Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka

09 Kwi 2020 13:31 519 14
  • Poziom 6  
    Witam.

    Mam problem z ekspresem Siemens TK76K573, a w zasadzie z tym jak podawane jest mleko. Poniżej zamieszczam filmik poglądowy. Cały sprzęt został oczywiście odkamieniony i wyczyszczony.

    Zwróciłem się z prośbą o pomoc do north.pl i dostałem podpowiedź, że może to być wina sprzęgła spieniacza mleka. W jaki sposób mogę to zweryfikować? Gdzie w ogóle znaleźć ten element?

  • Poziom 25  
    Sprzęgło to element do którego podpinasz spieniacz. Oprócz spieniacza i sprzęgła w całym układzie jet jeszcze zawór który tym wszystkim steruje.
  • Poziom 6  
    Dzięki, już wiem, o który element chodzi. Pytanie tylko czy jego wymiana rozwiąże problem...
  • Poziom 19  
    Witam. Na początek proponuję sprawdzić sam spieniacza - wygląda na problem ze spieniacza. Jeśli jest taka możliwość proszę podstawić od sprawnego urządzenia. Podejdzie od eq7, nie wykluczone też że sprzęgło szwankuje lub jego uszczelki.
  • Poziom 6  
    Niestety nie mam dostępu do innych ekspresów, z których mógłbym podebrać te części. Wygląda na to, że będę musial je w ciemno sprawdzić.
  • Poziom 19  
    Na początek proszę sprawdzić czy uszczelka w spieniaczu- po rozebraniu po obwodzie nie jest oderwana itd. można spróbować ścisnąć obydwie części do sprawdzenia, uszczelki spieniacza i gumkę napowietrzającą warto wymienić.
  • Poziom 6  
    Rozebrałem spieniacz i wszystkie uszczelki w górnej części wyglądają w porządku. Z tego co widziałem, to cała para ucieka wylotem spieniacza, czyli nieszczelności w górnych częściach raczej nie ma. Co mnie bardziej niepokoi to wygląd właśnie tego wylotu (załączam zdjęcia).

    Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka
  • Poziom 19  
    Proszę rozebrać sam spieniacz-jego górną część. Jeśli na Jago wierzchu są strzełki to należy przekręcić i wyciągnąć jeśli niema to wyciągnąć. Pozdjęciu górnej części ukaże się silikonowa uszczelka po obwodzie. Wylot raczej ok.
  • Poziom 6  
    Tak jak pisałem w poprzednim poście, silikonowa uszczelka w górnej części spieniacza jest nienaruszona.
  • Poziom 19  
    Osobiście obstawiam spieniacza do wymiany. Można spróbować ścisnąć górę spieniacza z korpusem np paskiem elektrycznym i sprawdzić czy coś się poprawi jednak to nie jest wyznacznik
  • Poziom 6  
    Ale co te ściśnięcie zmieni? Ciśnienie nie ucieka nigdzie na miejscu łączenia obu części spieniacza.
  • Poziom 11  
    Czy udało się naprawić ten problem. Mam trochę podobny i też jedną z przyczyn może być spieniacz. Próbuję go dobrze przeczyścić i spradzić czy i jak działa...
    Wydaje mi się, że w jednym z kilku kanałów ma on zawó jednostronny (albo się tak dziwnie zapchał) i szukam potwierdzenia....
  • Poziom 19  
    W spieniacza nie ma żadnego zaworu proszę wyczyścić porządnie co trzeba
  • Poziom 11  
    Wyczyściłem już kilka razy. Był odmoczony w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, wyczyszczony małym wyciorem a miejsca głębsze wacikiem "do uszu".
    Jest wszystko czyste na 100%.

    Na załączonym zdjęciu spróbuję wytłumaczyć moją wątpliwość. Widać to po otworzeniu spieniacza.
    Otwór 1 (do którego podłącza się wężyk z końcówką do mleka) jest połączony wyraźnie z otworem 3 (widać to) i z komorą (mniejszą dziurką) w której chyba następuje spienianie mleka - z komory mleko spływa na dół.
    Otwór 2 jest podłączony trochę dziwnie, bo bardzo małą dziurką z "kanałem" idącym od otworu 1 do 3. I to połączenie działa w jedną stronę (zielona strzałka).
    Sprawdzam to tak, że palcem zatykam otwór 3 i mniejszy otwór w "komorze" spieniania, wtedy przykładam usta do otworu 1 i dmucham. Jak dmucham to nie ma przepływu powietrza, jak wciągam powietrze to z pewnym oporem ale leci. Stąd wniosek że za otworem 2 jest zawór jednostronny. Z tego co mi się udało "wypatrzyć" to widzę tam chyba kawałek jakiejś gumki...

    Pytanie czy tak powinno być, czy może ten otwór (między 2 a 1) się tak specyficznie przytkał, że się zrobił "jednostronny" ?
  • Poziom 6  
    Wymieniłem dyszę i niestety nic się nie poprawiło. Zakładam w takim razie, że w moim przypadku problemem jest sprzęgło spieniacza, ale po rozebraniu obudowy stwierdziłem, że daruję sobie tę naprawę. Za dużo zabawy, a wezwanie serwisanta + koszt nowego sprzęgła jest zdecydowanie za wysoki. Pozostaje męka w obecnych warunkach :(