Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Delco CDR500(D) - Radio delikatnie przerywa kiedy włączony jest RDS

marek-zarzycki 17 Apr 2020 21:28 438 10
  • #1
    marek-zarzycki
    Level 27  
    Witam,

    Radio Delco CDR500(D). Problem polega na tym, że kiedy włączona jest opcja RDS, radio przerywa co 2-3 sekundy. Kiedy wyłączy się opcję RDS, radio gra normalnie bez przerywania.

    Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem?
    Kamery 3D Time of Flight - zastosowania w przemyśle. Darmowe szkolenie 16.12.2021r. g. 10.00 Zarejestruj się
  • #2
    sosarek

    Level 43  
    Nie masz włączonego AF bądź jakiegoś powiadamiania RDS, np.PTY News itd.?
  • #3
    marek-zarzycki
    Level 27  
    sosarek wrote:
    Nie masz włączonego AF bądź jakiegoś powiadamiania RDS, np.PTY News itd.?


    Hmm, nie zauważyłem nic takiego. AF w jaki sposob wyłączyć?
  • #4
    sosarek

    Level 43  
    Tu niestety odsyłam do instrukcji radia bądź szukanie przycisku AF.
  • #5
    adam white
    Level 26  
    sosarek wrote:
    Nie masz włączonego AF bądź jakiegoś powiadamiania RDS, np.PTY News itd.?


    W tym radiu włączenie RDS działa też jak AF.

    Włącznie TP - trochę inne zachowanie, ale można wyłączyć.

    marek-zarzycki

    Pierwsza sugestia - jednak problemy z sygnałem antenowym. Bardzo często spotykałem taką sytuację - klient przy wkładaniu radia do kieszeni nie dociskał go do końca - brakowało circa 1mm i stąd pogorszony styk w gnieździe antenowym.
    Nie wiem, czy tak jest u Pana, ale jednak trzeba wyeliminować ewentualny problem z anteną - np. poprzez sprawdzenie ilości stacji wyszukanych na automacie czy ocenę - porównanie z poprzednim stanem - odbioru bardzo słabych stacji.

    Jeśli uznamy, że antena jest OK to niestety ma Pan problem.
    Pisał Pan ,że był wysypany wsad. Ja nie bardzo w to wierzę by się sam wysypał. Owszem - przychodziły do mnie wysypane ale zawsze był sprawca. I takie radio zazwyczaj się nie włączało, rzadziej - nie wchodziło w tryb wprowadzania kodu.
    A teraz diabli wiedzą, co do tego radia wgrano.
  • #6
    marek-zarzycki
    Level 27  
    Dzięki Adam za info. Zacznę od sprawdzenia anteny. Oczywiście wtyczka która jest w instalacji auta była sztukowana. Rozumiem, że sprawdzając miernikiem środkowy pin wtyczki i czubek anteny, powinien być obwód zamknięty? Druga sprawa to lekko ruszające się gniazdo antenowe w radiu.

    Generalnie radio wyszukuje stacje, niemniej jednak gorzej od poprzedniego radia CAR400, ale uznałem, że taka już specyfika CDR500 iż może słabiej wyszukiwać stacje.
  • #7
    ikar55
    Car audio specialist
    adam white wrote:
    diabli wiedzą, co do tego radia wgrano.

    Jeśli rzeczywiście został wgrany "obcy" wsad, to myślę że problem wynika właśnie z tego.

    Jeszcze inną przyczyną jaką można rozważać, to przegrzanie tms'a podczas wylutowywania np. opalarką.
    Miałem taki przypadek. Klient przyniósł (zbrązowiały) procesor do odczytania i podania kodu. Wsad nie był wysypany. Po miesiącu przyszedł z radiem. Radio działało poprawnie, ale odtwarzacz startował chimerycznie. Jak zaskoczył, to już nie było problemu. Nie była to wina napędu, bo na drugim zachowania były identyczne.
  • #8
    adam white
    Level 26  
    marek-zarzycki wrote:
    Rozumiem, że sprawdzając miernikiem środkowy pin wtyczki i czubek anteny, powinien być obwód zamknięty?

    Niekoniecznie. Na dachu, w podstawie bata antenowego, jest wzmacniacz. Ale można sprawdzić masę anteny.
    Można próbować wyjąć kostkę i gniazdo antenowe z kieszeni i podłączyć bezpośrednio do radia (kable są krótkie ale zazwyczaj było to możliwe). Wtedy ewentualnie podłączyć inną antenę, nawet zwykły przewód. Na odległość diagnoza jest trudna.
    Ja po prostu (w wątpliwych sytuacjach) podłączałem radio na stole pod wyświetlacz i wszystko było jasne.
    Dobrze zrobić kod nieaktywny na czas diagnozy - mniej zbędnej pracy.
  • #9
    ikar55
    Car audio specialist
    marek-zarzycki wrote:
    radio wyszukuje stacje, niemniej jednak gorzej od poprzedniego radia CAR400

    Nie wiem co mogło stać się z anteną po wymianie radia, przy zachowaniu tej samej kieszeni montażowej?
  • #10
    adam white
    Level 26  
    ikar55 wrote:
    wiem co mogło stać się z anteną po wymianie radia, przy zachowaniu tej samej kieszeni montażowej?


    Teoretycznie nic. Ale zanim przeprowadzimy egzekucję na elektroniku, który radio robił, dopełnijmy wszelkich starań, by mieć pewność co do jego winy. Tak prozaiczna sprawa - brak dopchnięci radia w kieszeni - miałem takich klientów. Tu marek-zarzycki pisze o sztukowanym kablu, ruszającym się gnieździe. On nie ma takich możliwości diagnozy, jak my - na stole, w stałych i znanych warunkach odniesienia.
    Poza tym dla niego lepiej żeby to był problem z instalacją antenową.
    Kompletne 512 b wsady do Delco nie leżą na ulicy. W sieci jest trochę ale tylko tej 256 b części, gdzie jest kod.
  • #11
    marek-zarzycki
    Level 27  
    Ok, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Problem wydaje się rozwiązany i polegał na przerwanej blaszce wewnątrz gniazda antenowego. Nie wiem jak to się mogło stać, ale gniazdo antenowe wyszło całe po złapaniu go kombinerkami. Po zlutowaniu wszystkiego wyszukuje mnóstwo stacji już bez przerywania.