Witam.
Wykonałem mały system bezprzewodowego pomiaru temperatury i wilgotności w mieszkaniu.
Układ bazuje na pomyśle jednego z użytkowników forum Supla, konkretnie to transmitery a jeszcze konkretniej to schemat i program.
Płytki do transmiterów zaprojektowałem sam pod obudowy Hammond 1551V3GY. Wykonaniem zajął się JLCPCB. Nadajniki bazują na płytkach MOTEINO, konkretnie to Atmega328 z wgranym bootloaderem DualOptiboot. Radio to RFM69CW 868Mhz, zasilanie, bateria 14250 1.2Aha czujniki to Si7021. Nie wiem jak długo podziała na jednej baterii, nie mam jak tego zmierzyć.
Jako że układ powinien sporo pociągnąć na jednej baterii zdecydowałem się na lutowanie jej do płytki. Z tego względu wymagane jest stosowanie baterii z blaszkami. Zresztą w tak małej obudowie ciężko było by zmieścić koszyk lub blaszki do baterii.
Transmiter posiada pomiar napięcia baterii z dołączanym na czas pomiaru dzielnikiem. Taki sposób pozwala oszczędzać energię. Pomiar dokonywany co
30min. Pomiary są wykonywane i wysyłane co minutę.

Oczywiście żeby taki system miał sens takie czujniki muszą współpracować z bramką. Bramka odbiera dane z transmiterów i łącząc się z internetem wysyła dane na serwer Supli.
Oprogramowanie bramki w wersji z wyświetlaczem zostało udostępnione na forum Supla do testów.
Płytkę zaprojektowałem i wykonałem samodzielnie. Obudowa bramki pochodzi z modemu 230V TP-Link. Zasilaniem zajmuje się tania przetwornica Hi-link 3,3V. Bramka posiada GUI do samodzielnego ustawienia wszystkich potrzebnych parametrów bez konieczności robienia tego przy programowaniu.

Bramka posiada wyświetlacz ma którym możemy odczytać pomiary ze wszystkich czujników w interwałach 5s.

Jeszcze screen z aplikacji:

Wyświetlanie stanu baterii w aplikacji jest trochę ułomne. Jak poznam lepiej bibliotekę Supli to może sam postaram się stworzyć jakieś oprogramowanie do bramki. Na wyświetlaczu bramki pomiar stanu baterii też jest trochę niepoprawny ponieważ nadajnik wysyła stan baterii w czterostopniowej skali a bramka wyświetla napięcie. Zmienię to przy wolnej chwili.
Pozdrawiam.
Cool! Ranking DIY