Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka

macieqq1991 09 Apr 2020 13:31 4287 15
Automation24.pl
    macieqq1991
    Level 8  
    Witam.

Mam problem z ekspresem Siemens TK76K573, a w zasadzie z tym jak podawane jest mleko. Poniżej zamieszczam filmik poglądowy. Cały sprzęt został oczywiście odkamieniony i wyczyszczony.

Zwróciłem się z prośbą o pomoc do north.pl i dostałem podpowiedź, że może to być wina sprzęgła spieniacza mleka. W jaki sposób mogę to zweryfikować? Gdzie w ogóle znaleźć ten element?

• Automation24.pl
    sorier
    Level 28  
    Sprzęgło to element do którego podpinasz spieniacz. Oprócz spieniacza i sprzęgła w całym układzie jet jeszcze zawór który tym wszystkim steruje.
    macieqq1991
    Level 8  
    Dzięki, już wiem, o który element chodzi. Pytanie tylko czy jego wymiana rozwiąże problem...
    robsons10
    Level 23  
    Witam. Na początek proponuję sprawdzić sam spieniacza - wygląda na problem ze spieniacza. Jeśli jest taka możliwość proszę podstawić od sprawnego urządzenia. Podejdzie od eq7, nie wykluczone też że sprzęgło szwankuje lub jego uszczelki.
  • Automation24.pl
    macieqq1991
    Level 8  
    Niestety nie mam dostępu do innych ekspresów, z których mógłbym podebrać te części. Wygląda na to, że będę musial je w ciemno sprawdzić.
    robsons10
    Level 23  
    Na początek proszę sprawdzić czy uszczelka w spieniaczu- po rozebraniu po obwodzie nie jest oderwana itd. można spróbować ścisnąć obydwie części do sprawdzenia, uszczelki spieniacza i gumkę napowietrzającą warto wymienić.
    macieqq1991
    Level 8  
    Rozebrałem spieniacz i wszystkie uszczelki w górnej części wyglądają w porządku. Z tego co widziałem, to cała para ucieka wylotem spieniacza, czyli nieszczelności w górnych częściach raczej nie ma. Co mnie bardziej niepokoi to wygląd właśnie tego wylotu (załączam zdjęcia).

Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka
    robsons10
    Level 23  
    Proszę rozebrać sam spieniacz-jego górną część. Jeśli na Jago wierzchu są strzełki to należy przekręcić i wyciągnąć jeśli niema to wyciągnąć. Pozdjęciu górnej części ukaże się silikonowa uszczelka po obwodzie. Wylot raczej ok.
    macieqq1991
    Level 8  
    Tak jak pisałem w poprzednim poście, silikonowa uszczelka w górnej części spieniacza jest nienaruszona.
    robsons10
    Level 23  
    Osobiście obstawiam spieniacza do wymiany. Można spróbować ścisnąć górę spieniacza z korpusem np paskiem elektrycznym i sprawdzić czy coś się poprawi jednak to nie jest wyznacznik
    macieqq1991
    Level 8  
    Ale co te ściśnięcie zmieni? Ciśnienie nie ucieka nigdzie na miejscu łączenia obu części spieniacza.
    Maco65
    Level 11  
    Czy udało się naprawić ten problem. Mam trochę podobny i też jedną z przyczyn może być spieniacz. Próbuję go dobrze przeczyścić i spradzić czy i jak działa...
    Wydaje mi się, że w jednym z kilku kanałów ma on zawó jednostronny (albo się tak dziwnie zapchał) i szukam potwierdzenia....
    robsons10
    Level 23  
    W spieniacza nie ma żadnego zaworu proszę wyczyścić porządnie co trzeba
    Maco65
    Level 11  
    Wyczyściłem już kilka razy. Był odmoczony w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, wyczyszczony małym wyciorem a miejsca głębsze wacikiem "do uszu".
    Jest wszystko czyste na 100%.

Na załączonym zdjęciu spróbuję wytłumaczyć moją wątpliwość. Widać to po otworzeniu spieniacza.
    Otwór 1 (do którego podłącza się wężyk z końcówką do mleka) jest połączony wyraźnie z otworem 3 (widać to) i z komorą (mniejszą dziurką) w której chyba następuje spienianie mleka - z komory mleko spływa na dół.
    Otwór 2 jest podłączony trochę dziwnie, bo bardzo małą dziurką z "kanałem" idącym od otworu 1 do 3. I to połączenie działa w jedną stronę (zielona strzałka).
    Sprawdzam to tak, że palcem zatykam otwór 3 i mniejszy otwór w "komorze" spieniania, wtedy przykładam usta do otworu 1 i dmucham. Jak dmucham to nie ma przepływu powietrza, jak wciągam powietrze to z pewnym oporem ale leci. Stąd wniosek że za otworem 2 jest zawór jednostronny. Z tego co mi się udało "wypatrzyć" to widzę tam chyba kawałek jakiejś gumki...

Pytanie czy tak powinno być, czy może ten otwór (między 2 a 1) się tak specyficznie przytkał, że się zrobił "jednostronny" ?
    macieqq1991
    Level 8  
    Wymieniłem dyszę i niestety nic się nie poprawiło. Zakładam w takim razie, że w moim przypadku problemem jest sprzęgło spieniacza, ale po rozebraniu obudowy stwierdziłem, że daruję sobie tę naprawę. Za dużo zabawy, a wezwanie serwisanta + koszt nowego sprzęgła jest zdecydowanie za wysoki. Pozostaje męka w obecnych warunkach :(
    lolitta
    Level 2  
    robsons10 wrote:
    Witam. Na początek proponuję sprawdzić sam spieniacza - wygląda na problem ze spieniacza. Jeśli jest taka możliwość proszę podstawić od sprawnego urządzenia. Podejdzie od eq7, nie wykluczone też że sprzęgło szwankuje lub jego uszczelki.

Witam,
    mam pytanie do Pana (tudzież oczywiście innej pomocnej duszy) - czy sprzęgło od EQ7 będzie również pasować (jak to Pan ujął pociągnie;) do tegoż modelu expresu tj. Siemens Tk76K572/02 ?
    Będę OGROMNIE wdzięczna za pomoc, bo wczoraj ukruszyła mi pracownica czyszcząc expres jedną część i wydaje mi się, że muszę niestety wymienić cały element tj sprzęgło spieniacza mleka do ekspresu. Może ku pewności zamieszczę zdjęcie ułamanego elementu.Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka Ekspres Siemens TK76K573 - Sprzęgło spieniacza mleka