Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radmor 5102-TE naprawa tunera problem !

panprezes 30 Wrz 2005 23:45 1730 8
  • #1 30 Wrz 2005 23:45
    panprezes
    Poziom 10  

    Witam wszystkich wtajemniczonych w legędę Radmorka :)

    Mam taki amplituner jak w temacie i zabrałem się za przestrajanie tunera fm. Szczerze mówiąc przed przestrojeniem nawet nie wiedziałem czy jest on sprawny. Po przestrojeniu okazało się, że nie do końca.

    Moje przestrojenie ograniczyło się narazie do wymiany kondensatorka i wyrzuceniu 3 sztuk. Nie zestrajam na razie, bo mam problem.

    Udaje mi się czasem znaleźc jakąs stację, ale zazwyczaj jest głucho. Mianowicie:

    - czasami coś się wzbudzi, i można dostroic parę stacji ale odbiornik gra nie czysto, o stereofonii nie ma co mażyc. To wzbudzenie pojawia się doś często, tak, że nawet po parę minut zabawy miałem.

    - parokrotnie wzbudziło się coś tak, że radio zaczynało grac pięknie, i wlączalo sie stereo i zapalał sie wskaźnik mocy sygnału. W pozostałych przypadkach (czyli kiedy nic nie gra, lub gra bardzo zniekształcenie) we wskaźniku mocy pali się tylko leda z zerem. Wzbudza się tak ze gra czysto itp. tylko na parę sekund.

    Szukam zimnych lutów, ale nei mogę nic znaleźc. Oblutowalem calą glowicę oraz Wzm. P.Cz. I nic. Oblutowalem również cała płytkę łączącą moduły. i również nic. Najciekawsze jest to, że odbiornik wzbudza się w najmniej oczekiwanych momentach. Nie to, że ruszę coś i zaczyna działac. Moge mietosic całośc długo i nic. Po 15 minutach nie dotykania nagle samo zaczyna grac na parę sekund. Potem potrafi byc głucho (szum) przez parę minut. I tak w kółko. Wyregulowałem napięcia na zasilaczu. wszystkie są ok wg. schematu. Co to może byc skoro czasami dziala w 100 % a czasami nie. W którym układzie mam szukac ? W Wzm. P.Cz ?

    moze gdzieś jeszcze zimne luty ? Może to jakaś typowa usterka ? normalnie chyba muszę sobie sprawic szklaną kulę i wywróżyc, bo pomyslów mi już brakuje. Co mam robic ?

    Proszę wszystkich specjalistów od wyżej wymienionego sprzętu o jakieś rady. Jak znaleźc tą usterkę.Zależy mi na odpaleniu w calości tego tunerka, bo wymienilem w nim już tranzystory w przedwzmacniaczu, potencjometry, kondensatory w zasilaczu, końcówki itp. Jako wzmacniecz gra bez zarzutu. Klasyczne ciepłe brzmienie. A tu taki feler :)

    Pozdrawiam i z niecierpliwością czekam na odpowiedzi :)

    0 8
  • #2 01 Paź 2005 00:19
    Lukasz
    Poziom 27  

    Przyczyn takiego zachowania może być kilka . Wpierw przyjrzyj się dobrze głowicy , czy przy usuwaniu kondensatorów nie uszkodziłeś którejś z cewek . Sprawdź napięcie zasilania głowicy i pcz (czy jest i jak z jego stabilnością ) . Jeśli do tej pory było wszystko dobrze to kolejne do sprawdzenia będzie napięcie warikapowe . Tutaj musiał byś się dokładnie przyjrzeć programatorowi i układowi ul1550 ( czy utrzymuje stabilne napięcie i nie przegrzewa się ) . Warto przejrzeć programator pod kątem zimnych lutów .

    0
  • #3 01 Paź 2005 01:15
    tomektoon
    Poziom 16  

    Miałem takie same objawy w 5412. Rdzenie cewek w głowicy były popękane.

    0
  • #4 01 Paź 2005 10:03
    panprezes
    Poziom 10  

    hymm. NIE mogę odczytac nigdzie na schemacie jakie napięcie powinno by na ul1550. Ja mam 31 z jednej, a zdrugiej mam 14,5. jest ono stabilne. To samo się tyczy napięc głowicy i pcz, z tym ze tu mam je na schematach montażowych i są zgodne z podanymi. CO do uszkodzeń przy wyciąganiu ceramików to raczej to odpada. Obejżałem wszystko dokladnie i nic nie widzę. Wyciągałem je przy pomocy odsysarki i pensety a nie obcęg do gwoździ :) no ale nie jest to sprzęt nowy i wszystko się może zdażyc. Narazie nic nie znalazłem. Poszukam jeszcze zimnych lutów na programatorze.Co do pęknięc rdzeni- odpada. Rdzenie jeszcze są praktycznie dziewicze. CO to jest napięcie warpikowe ?

    0
  • #5 01 Paź 2005 11:15
    Lukasz
    Poziom 27  

    Ul1550 najduje się na płytce programatora , u góry . Oznaczonych jest jako US603 . Napięcie warikapowe jest podawane z programatora na diody pojemnościowe w głowicy ( przez zmianę tego napięcia zmienia się pojemność diod ).Wychodzi ono z punktu "a" z programatora .

    0
  • #6 01 Paź 2005 16:28
    panprezes
    Poziom 10  

    Kurde. Zdolny jestem. Oblutowałem płytkę programatora. i kurde coś się stało programatorowi ! Kanały się niby zmieniają, ale tylko lampki. W Fm jak i am nie zmieniają się stacje, a było dobrze. do tego wskaźnik mhz jest cały czas na zerze, a nawet poniżej. wymieniłem ul 1550 oraz sas6600. dugim układem jest sas6700 którego nei mogłem dostac.kurde. ajki jest ewentualny zamiennik, i czy to włąśnie ten układ moze byc przyczyną ?? Zwariuję chyba. Zamiast naprawia to szkody robię :) Pomocy !!

    0
  • #7 01 Paź 2005 17:55
    Lukasz
    Poziom 27  

    O zamiennik raczej ciężko , zostaje demontaż . Jak stwierdziłeś , że akurat te układy padły ?? .Może to coś innego .

    0
  • #8 01 Paź 2005 18:05
    panprezes
    Poziom 10  

    nie poznałem. wyszukałem taki temat na elektrodzie i tam był przypadek z tymi samymi objawami i rozwiązaniem była wymana układów. :(

    0
  • #9 01 Paź 2005 18:30
    Lukasz
    Poziom 27  

    Mam taki programator ,z jakiegoś zdewastowanego radmora , ale nie ręczę że działa w 100% , jak coś napisz na pw .

    0
  Szukaj w 5mln produktów