Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bosch WVH30542EU - nagminny błąd E18

vejitsu 15 Apr 2020 14:56 4452 12
Optex
    vejitsu
    Level 10  
    Bosch WVH30542EU - nagminny błąd E18
    Drodzy forumowicze. W trakcie epidemii i obecnych czasów, przyszło mi się zmierzyć ze złośliwością sprzętów AGD, które są dzisiaj na wagę złota. Zatem będę wdzięczny za Waszą pomoc i rady.
    Najpierw padło na zmywarkę (ogarnąłem sam) i teraz pralko-suszarka Bosch WVH30542EU (zakupiona w listopadzie 2016), która ma problem z odwirowaniem wody (błąd E18, który również uniemożliwia otwarcie bębna tj. błąd A02).

Nie ma reguły związanej z wystąpieniem błędu - istna loteria (tj. z wagą prania w bębnie, czasem i rodzajem programu) i kiedy się pojawia to pompa wodna troszkę "bzyczy" (nie wygląda aby była zablokowana). Nie widać żadnych mechanicznych błędów, skarpetek, monet, etc. Oczywiście sprawdziłem również filtry na dole, węże doprowadzające i ich przepustowość - wszystko gra. Jedyne rozwiązanie problemu to twardy reset (korki na kilka godzin) i wrzucam szybki program 15 min i wtedy czasem "załapie" i pralka odwirowuje wodę.
    Zastanawiam się co może być przyczyną np. Kamień? Elektronika tj. programator? Mechanika czyli nowa pompa?

Zaczyna mi brakować pomysłów, a sterta prania 5 osobowej rodziny rośnie.
    Będę wdzięczny za wszelkie sugestie! Dzięki bardzo i wytrwałości w tych "ciekawych czasach"...
  • Optex
  • Optex
    mrice
    Moderator of Home appliances
    vejitsu wrote:
    Mechanika czyli nowa pompa ?

Całkiem możliwe, świadczyć może o tym
    vejitsu wrote:
    kiedy się pojawia to pompa wodna troszkę "bzyczy"

Tam jest wciśnięta chińska pompa, zdarza im się blokować po "nagrzaniu się"
    vejitsu
    Level 10  
    mrice wrote:
    Tam jest wciśnięta chińska pompa, zdarza im się blokować po "nagrzaniu się"
    Od wczoraj nie mogę otworzyć drzwiczek - podczas 3 resetów i całej nocy oczekiwania błąd nie zniknął. Gdy sprawdzam pompę ręcznie to się kręci. Macie jakiś pomysł gdzie i jaką mogę zamówić pompę do tego?
    krzysk02
    Level 10  
    Miałem to samo w mojej pralce Bosch Avanitxx WAQ24461PL/13, kupiłem nowa pompę i wymieniłem, ale z nudów i z ciekawości rozebrałem starą i co się okazało, że w środku jest cała zasyfiona. Miejsce w którym obraca się wirnik pompy był cały w bardzo drobnym piasku ze szlamem. Wyczyściłem i działa aż miło. Teraz mam dwie pompy, jak by ktoś chciał mogę odsprzedać. Rozebranie pompy zajmuje max 1 minutę i nie potrzeba do tego żadnych narzędzi.
    Moderated By TONI_2003:

3.1.12. Publikowanie tych samych lub bardzo podobnych informacji w wielu tematach na forum.
    PS.
    Upominam słownie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19215565&highlight=#19215565
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=19215568&highlight=#19215568

mrice
    krzysk02 wrote:
    Rozebranie pompy zajmuje max 1 minutę

I owa naprawa starcza na mniej więcej tyle samo :) Generalnie reanimowanie tych pomp to skórka niewarta wyprawki.
    krzysk02
    Level 10  
    Póki co działa. Jak podziała tyle co od nowości czyli jakieś 5 lat to będzie ok.
    mrice
    Nie licz na to.
    krzysk02
    Level 10  
    W zanadrzu mam nową więc kłopotu nie będzie. A swoją drogą to tam nie za bardzo ma się co popsuć, co najwyżej silnik padnie, chyba że się myle?
    mrice
    Mylisz się :)
    krzysk02
    Level 10  
    Rozwiń Pls myśl, bo patrząc na budowę pompy to tam poza silnikiem nic nie ma, sam plastik, który co najwyżej może pęknąć, ale mechanicznie to tam nic złego stać się nie może. Poza wspomnianym przeze mnie już syfem, który się tam zbiera, a który po wyczyszczeniu pozwala na dalsze użytkowanie.