Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Philips 28PT4523/58

armarek 01 Paź 2005 10:18 2047 10
  • #1 01 Paź 2005 10:18
    armarek
    Poziom 10  

    Witam !
    W TV Philips 28PT4523/58 padł zasilacz,słychać tylko pulsowanie tz. generowane są krótkie serie impulsów z częstotliwością akustyczną.Napięć wyjściowych praktycznie nie ma ,napięcie po mostku 300V jest. Na zasilaniu układu 7520 (1)napięcie zmienia się i spada poniżej 12V.Dołożyłem z obcego źródła 14V ,nie pracuje w ogóle lub ciągle ale z małą częstotliwością i napięć wyjściowych nie ma ,układ dodatkowo bierze 25 mA prądu .Tranzystor w transoptorze otwarty, na 8 nóżkę układu dochodzą impulsy,opornik 3540 (0R22) dobry, kondensator 2533 w sowstarcie nie jest zwarty.Sytuacja nie zmienia się po odłączeniu obciążenia (wypiąłem wtykę L10 ).
    Postawiłem na uszkodzenie układu MC44603P ,czy słusznie? Muszę go dopiero zamówić, a czy powodem usterki nie może być jeszcze coś innego ?
    Pozdrawiam

    0 10
  • #2 01 Paź 2005 12:46
    Telo
    Poziom 39  

    Na początek napraw przetwornice sprawdz po naprawie na zarówce ,jest to chassis MD1.2E,zastosuj kit serwisowy do naprawy przetwornicy było wiele razy na forum wpisz w Szukaj.

    0
  • #3 01 Paź 2005 20:23
    armarek
    Poziom 10  

    Kit serwisowy kosztuje około 150 zł, nie ma tańszego rozwiązania ?

    0
  • #4 01 Paź 2005 21:56
    Telo
    Poziom 39  

    Jest poszukaj mojego postu gdzie wypisałem wszystkie elementy wchodzace w skład kitu i wymień je.

    0
  • #5 02 Paź 2005 08:26
    armarek
    Poziom 10  

    Dieki Telo ,znalazłem skład zestawu spróbóję skompletować i podmienię.

    0
  • #6 05 Paź 2005 15:51
    armarek
    Poziom 10  

    Jest problem ze kupnem STH8NA60FI ,może ktoś zna jakiś sprawdzony i dostępny odpowiednik

    0
  • #7 05 Paź 2005 16:22
    jugasa123
    Poziom 31  

    Witam. mozna wstawic np:STH9NA80FI ( jest mocniejszy)
    -odpowiedniki to: BUK427-600
    2SK1176
    2SK2147
    ale orginal jest zawsze lepszy i nie masz watpliwosci

    jorgg.

    0
  • #8 05 Paź 2005 19:31
    Telo
    Poziom 39  

    Ten tranzystor jest w North ale cena powala
    STH9NA80FI TRANZYSTOR 101.20zł

    0
  • #9 16 Paź 2005 13:44
    armarek
    Poziom 10  

    Wymieniłem wszystkie elementy z zestawu naprawczego i kondensator w sowstarcie ale sytuacja bez zmian,przetwornica nadal próbkuje.Zachowuje się jakby była zwarta ale na nóżce 7 praktycznie nie mam napięcia.

    0
  • #10 16 Paź 2005 21:54
    jugasa123
    Poziom 31  

    armarek napisał:
    Wymieniłem wszystkie elementy z zestawu naprawczego i kondensator w sowstarcie ale sytuacja bez zmian,przetwornica nadal próbkuje.Zachowuje się jakby była zwarta ale na nóżce 7 praktycznie nie mam napięcia.


    witam
    to wcale nie znaczy ze inne czesci w prztwornicy sa ok.

    jorgg.

    ps.
    zrob tak:
    -rozladuj kondensator
    -poprzez diode podaj z innego zasilacza-regulowanego na Pin 1 - plus (katoda do Ic)
    -masa na Pin 9
    - powoli zwiekszaj napiecie
    -przy ok. 14-15V musi Ic na Pin 3 wytworzyc impuls sterujacy tego FET-a
    -jak niema tzn Ic albo cos inneg w przetwornicy

    0
  • #11 23 Paź 2005 18:58
    armarek
    Poziom 10  

    Temat z zasilaczem już przećwiczyłem i sterowanie było OK.
    Okazało się jednak ,że na 7 były krótkie piki których po prostu nie zauważyłem.
    Odłączyłem odchylanie ,przetwornica ruszyła na żarówce.Wymieniłem BU-na miernik był w porządku i
    telewizor działa już kilka dni. Wcześniej jednak dzięki kol. ado ,który kiedyś informował ,ż niektóre philipsy mają problem z
    kontaktem na cewkach odchylających, sprawdziłem je. I rzeczywiście był przegrzany jeden ze styków , myślę że to było przyczyną usterki.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

    0