Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotowoltaika podzial paneli na stringi

Gregor-Gregor 10 Apr 2020 11:29 6420 13
    Gregor-Gregor
    Level 6  
    Dzien Dobry wszystkim forumowicza.
    Sadze ze wiekszosc z nas jest zdrowa i zdrowa pozostanie.
    Dodatkowo zycze duzo zdrowia wszystkim odwiedzajacym ten post.

Jestem po serii kilkudziesieciu godzin materialow filmowych dotyczacych montazu elementow fotowoltaiki tak zwanym systemem gospodarczym.
    Wiekszosc materialow jest bardzo dobra jednakze brakuje wielu bardzo istotnych informacji ,moze one i sa w glowie prezentujacego material filmowy ale nie ma ich na jego jezyku.

Wiekszosc informacji, ktore zdobylem sa efektem wielogodzinnego doksztalcania sie z fizyki i odswiezania wiedzy :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Do tematu
    Zamierzam zamontowac u siebie na dachu instalacje fotowoltaiczna 6KW
    Komponenty

Panele Mono YINGLI SOLAR
    YL405DT-45b
    Dane STC
    Rated Power 405W
    Rated Voltage 37,4V
    Rated Current 10.83A
    Dodatkowe info
    Open - Circuit-Voltage 45,3V (+-3%)
    Short-circuit Current 11,39A (+-3%)

Max System Voltage 1500V

Falownik
    Solaredge SE5K
    Moc maksymalna AC 5000
    Maksymalne napiecie wyjsciowe 900V
    Znamionowe napiecie wejsciowe DC 750V
    Maksymalny prad wejsciowy 8,5A

Wszystkie panele beda wyposazone w optymalizatory.

Dach skosny
    Nachylenie wszystkich polaci 25°
    usytuaownie polaci w kierunkach
    poludniowo-wschodnim
    i
    poludniowo zachodnim
    dach kopertowy ,mieszany z dwuspadem
    Montujac Panele chcial bym zachowac pewna estetyke na dachu tak aby to nie wygladalo jak kleksy paneli.(opcja dwoch wysepek panelowych)

Moje Pytanie w ile stringow polaczyc panele ?
    Czy zrobic dwa stringi bazujac na roznych azymutach?
    Ponadto
    Dwie polacie dachu usytuowne sa w kierunku poudniowo zachodnim ,dzieli je odlegosc kilkunatu metrow ,spinamy je w jeden string a odleglosc laczymy przewodem,czy dlugosc przewodu pomiedzy tymi dwoma umownymi wysepkami paneli na dachu ma istotna wage i nalezy zachowac specjalne zalecenia?O czym nalezy pamietac?

Opcjonalnie w/w Panele moga zostac zamienione na Panele o mocy 320W w ilosci 19 sztuk ,wszystko jest uzaleznione od pomiarow dachu i mozliwosci montazowych.
    Wspomiane panel YINGLI maja wymiary 1942x1069x40 a opcjonalne 320W LUXEN maja wymiary 1658x996x35
    a ich parametry to
    Rated Power 320W
    Rated Voltage 33,13V
    Rated Current 9.66A
    Dodatkowe info
    Open - Circuit-Voltage 40,43V
    Short-circuit Current 10,19A

Max System Voltage 1000V

Z wyrazami podziekowania za ewentualna pomoc i sugestie.
    Wesolych Swiat.
    Grzegorz
    hupo
    Level 14  
    Falowniki trójfazowe Solaredge wymagają w stringu około dwukrotnie wyższego napięcia DC niż falowniki jednofazowe tego producenta. Z tego wynika wymagana minimalna ilość podobnie dobrze oświetlonych paneli aby string pracował poprawnie ("dawał" prąd przy koniecznym napięciu). Informacja o napięciu DC i ilości paneli zwykle jest w nocie katalogowej inwertera. Ilość ta związana jest też z typem optimizera. Teoretycznie istnieją optymizatory do krótkich stringów (posiadają wyższe wyjściowe napięcie maksymalne).
    Temat już był poruszany chyba na PVforum gdzie falownik trójfazowy pracował z 16 panelami w jednym stringu równo podzielonymi na wschód i zachód - w efekcie nigdy falownik nie pracował nawet z mocą maksymalną połowy paneli.
    Woj.Ski
    Level 6  
    hupo wrote:
    Falowniki trójfazowe Solaredge wymagają w stringu około dwukrotnie wyższego napięcia DC niż falowniki jednofazowe tego producenta. Z tego wynika wymagana minimalna ilość podobnie dobrze oświetlonych paneli aby string pracował poprawnie ("dawał" prąd przy koniecznym napięciu). Informacja o napięciu DC i ilości paneli zwykle jest w nocie katalogowej inwertera. Ilość ta związana jest też z typem optimizera. Teoretycznie istnieją optymizatory do krótkich stringów (posiadają wyższe wyjściowe napięcie maksymalne).
    Temat już był poruszany chyba na PVforum gdzie falownik trójfazowy pracował z 16 panelami w jednym stringu równo podzielonymi na wschód i zachód - w efekcie nigdy falownik nie pracował nawet z mocą maksymalną połowy paneli.

Witam,
    mam podobny problem. Od dwóch tygodni eksploatuję system złożony z 20 paneli LG355W (łącznie 7,1kw), inwertera trójfazowego Solaredge SE8K i optymalizatorów P170. 8 paneli jest od południa, a 12 od zachodu, kąt dachu 45stopni. Wszystko podłączone w jednym stringu. Inwestycję zrealizowano bez akceptacji projektu, obecnie czekam aż wykonawca... dośle projekt. Jest to jedna z większych polskich firm w tym obszarze.
    Produkcja wygląda bardzo dobrze tylko przy równym nasłonecznieniu paneli. W godzinach porannych w dzień słoneczny produkcja jest mniejsza niż w dzień z zachmurzeniem. Przykładowo dziś (12maja) o godz. 8.30 produkcja 440W, a w 10 maja (pochmurno) o 8.30 produkcja wynosiła 832W! Później proporcje trochę się zmieniają, ale i tak wygląda to źle: o 10.15 w dzień pochmurny 1,08kW, a w pełnym słońcu 1,2kW. Przyglądając się w systemie Solaredge pracy poszczególnych paneli, to w warunkach nierównego oświetlenia moc tych w pełnym słońcu niewiele odbiega od tych zacienionych. Zgłosiłem w tej sprawie zapytanie do Solaredge, czy podłączenie wszystkich paneli do inwertera, przy tych parametrach, w ramach jednego stringa jest prawidłowe, czy też pożałowanie przez ekipę 30metrów kabla obniża dzienną produkcję o dobre 10kw.
    AT PRO
    Level 20  
    To robiłeś sam, czy z jakiegoś projektu przez gminę/miasto?
    Na pewno dwa stringi poprawiłyby dużo.
    Woj.Ski
    Level 6  
    AT PRO wrote:
    To robiłeś sam, czy z jakiegoś projektu przez gminę/miasto?
    Na pewno dwa stringi poprawiłyby dużo.

Finansowałem sam, więc wydaje mi się, że raczej na pewno wyegzekwuję od nich "naprawę"; póki co sprawie przygląda Solaredge, bo raczej też mu nie w smak, że ich sprzęt daje takie efekty.
    jajek2
    Level 12  
    Cześć. Właśnie planuję 8 kWp z podziałem na wschód i południe. Rozważam SolarEdge, ale Twój problem niemal podważa sens tego systemu. Mam nadzieję, że coś błędnie zamontowano. Bo zrobienie dwóch stringów dla dwóch kierunków nie wymagało by SE. Jak to nie problem, to napisz pw. od kogo masz instalację.
    Woj.Ski
    Level 6  
    jajek2 wrote:
    Cześć. Właśnie planuję 8 kWp z podziałem na wschód i południe. Rozważam SolarEdge, ale Twój problem niemal podważa sens tego systemu. Mam nadzieję, że coś błędnie zamontowano. Bo zrobienie dwóch stringów dla dwóch kierunków nie wymagało by SE. Jak to nie problem, to napisz pw. od kogo masz instalację.

Jeszcze wyjaśniam sprawę. Przy optymalizerach solaredge wymagane są minimalne ilości paneli w łańcuchu, więc jak się okazuje nie jest prosto ot tak to sobie podzielić. przy moich paramentrach musi być minimalnie 16 w lańcuchu. Krótsze na trzyfazowym falowniku są możliwe, w szczególnych przypadkach min. 10, ale mniej nie. Przy jednofazowych możliwe są faktycznie krótkie łańcuchy. Tu możesz przeczytać https://www.solaredge.com/sites/default/files/se-p-series-add-on-power-optimizer-datasheet-pl.pdf. Pytam ich dalej o kwestie, jak się dowiem coś więcej, to napiszę.
    Mi na razie skonfigurowali od nowa w oparciu o nowsze oprogramowanie i zobaczymy, co będzie się działo.

Dodano po 1 [minuty]:

jajek2 wrote:

aa... Sun Benefit mi robił
    Woj.Ski
    Level 6  
    jajek2 wrote:
    W trakcie różnych analiz natrafiłem na link do strony o problemach z SE (szczególnie z optymalizatorami) pewnego instalatora z Australii: https://www.mcelectrical.com.au/solaredge-inverter-optimiser-review/

Wielkie dzięki, ten blog bardzo dużo wnosi, powinien przeczytać każdy instalator, a może i osoba która rozważa Solar Edge.
    U mnie na razie sukces. Po aktualizacji oprogramowania i rekonfiguracji system działa chyba dobrze. Na razie brak idealnych warunków do obserwacji, ale wczoraj i dziś w "oknach słonecznych" w godzinach porannych moc układu wzrosła dość spektakularnie. Przykładowo wcześniej ok. 9-9.30 uzyskiwał w pełnym słońcu... ok 850W, a teraz ok. 2,2KW (przy 2,8KW od południa, reszta z 7,1KW od zachodu) nie ma więc porównania.
    Kluczem jest relacja ilości zacienionych paneli, do tych w słońcu- do póki z cienia nie wyjdzie, któryś tam panel od południa, produkcja może leżeć. U mnie było tak źle to skonfigurowane, że dopiero oświetlenie części zachodu powodowało istotny wzrost produkcji. Teraz te wartości rosną już bardzo przy 5-6 panelach od południa, które chwyta słońce, a zasadniczo chwyta je wszystkie prawie jednocześnie.
    Minimalną liczbę oświetlonych paneli przy danej długości łańcucha można ustalić w oparciu o aplikację Solar Edge Designer, ale dostępna jest ona zasadniczo tylko dla instalatorów, mi solar e. nie podał tej wartości, odsyłając do firmy, która wykonała instalację. Z bloga wynika, że taka minimalna liczba jednocześnie oświetlonych przy łańcuchu 20, to właśnie 6.
    pozdrawiam
    W.
    jajek2
    Level 12  
    To pokazuje jak ważne jest właściwe zaprojektowanie układu i rozkładu paneli, które dla SE musi uwzględnić warunki i sposób działania optymalizatorów. Wtedy optymalizatory z jednej strony nie ograniczają systemu z powodu przekroczenia napięcia, a drugiej z powodu ograniczania prądu. No i dla dłuższego stringu wymagana jest zgoda z SE.
    aptitude
    Level 6  
    U siebie mam podobny problem czy iść w SE bo mam centralnie połać dachu na południe i inne firmy, które wysyłały oferty odradzają SE z uwagii, że to będą większe koszta, przy instalacji 8kW.... 23-24 panele to dodatkowe optymalizatory a każdy średnio 200-250zł..
    I dalej biję się z myślami co wybrać....
    jajek2
    Level 12  
    Jeżeli w ciągu dnia nie ma przesuwającego się po panelach cienia, to stosowanie optymalizatorów jest zbędne. A z SE muszą być. Jedyna wtedy korzyść, to monitorowanie pracy każdego panela.
    Woj.Ski
    Level 6  
    Niestety u siebie pośpieszyłem się z pochwałami. Wzrost było pozorny, bo pomiar nie dotyczył dni z pełnym słońcem, ale z małym - umiarkowanym zachmurzeniem (chmury piętra górnego), które skutecznie modyfikowało oświetlenie rozpraszając je i tym samym niwelując problem. Później przyszłym dni w pełni słoneczne i problem wrócił z taką samą siłą- kompletnie nic lepiej. Firma uznała reklamację, mówiąc, że w takich warunkach, gdy oświetlonych jest mniejsza część paneli, a reszta głęboko zacieniona zbyt niskie jest natężenie prądu i zdecydowała się zmienić rozmieszenie paneli i dołożyć na własny koszt 3szt. Choć po tym uzgodnieniu od tygodnia nic się nie dzieje, a mieli to zrobić zaraz.... Cierpliwość mi się wyczerpuje, bo ciężko obserwować, gdy w pełnym słońcu ok. 10 rano prawie 3kw, które oświetlone jest idealnie i ponad 4kw w cieniu produkuje razem jakieś... 800-900W energii.
    jolero7000
    Level 11  
    Woj.Ski wrote:
    Niestety u siebie pośpieszyłem się z pochwałami. Wzrost było pozorny, bo pomiar nie dotyczył dni z pełnym słońcem, ale z małym - umiarkowanym zachmurzeniem (chmury piętra górnego), które skutecznie modyfikowało oświetlenie rozpraszając je i tym samym niwelując problem. Później przyszłym dni w pełni słoneczne i problem wrócił z taką samą siłą- kompletnie nic lepiej. Firma uznała reklamację, mówiąc, że w takich warunkach, gdy oświetlonych jest mniejsza część paneli, a reszta głęboko zacieniona zbyt niskie jest natężenie prądu i zdecydowała się zmienić rozmieszenie paneli i dołożyć na własny koszt 3szt. Choć po tym uzgodnieniu od tygodnia nic się nie dzieje, a mieli to zrobić zaraz.... Cierpliwość mi się wyczerpuje, bo ciężko obserwować, gdy w pełnym słońcu ok. 10 rano prawie 3kw, które oświetlone jest idealnie i ponad 4kw w cieniu produkuje razem jakieś... 800-900W energii.
    Miałem podobny problem, rozwiązaniem jest umieszczenie minimum 9 paneli na stronę i zastosowanie/wymianie optymalizatorów na 80v czyli np. P505. Falownik potrzebuje 750v na miękki start inaczej instalacja do południa będzie produkowała 1/3 swoich możliwości. Potwierdzone przez solar edge. ps . Wszystko pod warunkiem że na te 9 paneli nie pada żaden cień, więc dla pewności lepiej zastosować więcej paneli lub przerzucić wszystkie na jedną stronę. Mam nadzieję że komuś pomogłem.