Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór głośników do kolumny dwudrożnej

Hubert_1 17 Apr 2020 23:29 282 3
    Hubert_1
    Level 24  
    Witam. Przymierzam się do budowy kolumn dwudrożnych takich na biurko. Przeznaczam na zakup głośników max 800zł czyli 400zł na kolumnę. Mogę się szarpnąc do 450zł :). Interesuje mnie głośnik nisko-średniotonowy o średnicy 16cm i więcej. Do tego głośnik wysokotonowy. Wstępnie myślałem o Visaton SC10 a niski ton jeszcze nie mam koncepcji. Co byście polecili ? Peerless, Vifa, Visaton ?
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    moje doswiadczenie z Visatonem jest bardzo pozytywne, moge polecic,
    mnie osobiscie bardzie odpowiada DT94 niz SC10.
    Jako nisko-srednio tonowy bardzo dobrze sprawadza sie AL130/AL170 ale to juz przekracza twoj budrzet. Mozna rozwazyc W170, WS17 ale nie w kazdej obudowie, W130 a nawet W100 - skoro to na biurko.
    A czemu to ma byc 16cm lub wiecej ? Jakas potrzeba duzego cisnienia w zakresie nizszych czestotliwosci? przykladowo AL130 moze ci naprawde zaskoczyc i "glosnoscia" i zakresem, ze o AL170 niewspomne - jest naprawde super.
    Pozdrawiam
    marian133
    Level 38  
    Hubert_1 wrote:
    Przymierzam się do budowy kolumn dwudrożnych takich na biurko.

Hubert_1 wrote:
    Interesuje mnie głośnik nisko-średniotonowy o średnicy 16cm i więcej.

Głośniki w takim rozmiarze potrzebują już kilkunastu litrów, a takie obudowy są za duże na biurko.
    Proponuję dobrą 15-stkę.
    Z głośników SBacoustic będziesz miał wystarczająco dużo basu, a i litraż to 10-12L.

Hubert_1 wrote:
    Wstępnie myślałem o Visaton SC10

W tej cenie to słaby głośnik.

A zwrotnice skąd będziesz miał?
    Lepiej skopiuj gotowy projekt: https://ssl.diyaudio.pl/forumdisplay.php/39-Projekty-kolumny
    Hubert_1
    Level 24  
    Głośniki już wybrałęm:

Perless SDS134 i Scan-Speak/Vifa XT25

Dostanę do nich schemat zwrotnicy