Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Traktorek Partner - nie odpala

Willy1 20 Apr 2020 18:49 840 4
    Willy1
    Level 9  
    Czy ktoś może pomoc Nie mogę odpalić traktorka Partner Po roku stania . Paliwo dolalem 5 litrów do starego , rozrusznik działa ,świece są sprawne pompa podaje paliwo bezpiecznik zmieniony akumulator już ładuje 5 raz za każdym razem chcąc odpalić po 15 razach kręcenia rozładowuje się dzisiaj nawet oparzył mnie styk - Gdy go odkręciłem
    Co mogę sprawdzić i jak się do tego dostać ?
    teddy67
    Level 10  
    Willy1 wrote:
    swiece sa sprawne pompa podaje paliwo ...
    Co mogę sprawdzić i jak się do tego dostać ?

(Z Twojego opisu - domyœlam się, że silnik benzynowy z zapłonem iskrowym).
    We fiacie 126p (tzw. "Maluchu") to bym zrobił tak:

Po kilku próbach odpalenia wykręciłbym œwiecę zapłonowš dokładnie obejrzał.

A) Œwieca mokra, od paliwa - tzn. iskra za słaba i nie zapala.
    Iskrę można sprawdzić tak: - wykręci㠜wiecę, wcisnšć w fajkę, dotknšć
    gwintem œwiecy do masy (gdzieœ do cylindra) i zakręcić rozrusznikiem.
    (Tylko uwaga, trzymać za gumowe lub plastikowe elementy, bo może kopnšć :-) )
    iskra powinna być fioletowa, różowo-fioletowa, punktowa, i powinno dać się usłyszeć lekki "trzask"

B) Œwieca sucha - tzn. paliwo nie dochodzi, albo za mało.

Tak kiedyœ naprawiało się samochody. Teraz to mamy kupę elektroniki, jakieœ czujniki, sondy,
    katalizatory itp., że nawet "na pych" lepiej nie odpalać, bo katalizator się "zatruje" …
    Ale jeœli traktorek ma prostš budowę silnika, to może moja metoda coœ Ci pomoże :-)
    Willy1
    Level 9  
    Jest to silnik benzynowy dwa cylindry Świece wykręcałem mają iskry Świece nie sa zalane lekko wilgotne od benzyny
    teddy67
    Level 10  
    No, jak wilgotne - to tak, jakby paliwo się nie chciało zapalić. Kiedyś robiłem też tak, ale z motorowerem (silnik 2-suwowy), że po odkręceniu świecy wlewałem 2 krople paliwa bezpośrednio do cylindra, po czym wkręcałem świecę i odpalałem. Czasami pomagało :-)
    LENIWIEC_PL
    Level 28  
    Witam.
    Olej jest w silniku?