Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] WiFi mocniejsze od LAN Horizon UPC

Paweloo98 20 Apr 2020 18:46 1758 13
  • #1
    Paweloo98
    Level 3  
    Witam,

    Posiadam internet z UPC 300Mb/s, router jest wbudowany w dekoder Horizon (2,4ghz i 5 ghz) i teraz tak sieć WiFi na pasmie 5ghz ma prędkość 300Mb/s czyli ok 37,5MB/s i tak własnie działa internet przez WiFi, a po podłączeniu komputera prędkość na speedtescie Ookli pokazuje ok. 30-40Mb/s (trochę gorzej od WiFi 2,4ghz) i z taką prędkością też pobierają się pliki czyli ok. 4-6MB/s, upload jest ten sam w obu przypadkach 2,5MB/s czyli prawidłowy. Co powoduje tak duża utratę prędkości? g

    Specyfikacja:

    Procesor: i5 4690k
    Płyta główna: Z87c (wg. producenta posiada wbudowaną kartę sieciową 10/100/1000)
    Windows 10
  • Helpful post
    #2
    sosarek

    Level 43  
    Próbowałeś w ustawieniach karty wymusić stały 1Gb?
    Co to za router?
  • #3
    Paweloo98
    Level 3  
    Właśnie przed chwilą zmieniłem w ustawieniach karty sieciowej w zakładce Szybkość i Dupleks na 1 Gbps Full Duplex i nic nie dało, nie wiem co to za router w tym dekoderze siedzi, ale jeśli dali 300Mb/s to i router w nim powinien spełniać wymagania by na LAN zapewnić taką prędkość, a nie tylko na WiFi.
  • Helpful post
    #4
    sosarek

    Level 43  
    Paweloo98 wrote:
    nie wiem co to za router w tym dekoderze siedzi

    Jaki router w dekoderze? Model z naklejki podaj.
    Jakim kablem łączysz komputer z routerem?
  • #5
    Paweloo98
    Level 3  
    DMC7002KLG2

    Chwilowo póki nie przyjdzie nowy kabel RJ 45 jest to jakiś żółty stary kabel UTP Kat. 5e to jedyne co na nim pisze.
  • Helpful post
    #6
    sosarek

    Level 43  
    To Arris, informacji nt.portów LAN w sieci póki co nie znalazłem.
  • #8
    Paweloo98
    Level 3  
    Jak tylko przyjdzie mi link z aktywacją wykonam test na PC w wyłączonym WiFi
  • #10
    Paweloo98
    Level 3  
    Nie jestem pewien ale chyba 10Mbps(a przynajmniej tak była ustawiona), upewnię się jak z pracy wrócę, a kabel jest fabrycznie zaciśnięty.
  • Helpful post
    #12
    KOCUREK1970
    Network and Internet specialist
    sosarek wrote:
    To Arris, informacji nt.portów LAN w sieci póki co nie znalazłem.

    Ma porty LAN 1Gb na 100%.

    @Paweloo98
    W samym dekoderze nie ma żadnej możliwości ustawienia prędkości sieciówki wbudowanej w ten dekoder - czyli sieciówka w dekoderze ustawi się tak, jaką wykryje prędkość z drugiej strony.
    Podłącz inny komputer przez LAN z sieciówka 1Gb i testuj.
    Jeśli inny komputer pokaże 1Gb, winna może być sieciówka (ustawienia) w Twoim komputerze, przewód. Będzie na innym komputerze nadal 10Mb, wskazuje to na problem z przewodem.
  • #13
    Paweloo98
    Level 3  
    W jakim sensie mam spojrzeć na dupleks? Na ustawieniach karty sieciowej zmieniłem z automatycznego lub 10Mbps już nie pamiętam na 1 GB ale nic to nie dało, dostęp do drugiego komputera będę miał dopiero pod koniec tygodnia lub w przyszłym tygodniu.

    Jeśli chodzi o pomiar certyfikowany to się on nie udał ze względów na zbyt niską prędkość połączenia sieciowego, no ale własnie o to chodzi, że jest za niska. Sam pomiar pokazał to samo co inne testy czyli ok. 9Mbps.
  • #14
    Paweloo98
    Level 3  
    Dziękuję wszystkim za pomoc, okazało się że kabel był uszkodzony lub był to kabel 10/100.

    Dodano po 59 [sekundy]:

    Zmiana kabla na nowy.