produkcji pv z marca z 9kw. Można żyć
    adse
    Level 22  
    Na moje oko - brać najlepsze i najdroższe panele z tych proponowanych - bo i tak większość rachunku to robocizna, marża i VAT.
    Gdybyś sam robił instalację - wtedy ceny urządzeń miałyby znaczenie, bo zamiast powiedzmy 15 tys. kosztowałoby taniej przy tańszych komponentach.
    stolno
    Level 6  
    Po weekendzie zadzwonię i zobaczę ile firma ceni sobie panele LG a ile Longi albo Seraphim. Wtedy będzie łatwiej coś ocenić.
    Co do zbiornika CWU to ma 300 l. Podpięty jest pod piec na ekogroszek. Pamiętam, że przy zbiorniku 120 l i grzałce 1500 W grzanie wody kosztowało mnie około 100 zł na miesiąc. Niestety kotłownia jest w osobnym budynku i powstają straty na przesyle.
    Szukam różnych pomysłów w jaką stronę iść z tą fotowoltaiką. Czy ograniczyć się do minimum i dostosować do zużycia obecnego czy zainwestować w większą liczbę paneli i korzystać z prądu więcej.
    andrzej20001
    Level 43  
    Nie ma różnicy w produkcji. Kolega montował na tanich poli i topowych superhipercośtam i uzyski 10% różnicy. Bezsens
    gurbolek
    Level 11  
    stolno wrote:
    około 100 zł na miesiąc.

tj. ok. 200 kWh. Jeśli masz solary i grzałka będzie tylko dodatkiem na spożytkowanie nadmiaru energii elektrycznej to prawdopodobnie 5 kWp powinno Ci wystarczyć na zbilansowanie energii w ciągu całego roku i nie będzie potrzeby instalować większej elektrowni. Ewentualnie zapytaj instalatora jaka jest możliwość rozbudowy elektrowni na proponowanym przez nich inwerterze. Jeśli będzie za mało to dołożysz kilka paneli żeby nie dopłacać do rachunku.

Sprawa może mniej istotna ale, jeśli brać pod uwagę późniejszą rozbudowę elektrowni to najlepiej wziąć panele jak największej mocy. Jak weźmiesz np 310 W za kilka lat pewnie nie będą dostępne i będziesz musiał wziąć, strzelam np. 360 W to każdy z paneli będzie pracował jak 310 W (w najlepszym wypadku).

Podsumowując: 5 kWp powinno wystarczyć na to czego oczekujesz ale weź pod uwagę możliwość późniejszej rozbudowy i nie blokuj się z mocą na inwerterze.
    anaba255
    Level 27  
    gurbolek wrote:
    Sprawa może mniej istotna ale, jeśli brać pod uwagę późniejszą rozbudowę elektrowni to najlepiej wziąć panele jak największej mocy. Jak weźmiesz np 310 W za kilka lat pewnie nie będą dostępne i będziesz musiał wziąć, strzelam np. 360 W to każdy z paneli będzie pracował jak 310 W (w najlepszym wypadku).

Niekoniecznie. Wieksze inwertery 3-fazowe mają minimum 2 wejścia MPPT, panele o różnych parametrach podpina się do osobnych wejść, mogą być zamontowane pod różnymi kątami czy w innym kierunku. Falownik sobie z tym poradzi, żeby tylko mieściły się w zakresach podanych przez producenta.
    stolno
    Level 6  
    Większe czyli jakie? Czy przez to są znacząco droższe?
    anaba255
    Level 27  
    Nie są droższe, pewnie większość, jak nie wszystkie modele tak mają.
    Taki Growatt 4200MTL-S
    Moc wyjściowa 4200W
    Maksymalna moc paneli 5460W
    Ilość MPPT 2
    Maksymalne natężenie prądu dla każdego MPPT 15A
    Zakres napięcia pracy każdego MPPT 80V-550V
    Napięcie nominalne MPPT 360V
    Im większy zakres pracy tym lepiej. Inwerter będzie szybciej startował rano i dłużej pracował wieczorem. No i łatwiej będzie do niego dobrać w przyszłości panele, jeśli będziesz chciał rozbudować instalacje.
    Wszystko to znajdziesz w karcie katalogowej dostępnej w internecie. Porównaj parametry inwerterów proponowanych przez instalatorów, ewentualnie zapytaj czy mogą dać inny model.
    stolno
    Level 6  
    W moim przypadku potrzebny jest trójfazowy.
    Nie do końca rozumiem ten zakres pracy żeby wcześniej startował i dłużej pracował.
    Na stronie producenta mam takie informacje o modelu, który jest w tabelce w moim pierwszym poście.

Maksymalna moc paneli fotowoltaicznych 4800W
    Maksymalne napięcie prądu stałego 1000V
    Napięcie startu 140V
    Zakres napięcia 140V-1000V
    Napięcie nominalne 620V
    Zakres napięć dla pełnego obciążenia 200V-800V
    Maksymalne natężenie prądu 16A/16A
    Ilość MPPT/ilość ciągów na MPP 2/1

Jeśli zdecyduję się na instalację 5kWp to powyższy falownik będzie za mały? Następny model ma maksymalną moc paneli 6000W.
    kosmos99
    Level 38  
    stolno wrote:
    Jeśli zdecyduję się na instalację 5kWp to powyższy falownik będzie za mały?

Tak.

Może jeszcze się wypowiem w sprawie porównania Froniusa do Growatta.

Mam dostęp do Growatta 9000TL-3S i Froniusa 7.0 Symo (wersja WLAN)
    Co ciekawe dużo większy rozmiar mimo mniejszej mocy ma Fronius, czyli teoretycznie lepsze warunki chłodzenia, dodatkowo wentylatory, ale przez to Fronius jest głośniejszy no i wentylatory z czasem mogą przestać działać, Growatta nie słychać.
    Teoretycznie Fronius powinien być bardziej trwały, ale zajmuje więcej miejsca i jest głośniejszy.
    Gwarancja podstawowa: Growatt 10lat Fronius 2+5lat.
    Wyświetlacz: zdecydowany plus Froniusa
    Wifi: Według mnie lepsze po stronie Growatta konfiguracja i zasięg.
    Monitorwanie w aplikacji: Zdecydowany plus Froniusa przy podłączeniu zewnętrznego licznika (koszt ok 150zł) mamy pełny monitoring z aktualną produkcją, zużyciem oraz ilością energii zużytą bezpośrednio i oddaną do sieci, Growatt tylko sama produkcja. (możliwe że jest możliwość tak jak we Froniusie ale cena będzie dużo wyższa).
    Cena: Tutaj plus na Growatta
    Napięcie startu: Growat 160V, Fronius 200V
    Maksymalna moc paneli: Growatt 120% mocy znamionowej, Fronius 200%.
    Dodatkowo Fronius posiada programowalny przekaźnik, którego działanianie można skonfigurować tak żeby załączał np grzałkę w boilerze gdy produkowana moc osiągnie ustawiony próg.

Co ważne przy Froniusie te same jednostki są w dwóch wersjach WLAN i Light. Należy zapytać instalatora, którą wersję wycenia.