Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z instalacją nawadniającą

dammek81 13 Apr 2020 19:10 498 5
  • #1
    dammek81
    Level 2  
    Witam serdecznie,
    zaznaczając że jestem tu początkujący chciałbym przeprosić jeśli temat się powtarzał.
    Problem polega na nie wynurzaniu się zraszaczy rotacyjnych w jednej z sekcji systemu nawadniania ogrodu po zimie.
    Ostatniego lata wszystko było ok, jednak w czasie zimy doszło do wymiany pompy wody, która uległa uszkodzeniu.
    Instalacja zasila cały dom w wodę ze studni i na hydroforze bez poduszki powietrznej (takim 300 l ocynkowanym). Ogród podlewany jest wtedy gdy w domu nie ma poboru wody a ciśnienie na hydroforze wskazuje 5 bar. Wspomniana sekcja składa się z 9 zraszaczy rotacyjnych które obecnie się nie wysuwają po załączeniu wody przez elektrozawór (ale ręcznie). Druga sekcja ma 8 zraszaczy rotacyjnych (Hunter) i tam wszystkie pracują choć zasięg nie jest taki jak być powinien. Pytanie moje jest takie:
    czemu mimo wskazania dużego ciśnienia na hydroforze nie uruchamia ono zraszaczy tylko woda w nich ledwo ciurka. Elektrozawory i dysze sprawdzone, wyczyszczone i przedmuchane. Przy ciśnieniu powietrza podanym na 3 sekcję z kompresora rzędu 3-4 bar wszystkie zraszaczy wyskakują a z wodą jest problem. Czy możliwe jest że w rurach nie ma takiego ciśnienia jak wskazuje wskaźnik na hydroforze???
    Wykluczyłem awarię instalacji po zimie ponieważ na koniec zeszłego sezonu było wszystko ok a przed zimą spuściłem z niej wodę i przedmuchałem kompresorem aby oczyścić z resztek wody i uniknąć pęknięć spowodowanych zamarzającą wodą.
    Bardzo proszę o pomoc i jakąś porade.
  • #2
    Sniezynka
    Level 32  
    Hydrofor nie działa prawidłowo bez tzw poduszki powietrznej , a manometr do sprawdzenia, w domu wszystko działa jak powinno ciśnienie wody jest .
  • #3
    dammek81
    Level 2  
    Hydrofor nie ma zamontowanej poduszki tylko trzeba go podpompowywać, ale ja tego nie robiłem. Nie do końca też wiem, jak to zrobić ponieważ moja ostatnia próba na pustym hydroforze (po spuszczeniu całej wody) kończyła się dziwnym bulgotaniem w hydroforze i skokami wskazań ciśnienia w hydroforze (na manometrze zamontowanym na hydroforze).
    Przy wymianie pompy hydraulik to zrobił. W domu ciśnienie jest ok, a przynajmniej nie gorzej niż przed wymianą pompy.
  • #4
    Sniezynka
    Level 32  
    To może gdzieś przytkana instalacja należy ją przepłukać wodą.
  • #6
    Sniezynka
    Level 32  
    A w którym poście to: "Nie do końca też wiem jak to zrobić" napisałam? To że jestem Kobietą to nie znaczy że się nie znam.
    A co do porady to jak Pan myśli jest zamontowany wodowskaz w tym hydroforze ja obstawiam że nie.