Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Suszarka Samsung DV210AEW/XAA przywieziona z USA

krisan1 19 Apr 2020 22:52 843 6
    krisan1
    Level 9  
    Mam pytanie dotyczące zasilania suszarki do bielizny (model jak w temacie) przywiezionej z USA. Użytkownik tejże suszarki ma ją podłączoną przez trafo obniżające napięcie do 120V używanego w Stanach. Problem polega na tym, że po załączeniu silnika suszarka komunikuje błąd częstotliwości sieci (no i słusznie w naszej przecież jest 50Hz). Dumając nad rozwiązaniem problemu może falownik, może przewinięcie silnika, może wymiana silnika na stosowany w Europie itd. poprosiłem o przesłanie foto tabliczki, na której oprócz numerów jest moc 5400W oraz napięcie zasilania 120/240~. Czy to oznacza, że wystarczy wymienić wtyczkę i bez problemów użytkować z sieci 230V~? Gdzieś czytałem, że nowe urządzenia jeśli mają podane dwie wartości napięć to mogą pracować zarówno na jedno jak i na drugie. Może głupie pytanie ale czy na pewno mogę ją bezpiecznie podłączyć pod 230 i czy to rozwiąże problem związany z częstotliwością?
    Anonymous
    Level 1  
    krisan1
    Level 9  
    No właśnie. Czyli nawet gdybym zastosował silnik od europejskiej wersji to prawdopodobnie elektronika i tak stwierdzi niezgodność częstotliwości. Rozumiem, że nie ma trafa czy inwertera do grzałek tylko wyliczone jest tak, że grzałki przeżyją 230V, a cała reszta 110V no bo skąd 230V?
    Anonymous
    Level 1  
    krisan1
    Level 9  
    Dzięki za wyjaśnienie i rzeczywiście ciekawe rozwiązanie. Analizowałem co z tym zrobić, ale raczej chyba trzeba będzie się pozbyć. Jeśli wszystko dobrze zrozumiałem trzeba byłoby zrobić odrębną instalację grzałek na przekaźniku, a resztę zasilić przez trafo z falownikiem. Jeśli całość ma 5,4kW to domyślam się, że na silnik musiałbym liczyć praktycznie koło 2kW uwzględniając wysokie piki napięciowe start/stop choćby podczas zmiany kierunku pracy. Przeróbka chyba raczej nie opłacalna.
    Anonymous
    Level 1  
    krisan1
    Level 9  
    Temat do zamknięcia. Jeszcze raz wielkie dzięki dla my41s . Super, że uzyskałem merytoryczną odpowiedź.