Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki kocioł gazowy do mieszkania 50 m2

nidhhog 18 Apr 2020 21:04 1608 5
    nidhhog
    Level 8  
    Witam,
    Jestem przed decyzja o wyborze nowe kotła gazowego do mieszkania 50m2, dwa pokoje. Stary kocioł atmosferyczny vailant 240 vuw3 jest sprawny, ale głośny, coś w nim strzela no i myślę że czas na coś nowego. Niestety jestem laikiem i wiem, że chciałbym kocioł z zamknięta komora spalania, ale niekoniecznie ( choć nie mam nic na nie) kondensacyjny. Pierwsze pytanie czy w ogóle są na rynku jeszcze takie kotły? A może już wszystkie nieatmosferyczne są kondensacyjne? Kocioł powinien być dwufunkcyjny, gdyż chodzi również o c. W. U. Czytałem gdzieś, że najlepiej by było, żeby wybrany kocioł miał możliwe jak najniższa wartość mocy z jaką może pracować. Około 3kW, gorzej gdyby najniższą miał 5kW. Co to zmienia, albo co to daje, jeśli ma niższa minimalna moc?
    Nie mam na myśli konkretnej marki, ale zauważyłem, że bardzo popularne są tanie Junkersy Junkers Cerapur Midi Zwb 24-1 RE. Pewnie jest ok, ale ja zawsze starałem się unikać najtańszych rzeczy, gdyż gdzieś podświadomie łączy mi się to z niska jakością. Dlatego myślę raczej o Junkers Cerapur GC2200W, ale on ma minimalna moc na poziomie 4,8 kW. Czy ktoś może doradzić, który z nich wybrać? Jakieś doświadczenia?
    Dziękuję, Sławomir.
    nidhhog
    Level 8  
    misiek1111 wrote:
    nidhhog wrote:
    Co to zmienia, albo co to daje, jeśli ma niższa minimalna moc?

https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18637197#18637197

Z zamkniętą komorą powinno doprowadzić się powietrze z zewnątrz. Masz taką możliwość?

Dzięki za linka wyjaśniającego kwestię modulacji. Co do powietrza z zewnatrz, to mieszkam na ostatnim piętrze w 2-piętrowym bloku, wiec chyba dałoby się doprowadzić to kominem. Ale ważniejsze pytanie: czy tu jest jakaś różnica pomiędzy kondensacyjnym a z zamkniętą komorą spalania? W tym i wtym trzeba doprowadzić powietrze z tego co się orientuje. Czy jednak wymagana jest inna technologia komina/doprpwadzenia powietrza?
    Sławomir
    BUCKS
    Level 39  
    nidhhog wrote:
    Junkers Cerapur Midi Zwb 24-1 RE

to jest kocioł, który często deweleperzy montowali ale on ma minimalnie 7,5kW, więc sobie go daruj.
    nidhhog wrote:
    Cerapur GC2200W

model 2300 ma moc minimalną chyba ok. 3,4kW, piszę z pamięci, więc mogę coś pomylić.

Ogólnie w przypadku kotłów 2-funkcyjnych najniższe moce minimalne dla wody kotłowej 50/30 to poziom 3-4kW i jak możesz to kup kocioł z taką mocą minimalną.
    Do przepływowego podgrzewania c.w.u. wystarczy moc maksymalna 20-25kW ale pod kątem c.o. najważniejsza jest moc minimalna.
    Mieszkanie 50m2 raczej ma małe zapotrzebowanie na energię, więc im mniejsza moc minimalna tym lepiej.

Kwestie formalne jak zgody, pozwolenia i w ogóle fizyczna możliwość montażu kotła kondensacyjnego to inna bajka ale póki nie będziesz miał pewności, że możesz takowy kocioł zamontować to nic nie kupuj. Zrób sobie teraz rozeznanie jakie modele kotłów spełniają Twoje warunki pod kątem kosztów zakupu itp..
    Nowoczesne kotły kondensacyjne są bardziej wrażliwe na jakość wody w układzie c.o.
    Z tego powodu przed wymianą kotła zrobiłbym koniecznie czyszczenie instalacji c.o. środkiem do czyszczenia takiej instalacji.
    I przy wymianie kotła zobaczył, czy jest możliwość montażu tzw. odmulacza magnetycznego. Pozwoli on zachować odpowiednią czystość wody w układzie c.o., oczywiście wymaga to okresowego czyszczenia tego filtra zgodnie z instrukcją. Odpowiednio czysta woda w układzie c.o. to mniej problemów z kotłem, zwłaszcza z wymiennikiem i pompą obiegową.
    Pompa obiegowa z racji wbudowanych magnesów bez takiego odmulacza to sama zbiera różne syfy z instalacji, które przyśpieszają opcję wymiany pompy na nową.
    Nowe oryginalne pompy elektroniczne do kotłów to droga zabawa, więc moim zdaniem lepiej zając się prewencją niż usuwaniem potem samych usterek.
    Ponadto kotły kondensacyjne są bardziej wymagające co do przeglądów.
    Starego Vaillanta mogłeś nie serwisować i on jako tako działał ale kondensat jest już bardziej wybredny i coroczny przegląd jest już wymagany jak i wskazane jest czyszczenie wymiennika jak nie co roku to obowiązkowo co 2 lata. Wymiennik ciepła to zwykle najdroższy element kotła, więc trzeba o niego dbać, aby zachować najwyższą sprawność kotła i jego bezawaryjną pracę.
    Dodatkowo kotły kondensacyjne mają zamknięte układy spalania, więc znaczenie mają różnej maści uszczelki i odpowiedni ich montaż.

Krótko mówiąc nowy kocioł może lepszy, nowocześniejszy ale jest zdecydowaniej bardziej wrażliwy niż Twój stary Vaillant, więc jeśli w starym Vaillancie serwisanta widywałeś przy okazji jakiś drobnych usterek raz na kilka lat to przy kondensacie nie rób takich oszczędności, bo możesz finalnie więcej stracić niż zyskać.
    nidhhog
    Level 8  
    Wybór padł na kocioł konwencjonalny.