Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR

gad74 14 Apr 2020 14:50 603 8
Testo
  • #1
    gad74
    Level 2  
    Witam,
    bardzo poproszę o wskazówki obszarów odpowiadających za wrzący stan temperaturowy radiatora od TR 2SD330.
    Objawy uszkodzenia amp. działa jednak przerywając losowo w kanałach dźwięk, szczególnie po stuknięciu w obudowę, od góry na pokrywie lekkie osmalenie, płyta główna od góry brak widocznych śladów, od spodu płyty, luty wypalone przy, płyta odymiona w okolicy TR2SD330 a szczególnie dioda zenera oraz dwa rezystory.

    Po wylutowaniu sprawdzone miernikiem RLC okazuje się, że trzymają parametry z dokumentacji tego ampa, sprawdziłem 3 okoliczne kondensatory, są również sprawne w dobrych parametrach.
    Wlutowałem, włączony amp bez obciążenia dźwiękiem po 2-3 minutach radiator parzy. Oba kanały grają, radiator od STK461 ledwo, ledwo ciepły.

    Zmierzyłem napięcia z zasilacza, są zgodne z dokumentacją.

    Lutowanie utleni się ponownie.

    Gdzie szukać przyczyny wrzątku?

    Pozdrawiam,
    Grzegorz
    dokumentacja i schematy:

    amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR
  • Testo
  • #2
    398216 Usunięty
    Level 43  
    gad74 wrote:
    wrzący stan temperaturowy radiatora
    Mniej opisowo, więcej technicznie poproszę.
    gad74 wrote:
    po 2-3 minutach radiator parzy. Oba kanały grają, radiator od STK461 ledwo, ledwo ciepły.
    To ktory radiator parzy w końcu?
    gad74 wrote:
    Gdzie szukać przyczyny wrzątku?
    W czajniku...
    Po pierwsze - który radiator parzy, i co na nim jest? Winieneś był napisać, że jest tam tranzystor stabilizujący napięcie na blok tunera. A skoro tak, to :
    Albo co niedobrego się dzieje w tym bloku (tuner działa poprawnie na wszystkich zakresach?)
    Albo tak być musi. Ostatecznie nie bez powodu jest tam radiator. Stabilizacja napięcia polega na tym, że większe napięcie jest doprowadzone na element stabilizatora niż potrzebne, więc "nadwyżka" musi gdzieś się odłożyć/wytracić. A wytraca się na tranzystorze właśnie - spadek napięcia na tranzystorze razy prąd płynący z emitera tranzystora i masz określoną moc, która nagrzewa radiator.
    gad74 wrote:
    działa jednak przerywając losowo w kanałach dźwięk, szczególnie po stuknięciu w obudowę
    Tu chyba dostatecznie wiele jest podobnych tematów na forum? Wszystkie luty do poprawienia. Sprawdź też przy okazji przełącznik funkcji. Możliwe, że on przerywa.
  • Testo
  • #3
    kris8888
    Level 35  
    Jeśli napięcia na emiterze i kolektorze tego tranzystora są zgodne ze schematem to podaj jeszcze jaki jest spadek napięcia na rezystorze włączonym w szereg z emiterem tego tranzystora. I wartość tego rezystora bo ze schematu który wrzuciłeś trudno to odczytać.
    Będzie wiadomo jakiego rzędu prąd płynie przez ten tranzystor i czy ma prawo taki płynąć. Możliwe że układ jest po prostu fabrycznie błędnie zaprojektowany pod kątem ilości ciepła jakie musi się wytracić na tym tranzystorze. Można temu zaradzić rozpraszając część ciepła na dodatkowym rezystorze o odpowiedniej mocy i wartości, włączonym w szereg z kolektorem tego tranzystora.
  • #4
    gad74
    Level 2  
    przepraszam, wyraziłem się nieprecyzyjnie, mierzyłem napięcia z zasilacza i te były zgodne z podanymi na schemacie, natomiast napięcia wokół b,c,e TR 2SD330 są wyższe, niż te podane na schemacie, pomiary w załączniku.

    R135 (opis: Fuse 0,47 1/2W +-10%)
    R136 (opis: Carbon 82 1/4W +-5%)
    R137 (opis: Carbon 100 1/4W +-5%)

    R135 jest w szeregu z emiterem.

    amp. FISHER TA-3000 - wrzący radiator od TR 2SD330 - wypalone luty w okolicy TR
  • #5
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Stosowane są dość powszechnie takie rozwiązania gdzie ilość ciepła (temperatura konkretniej) jest obliczona na pograniczu wytrzymałości elementu - czy to tranzystora, czy rezystora czy obu elementów. W mini wieżach SONY (nie pamiętam teraz konkretnych modeli) był tranzystor pracujący jako stabilizator szeregowy w obudowie TO92 bez ŻADNEGO radiatora (!) który podczas normalnej pracy nagrzewał się do ok. 60*C po kilku-kilkunastu latach PCB wokół było wręcz czarne a luty tak przegrzane, ze przerywały. Mimo to, po poprawieniu lutów pracował dalej bez awaryjnie. Z kolei we wzmacniaczach MARSCHALL'a (być może i innych firm również) rolę stabilizatorów napięć sekcji przedwzmacniacza pełniły diody Zenera 15V podłączone do zasilania (rzędu 40 i więcej V) rezystorem ceramicznym dużej mocy. Rezystory te podczas pracy również nagrzewały się do wysokiej temperatury a efekty takiej pracy po kilku latach wyglądały podobnie do tych występujących we wspomnianych wcześniej mini wieżach SONY.
    Tak więc - nihil novi...
    Kwestia tylko czy w tym konkretnym sprzęcie jest to zaprojektowane fabrycznie (na co jednak wskazuje użycie radiatorka) i czy z jakichś względów prąd płynący przez w/wym. tranzystor nie wzrosła nadmiernie.
    Dlatego też pytałem o działanie części radiowej - czy tuner pracuje poprawnie; bez zakłóceń, szumów czy trzasków, co mogło by wskazywać na uszkodzenie tego bloku (lub jakiegoś jego elementu).

    P.S. Wszystko w porządku - moc strat ok. 2.6 W, więc ma prawo być gorący. Można to nieco zmniejszyć kosztem strat wydzielonych na R 138 i (co oczywiste) zwiększeniu jego mocy.
  • #6
    kris8888
    Level 35  
    gad74 wrote:
    przepraszam, wyraziłem się nieprecyzyjnie, mierzyłem napięcia z zasilacza i te były zgodne z podanymi na schemacie, natomiast napięcia wokół b,c,e TR 2SD330 są wyższe, niż te podane na schemacie, pomiary w załączniku.

    R135 (opis: Fuse 0,47 1/2W +-10%)
    R136 (opis: Carbon 82 1/4W +-5%)
    R137 (opis: Carbon 100 1/4W +-5%)


    Napięcie na emiterze zawyżone bo już na diodzie Zenera D13, która według opisu powinna mieć 15V, jest o jeden wolt więcej. Albo rozrzut produkcyjny albo po latach trochę się jej parametry rozjechały. To nie problem, zostaw tak.
    Nie widziałem na wcześniejszym schemacie że R135 to rezystor bezpiecznikowy o małej oporności, dlatego pomiar spadku napięcia na nim nie ma sensu, za duży błąd jeśli chodzi o wyznaczenie prądu. Pomierz lepiej spadek na R138 albo wylutuj R135 i w jego miejsce włącz na chwilę miliamperomierz. Ale już teraz widać, że prąd kolektora jest rzędu 200mA czyli raczej w normie. Nie wiem jak koledze wyżej wyszło te 6W strat na tranzystorze, mi wychodzi około 2,6W, czyli nie aż tak tragicznie. Tranzystor ma prawo się jednak grzać. Poprawić dobrze luty w okolicy tranzystora (tradycyjną cyną z ołowiem), sprawdzić pojemność kondensatorów elektrolitycznych w pobliżu tego gorącego radiatora (jeśli takie są) i dalej cieszyć się dobrym sprzętem.
  • #7
    398216 Usunięty
    Level 43  
    kris8888 wrote:
    Nie wiem jak koledze wyżej wyszło te 6W strat na tranzystorze, mi wychodzi około 2,6W
    Proste - dwójkę zjadłem... :)
    Dzięki - poprawiam już...
  • #8
    gad74
    Level 2  
    ... radiatorek widać planowo ma odprowadzać nadwyżkę, ale ewidentnie jest za mały, albo jest coś jeszcze zepsute co "zwiększa" produkcję. Większy rezystor na próbę mogę wlutować i sprawdzić efekt.
    Tuner na FM jeśli wskaźnik sygnału poniżej 5 to szumi trochę a dopiero przy 5 (skala do 5) jest czysto, oczywiście z zapiętą anteną.
    TA-3000 to staroć i nie jest wiele wart, ale uznałem, że może prostym sposobem nawet jako laik dam radę dokonać naprawy - to jednak chyba zbyt skomplikowane bo czemu te napięcia tak zawyżone wychodzą?
    Nie daje mi to spokoju... może faktycznie z tego tunera dostaje ale nie wiem jak sprawdzić...

    Bardzo dziękuję za komentarze i opinię!
  • #9
    398216 Usunięty
    Level 43  
    Nie wiem jak wygląda oryginał w realu, ale można (o ile jest miejsce - trzeba by sprawdzić) zastosować /wymienić radiator na większy - o większej powierzchni. Co do poziomu sygnału i szumu na UKF - są dwie najbardziej prawdopodobne możliwości - częściowe rozstrojenie się tunera (po tylu latach jest to całkiem realne), ktoś przestawił czułość wskaźnika sygnału.
    gad74 wrote:
    TA-3000 to staroć
    Staroć, nie staroć, ale ładny.