Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Samsung A8 - Brak połączenia przez bluetooth z radiem samochodowym Alpine.

19 Kwi 2020 14:42 513 24
  • Poziom 11  
    Witam!! Mam problem z połączeniem mojego Samsunga A8 z radiem Alpine UTE 72bt.
    Podczas parowania sprzętu wszystko przebiega jak zwykle aż do momentu gdy na wyświetlaczu radia pojawi się komenda PAIRING.Do wyboru jest NO albo YES.Gdy wciskam YES przycisk w radiu w ogóle nie reaguje.W telefonie jest komenda że połączenie nie udane.Wziąłem innego Samsunga oraz Acera i połączyło od razu.Zrobiłem w telefonie reset ustawień wi fi oraz bluetooth lecz to nic nie pomogło.Zastanawia mnie dlaczego gałka(przycisk) w radiu reaguje normalnie z innymi telefonami podczas parowania a z moim A8 nie.Nie chciałbym przywracać ustawień fabrycznych w telefonie ale gdyby to miało pomóc to tak zrobię.Bo chyba nie jest to wina radia skoro łączy z innym sprzętem.Czekam na jakieś sugestie i podpowiedzi.Z góry dzięki!!
  • Poziom 34  
    Ile urządzeń masz sparowanych z radiem? Spróbuj usunąć wcześniej dodane urządzenia a następnie sparować Samsunga.
  • Poziom 11  
    Nie wiem.Ale jeśli inne tel. się parują to chyba miejsce jest na ten jeden.Np wczoraj Samsung mi się nie sparował ale drugi i Asus już tak.

    Dodano po 6 [minuty]:

    Dodam jeszcze że mam dwie słuchawki,Jabra i Samsung i telefon z nimi łączy się normalnie.
  • Poziom 34  
    No to sprawdź, będziesz wiedział, jeżeli radio się telefonami a np kupiłeś używane, to wiedz, że ilość zapamietanych przez radio urządzeń jest ograniczona.
  • Poziom 11  
    Radio jest od nowosci u mnie. No dobra,a w jaki sposob mozna sprawdzic w tym modelu jak zapchana jest pamiec i jak ja wyczyscic.Reset po przez odlaczenia zasilania nic nie daje.
  • Admin grupy GSM
    Spróbowałbym na początek zmienić nazwę telefonu. Oczywiście zaznaczona musi być opcja, że jest widoczny i nie potrzebna autoryzacja za każdym razem lub też połączenie automatyczne to już zależy co on tam ma w menu.
  • Poziom 24  
    Witam. Jako iż mam cde-173bt która średnio chciała się parować po bt z pokładowym tabletem medion, za to z telefonem samsung s7 bez problemów. Znalazłem łatkę do firmware na stronie producenta poprawiająca tą przypadłość. Może w tym modelu jest podobnie? Osobiście po przeczytaniu ostrzeżeń w stylu "Jeśli w ogóle działa Ci radio to nie aktualizuj , bo może przestać..;)" zaniechałem operacji..
  • Poziom 11  
    Ok.Bedziemy drazyc dalej temat w sobote gdyz auto z radiem zostalo na firmie a ja jade w trase. Na razie dzieki!! Do soboty.
  • Poziom 34  
    Aby sprawdzić ile urządzeń jest dodanych poczytaj w instrukcji. W instrukcji jest również napisane, jak zrobić reset w radiu, nie polega on na odłączaniu zasilania radia.
  • Poziom 11  
    No tak,tylko trzeba instrukcje jeszcze zalezc.Dobra,w sobote bede to ogarnial.Dzieki!!
  • Poziom 11  
    Nieeee!!! Chodziło mi o instrukcję papierową która była razem z radiem.Ale dzięki serdeczne!!
  • Poziom 11  
    No więc tak.Zmieniłem nazwę telefonu,zero zmian,zrobiłem reset radia https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3437233.html#17071786,nic nie dało.Nie mam już żadnego pomysłu.Telefon łączy się wprawdzie ale po chwili rozłącza.Podłączyłem żony telefon,połączyło się od razu.Tylko nie pamiętam czy wcześniej już parowałem ten telefon.Jakieś pomysły?? Mam w aucie zestaw głośnomówiący a muszę rozmawiać przez słuchawkę.Trochę to irytuje.

    Dodano po 1 [godziny] 41 [minuty]:

    Walcząc dalej doszedłem do miejsca gdzie jest opcja kasowania urządzen.Były 2 na pięć możliwych.Wywaliłem je i sparowałem tylko swój telefon.Przez ok 1 min.wszystko działało i się urwało.W tel jest tylko dostęp do kontaktu a połączenia i dźwięk załącza się i wyłącza.
  • Poziom 34  
    W Samsungu wejdź w ustawienia, w lupe wpisz reset, z sugestii wybierz: resetowanie ustawień sieciowych, następnie wybierz zeruj ustawienia.
  • Poziom 11  
    Kicha.Łączy i zaraz rozłącza.Na radiu jest komenda BT A PAUSE.Próbowałem na różne sposoby i nic.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Zaczyna mnie to wpieniać.Telefon za 1200 i takie numery.
  • Poziom 34  
    A jaki masz soft w radio?
    1. Naciśnij przycisk AUDIO/SETUP na co najmniej 2
    2. Obróć pokrętło do “BLUETOOTH“ i naciśnij ENTER
    3. Obróć pokrętło do “FW VERSION“ i naciśnij ENTER
    4. Zostanie wyświetlona wersja.
  • Poziom 11  
    Wersja to 8.00.70R
  • Poziom 34  
    Pomysły mi się kończą, można próbować zrobić reset do ustawień fabrycznych telefonu, można spróbować wgrać ten sam soft do radia. Poszukaj bym kogoś z takim samym Samsungiem i spróbował.
  • Poziom 11  
    No właśnie.Mi też.Z tego co znalazłem to soft jest aktualny i nie ma nowszego.Skoro inne telefony i słuchawki łączą się od razu bez problemu to coś jest na rzeczy z telefonem.Z radiem jest na pewno wszystko ok.Bez sensu jest pakować ten sam soft bo może jeszcze nabruździć w radyjku.Pozostaje jedynie zrobić twardy reset telefonu. Przemyślę to.Muszę pokopiować kontakty itd.
    Odezwę się jak coś się ruszy.Na razie dzięki!!
  • Poziom 23  
    A jak wygląda sprawa wersji Bluetooth w obu urządzeniach?
  • Poziom 11  
    W Samsungu jest wersja v5.0 LE a w radiu V 3.0 (tak jest napisane w instrukcji).

    Dodano po 5 [minuty]:

    Cyt.,, Ponieważ Bluetooth jest kompatybilny wstecz, Twoje urządzenia Bluetooth 5.0 i starsze będą współpracować ze sobą. To trochę jak przejście na nowy, szybszy standard Wi-Fi. Nawet po uzyskaniu nowego routera obsługującego szybsze Wi-Fi, musisz również zaktualizować wszystkie inne urządzenia. Ale Twoje starsze urządzenia obsługujące Wi-Fi mogą nadal łączyć się z nowym routerem, wolniej niż obsługuje router" A więc myślę że nie powinno być problemu z połączeniem.
  • Poziom 11  
    Witam ponownie!! Niestety,ale wyczerpały mi się możliwości sparowania radia z telefonem.Dzisiaj zrobiłem reset telefonu i nic to nie zmieniło.Telefon łączy się z radiem i po chwili rozłącza.Czy jest ktoś na tym forum kto potrafi rozwiązać ten wydawało by się prosty w wykonaniu problem?? Ja już wyczerpałem wszelkie możliwości.Ale nie chcę się poddać.Bo jeżeli telefon jest sprawny i nowy (3 mies) i radio jest sprawne to gdzieś musi być przyczyna takiego stanu rzeczy.Czekam na wszelkiego rodzaju pomoc.Myślę że razem rozwiążemy ten problem.Pozdrawiam!!
  • Poziom 34  
    Jeszcze się upewnię, pociągnąłeś aktualizacje? Czy po resecie próbowałeś się połączyć z radiem na "czystym telefonie" tzn mam na myśli, że skonfigurowałeś telefon jako nowy, a nie odtwarzałeś z kopii zapasowej?
  • Poziom 11  
    Chyba jest światełko w tunelu!!!! Właśnie zainstalowałem aktualizację i zaczęło hulać. Jutro będę jechał do pracy to zobaczymy czy będzie się coś działo nieprawidłowego.Skonfigurowałem telefon jako nowy.Na razie nie zamykam tematu do przyszłego tygodnia.Pozdro!!!
  • Poziom 11  
    Po zainstalowaniu aktualizacji telefon łączy się z radiem bez problemu.Dzisiaj pobrała mi się nowa aktualizacja ale chyba problemu nie będzie.Dzięki za wszystkie sugestie.Temat na razie do zamknięcia.