Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Saeco Syntia HD8833 - Kawa robi się coraz bardziej wodnista

19 Kwi 2020 13:20 264 5
  • Poziom 7  
    Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, który mam ostatnio ze swoim ekspresem.
    Podczas nalewana kawy do filiżanki staje się ona coraz jaśniejsza i wodnista aż pod koniec z ekspresu leci już praktycznie woda. W efekcie żeby zrobić normalną dużą czarną kawę muszę uruchomić i przerwać w odpowiednim momencie cały proces trzykrotnie. W przeciwnym razie kawa wychodzi strasznie lurowata.
    Aromat ustawiony jest na maksimum. Próbowałem z dwoma różnymi kawami ziarnistymi, zmieniałem ustawienia grubości mielenia w obu kierunkach, bez efektu.
    Ekspres ma już przeszło dziewięć lat ale jest na bieżąco konserwowany i odkamieniany zgodnie z instrukcją. Nie wydaje też żadnych podejrzanych dźwięków ani nie sygnalizuje błędów.
  • Poziom 19  
    Proszę zwrócić uwagę jak wyglądają fusy w pojemniku. Jeżeli kawa jest luriwata to oznacza, że albo jest za grubo mielona albo jest jej zbyt mało i teraz jeśli jest jej zbyt mało to wodnisty krążek rozpadający się albo totalne błoto w pojemniku na fusy - oznacza to, że albo młynek zbyt krótko pracuje, albo uszkodzona wysypka i część kawy trafia do bloku a część wokół młynka. Powodzenia
  • Poziom 25  
    Jaka to jest "duża kawa"?
    Jak gruby jest krążek fusów na ustawieniu na najmocniejszą kawę?
  • Poziom 7  
    sorier napisał:
    Jaka to jest "duża kawa"?
    Jak gruby jest krążek fusów na ustawieniu na najmocniejszą kawę?


    Pisząc "duża kawa" miałem na myśli kawę, do zrobienia której służy przycisk po prawej stronie ekspresu. W każdym razie nie espresso; na oko jakieś 150 - 200 ml.
    Krążek fusów ma około 1,5 cm grubości, jest raczej suchy i kruchy. Po kilku godzinach jego kruchość wyraźnie się zmniejsza.

    Dodano po 4 [minuty]:

    robsons10 napisał:
    Proszę zwrócić uwagę jak wyglądają fusy w pojemniku. Jeżeli kawa jest luriwata to oznacza, że albo jest za grubo mielona albo jest jej zbyt mało i teraz jeśli jest jej zbyt mało to wodnisty krążek rozpadający się albo totalne błoto w pojemniku na fusy - oznacza to, że albo młynek zbyt krótko pracuje, albo uszkodzona wysypka i część kawy trafia do bloku a część wokół młynka. Powodzenia


    Zmieniłem ustawienia grubości przemiału ale nie przyniosło to żadnego efektu. Krążki są raczej suche, dosyć kruche. Nie wyglądają, jakby zawierały zbyt mało kawy. W zasadzie mam wrażenie, że ich wygląd wcale się nie zmienił.
  • Poziom 25  
    Nie zrobisz tym ekspresem (ani innym saeco/philips/gaggia z takim zaparzaczem) 200ml dobrej kawy z jednego mielenia. Maksymalnie 100-120ml. Jedyne co możesz sprawdzić to stan żaren młynka i ogólnie jego sprawność, oraz temperaturę parzenia, czyli temperature kawy na wylocie wylewki (80-85st.C). Młynek ustaw na najdrobniejsze mielenie, ale tak by kawa płynęła równym strumieniem (nie może kapać) i czas parzenia nie przekraczał 25-30s (czas pracy pompy liczony bez parzenia wstępnego). Jeżeli braknie regulacji na pokrętle to trzeba przestawić pokrętło.

    15mm to mniej więcej standardowa grubość pastylki fusów, więc ilość kawy jest ok.
  • Poziom 19  
    No cóż długo by można dyskutować....... W urządzeniach profesjonalnych kawa espresso nalewana jest z ok 7gram kawy jeśli chodzi o dawkę wody to ok 40 -60 ml, kawa (duża) z 14 gram kwestia wody... temat rzeka w praktyce.... Do tego dochodzi ciśnienie wody, czas nalewania, ubicie tzw tamperem. W urządzeniach automatycznych ciężko osiągnąć dokładne wartości ze względu na budowę urządzenia, czynnik ludzki i kilka innych rzeczy. Ważnym elementem jest ustawienie grubości mielenia i do tego jest potrzebne doświadczenie - każda kawa inaczej się namiela. Grubość krążka po zaparzeniu zależy od długości pracy młynka oraz od ustawienia grubości mielenia. Jeżeli ktoś chce zrobić dobrą kawę 180 ml z np 8g kawy zmielonej to powodzenia. To tak po krótce. Zużycie żaren młynka też trzeba wziąć pod uwagę- to tylko jeden z czynników który może mieć wpływ na aromat.