Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

wywrotka mp2 - actros mp2 komunikat PSM NA1 nie załącza pompy kipra

kczepi 10 Apr 2020 10:02 1830 6
Texa Poland
  • #1
    kczepi
    Level 2  
    Witam dzisiaj rono podczas próby włączenia pompy od kipra wystąpił u mnie problem polegający na tym, że gdy włączam pompę obroty silnika lekko się zwiększają ale nie wyskakuje kontrolka od przystawki. po ok 5 - 10 sekundach wyskakuje informacja PSM NA1, keine ruckmeldung. Pytanie gdzie szukać usterki i czy jestem w stanie sam ją usunąć bez podłączania komputera diagnostycznego?.
  • Texa Poland
  • #2
    User removed account
    Level 1  
  • Texa Poland
  • #3
    kczepi
    Level 2  
    Tylko zastanawia mnie czy powodem może być jakaś wtyczka czy może sterownik. Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że dwa dni szybciej wszystko działało a auto nie było od tamtej pory nawet z miejsca ruszone. Dzisiaj chciałem podnieść kiper i nie idzie. Co jakiś czas zapala się kontrolka że pompa jest załączona ale gdy puszczę sprzęgło nie ma żadnej reakcji a po chwili wyskakuje informacja o braku komunikacji.
  • #4
    Gerri
    Mercedes specialist
    kczepi wrote:
    Pytanie gdzie szukać usterki i czy jestem w stanie sam ją usunąć

    Nie wiadomo, jak ta przystawka jest podłączona. Może być do modułu FR (w najprostszej wersji), a może być do specjalnego modułu PSM. Bo w zasadzie obroty powinny rosną dopiero jak się pojawi kontrolka na desce. Możesz podać VIN auta - to się coś wyjaśni. Podejrzewam, że albo to przystawka niefabryczna, albo ktoś kopał w kodowaniu.
    OK. W przystawce jest tłok przesuwany ciśnieniem powietrza. Tłok w krańcowej, załączonej pozycji naciska czujnik (taki jak czujnik stopu - mechaniczny) który jest wkręcony w obudowę przystawki. Na nim powinna być wtyczka na dwa kable. Wykręć czujnik (klucz 27) i sprawdź omomierzem, czy po naciśnięciu zmienia się jego rezystancja od zera (zwarcie) do nieskończoności. Jak nie masz multimetru to twoja strata - musisz skorzystać z pomocy fachowca.
    kczepi wrote:
    Najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że dwa dni szybciej wszystko działało

    Sorry - ale to mnie zawsze bawi :))
    "Jak to możliwe??? Jeszcze wczoraj było wszystko dobrze!"
  • #5
    gucio~1
    Level 23  
    Skoro komunikat z PSM,to przystawka podłączona do psm. Raczej nie załącza napędu. Byłoby ciśnienie bez podniesionych obrotów.
  • #6
    kczepi
    Level 2  
    Diękuję bardzo za odpowiedź. Wesołych Swiąt.
  • #7
    Gerri
    Mercedes specialist
    gucio~1 wrote:
    Skoro komunikat z PSM,to przystawka podłączona do psm

    Hhee... Oczywiście...
    gucio~1 wrote:
    Raczej nie załącza napędu. Byłoby ciśnienie bez podniesionych obrotów.

    Możesz mieć rację. Ale
    kczepi wrote:
    obroty silnika lekko się zwiększają ale nie wyskakuje kontrolka od przystawki

    Czyli albo stycznik naciskany tłokiem przystawki (feedback, rucklaufmeldung) nie jest naciśnięty, albo uszkodzony.
    Obroty rosną, bo w PSM można to zaprogramować w dowolny sposób.