Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Piekarnik Zelmer ZME8071ED Wyłamane pokrętło temperatury

Aga R-M 20 Apr 2020 10:51 1764 13
    Aga R-M
    Level 5  
    Panowie błagam o pomoc. Wyłamało się pokrętło od temperatury w piekarniku Zelmer. Producent twierdzi że nie ma tej części już w produkcji, nie ma zamiennika. Nie ufam temu stwierdzeniu i nie przyjmuję do wiadomości że z tego tytułu muszę wymieniać piekarnik błagam o pomoc. Załączam zdjęcie uszkodzenia.
    sosarek

Level 43  
    Sprzęt ma blisko dekadę więc na co liczysz? To nie stary Mercedes by musiały być do niego części zamienne.
    Pomijam fakt że nie "pokrętło odpadło" a uszkodzony został impulsator https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3518330.html
    p1ot98
    User under supervision
    Nie można tego wykonać z żywicy epoksydowej i formy zrobionej do pokrętła?, przecież to koszt +/- 30 lub 40 zł. Nawet małe szczeliny lub pokrętła do potencjometrów da się tym odlewać.
    sigwa18
    Level 42  
    Jedynie serwis RTV AGD i próba dobrania nowego n-kodera plus wymiana (czyli wlutowanie i wlutowanie. Oczywiście demontaż i montaż płyty sterującej.
    sosarek

Level 43  
    p1ot98 wrote:
    Nie można tego wykonać z żywicy epoksydowej i formy zrobionej do pokrętła?

Co, uszkodzony impulsator?
    p1ot98
    User under supervision
    sosarek wrote:
    p1ot98 wrote:
    Nie można tego wykonać z żywicy epoksydowej i formy zrobionej do pokrętła?

Co, uszkodzony impulsator?

Nie przyjrzałem się, myślałem że sam plastik sobie odleciał. Reszta ma rację, sprzęt do utylizacji i kup coś nowszego a masz zapewnione wsparcie na lata.
  • Helpful post
    sigwa18
    Level 42  
    N-kodery są dostępne i wymienialne kwestia rozebrania sprzętu i dobrania czegoś w zamienniku . Koszt części jakieś 10-15 PLN niestety dużo więcej będzie kosztowało rozebranie ,dobranie ,wymiana i ponowne złożenie w całość. Skąd jesteś?
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Masz jak rozebrać piekarnik, czym wymienić uszkodzony?
    Aga R-M
    Level 5  
    sigwa18 wrote:
    N-kodery są dostępne i wymienialne kwestia rozebrania sprzętu i dobrania czegoś w zamienniku . Koszt części jakieś 10-15 PLN niestety dużo więcej będzie kosztowało rozebranie ,dobranie ,wymiana i ponowne złożenie w całość. Skąd jesteś?

Jestem ze Szczecina. Ktoś w forum napisał że już do utylizacji...
    sigwa18
    Level 42  
    Niestety bez obsługi lutownicy się nie obejdzie i to na trochę wyższym poziomie niż lutowanie kabelków (trzeba wylutować stary bez uszkodzenia płytki i wlutować nowy). Ktoś już wrzucił wyżej jaki prawdopodobnie będzie pasował.
    Aga R-M
    Level 5  
    sosarek wrote:
    Masz jak rozebrać piekarnik, czym wymienić uszkodzony?

Chcę dostać części potrzebne do zakupu, dać to jakiemuś panu który mi to zamontuje. Wszyscy się wykręcają bo nie wiedzą jaka część.
    sigwa18
    Level 42  
    Enkoder ED1612-24C24-20FL przeklej do wyszukiwarki i szukaj po sklepach internetowych. Tylko nie ma pewności że to ten tak 90 %. Z pokrętła trzeba wyjąć tą czarną część ze środka i wymienić enkoder.
    Aga R-M
    Level 5  
    Piekarnik trafił do Eko portu