logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić prędkość internetu LTE na DWR-921 w sieci T-Mobile?

te24 21 Kwi 2020 21:49 1383 15
REKLAMA
  • #1 18636931
    te24
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Tak, wiem, że DWR-921 to beznadziejny router, a T-Mobile to beznadziejna sieć.

Składa się jednak tak, że jeszcze przez min 6 tygodni przyjdzie mi żyć i pracować na wsi, mam ten router, mam też kartę SIM od T-mobile z oferty bezlimitowej i niezwalniającej. Play chodzi super, niestety zużyłem miesięczny transfer w tydzień. Więc chcę podjąć się wyzwania ujeżdżenia T-mobile by jednak mi służył.

Ponieważ to DWR-921, to nie wiem, z czym się łączę, ani na czym. Wiem, że na wymuszonym LTE mam DL 0~2Mb, to wszystko zależne od pory dnia (w nocy osiągam nawet DL 15-20Mb/s). W dzień nie zawsze idzie test zrobić, bo speedtest nie może nawet połączyć się z czymkolwiek. Często zdarza się, że UL jest znacznie lepszy niż DL. Jestem jednak w okolicy gdzie uciekło z miasta mnóstwo ludzi na czas izolacji więc domyślam się, że to typowe oznaki zapchania tego pasma/technologii. Poziom sygnału router pokazuje na 55-65%, z resztą okresowo niezły upload wskazuje na to, że fizyczne warunki połączenia z nadajnikiem są w porządku. Ze względu na beznadziejny DL w dzień LTE jest praktycznie nieużywalny.

Po wymuszeniu 3G siła sygnału spada do 12-20%, mimo to DL się poprawia (3-10Mb/s niezależnie od pory dnia, jeszcze nie wystarczające, ale stabilnie dostateczne), UL niestety 0,5-2Mb. Czasami są okresy, kiedy w trybie 3G router łapie wyraźnie lepszy sygnał, podchodzący pod 40% - te poziomy sygnałów są stabilne, sugerowałoby to łączenie z innym nadajnikiem/pasmem? Z reguły jednak jest to stabilne 12-20%. Co ciekawe, nie ma to wpływu na transfery - w obu przypadkach nie powalają na kolana, ale są stabilne i znacznie lepsze od LTE.

Router stoi na parapecie, anteny od wolnego powietrza oddziela tylko pojedyncza szyba. Anteny w układzie jedna pionowo druga poziomo, Całość skierowana w kierunku wyraźnie najbliższego nadajnika T-mobile w Sulęczynie.

Wykonałem badania telefonem, z tą samą kartą SIM, poniżej wyniki. Pod ręką był J3 2016 i nie wiedzieć czemu NCI lite nie pokazuje bandów.

Moja lokalizacja: https://goo.gl/maps/Hbqc1U45P2rZM4u57

Pytanie jest takie. Szukam rozwiązania tymczasowego, nie chcę inwestować w cuda wianki, za min 6 max 10 tygodni mnie tu nie będzie. Mogę kupić antenkę, np zachwalaną tu https://telkob.pl/pl/p/Antena-ATK-504-Pasmo-698-2690-MHz./44 chcę się jednak upewnić czy to dobra droga, by zwiększyć sygnał na 3G który wydaje się być obiecujący pod względem transferów. Ryzyko żadne, najwyżej odeślę. Być może jednak eksperci mają lepszą koncepcję okiełznania tych trudnych warunków.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 18636990
    Range1
    Poziom 23  
    Ocena: 22
    Łączysz się z golasem na zasięgowym 800 maszt Networks Gowidlino sygnał słaby. Jak to pasmo to standard że zapchane. Alternatywa? A jakże wspomniany PLAY z trzema pasmami 800, 1800, 2100... też w Gawidlinie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 18637022
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Ocena: 24
    Musisz koniecznie korzystać z tego T-Mobile czy inny operator wchodzi w grę?

W okolicy masz same BTSy T-Mobile z pasmem zasięgowym LTE800. Łączysz się tak jak @Range1 wspomniał z BTSem Gowidlino.
    Jedynie NetWorkS! ma w Twojej okolicy pasmo LTE1800.
  • REKLAMA
  • #4 18637123
    te24
    Poziom 10  
    Playa to mam rewelacyjnego w prostej linii 800m od domu, Borek Kamienny, nówka sztuka, nie ma jeszcze na większości map (tzn. tak mi się wydaje, że Play się z nim łączy bo zasięg full). Tak jak napisałem, początkowo jechałem na Playu i zużywałem cały szybki transfer w tydzień, potem twardo ścięte 1Mb/s. W T-mobilu mam wolną kartę SIM z firmy z internetem bezlimitowym, służyła na hotspocie dla pasażerów z autobusie, obecnie się marnuje i chciałem ją wykorzystać. Trochę dziwne, że router upiera się na sporo dalsze Gowidlino, a nie bliższe Sulęczyno. Teraz widzę, że 3G to także Gowidlino. Spróbuję jutro w takim razie przenieść router pod okno skierowane na Gowidlino i zobaczę czy to poprawi warunki na 3G.
  • #5 18637147
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Widzę tego BTSa na mapie, jest w pozwoleniach UKE. Skoro mówisz, że nówka sztuka, ciekawe jakie aktualnie pasma posiada.

Zrób jeszcze testy z tym T-Mobile z routerem wystawionym na zewnątrz.
  • #6 18637173
    te24
    Poziom 10  
    Mogę potestować Play, można jakoś zmusić Network Cell info Lite żeby sprawdził wszystkie możliwe pasma?

Tu screen z "danych", dual sim na S10.
  • #7 18637200
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Jak możesz zrób testy za pomocą Playa jak i T-Mobile za pomocą aplikacji NetMonster Link i wstaw tu screeny. Testy oczywiście na zewnątrz.

NetMonster pokaże pasma do jakich się łączysz, eNB BTSa i parametry sygnału.

Tym bardziej, że masz dobry telefon S10 z agregacją pasm i cat LTE 20. Więc lepiej byc nie może.
  • #8 18637207
    Pawrzes
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Z Borka Kamiennego PLAY uruchomił pasma 800 / 1800 / 2100 (były problemy z protestami, w między czasie nawet uchylono pozwolenie na budowę po wybudowaniu wieży...) a z Gowidlina od kilku dni jest również LTE 2600 :-)

W T-Mobile/Orange jest też LTE1800/2100 ale praktycznie nie odciążyły one LTE800 które w tych okolicach dociera do większej liczby urządzeń...
  • REKLAMA
  • #9 18637211
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Pawrzes napisał:
    Z Borka Kamiennego PLAY uruchomił pasma 800 / 1800 / 2100 (były problemy z protestami, w między czasie nawet uchylono pozwolenie na budowę po wybudowaniu wieży...) a z Gowidlina od kilku dni jest również LTE 2600 :-)

W T-Mobile/Orange jest też LTE1800/2100 ale praktycznie nie odciążyły one LTE800 które w tych okolicach dociera do większej liczby urządzeń...

Kolega @Pawrzes jak zwykle dostarcza nam aktualnych danych o BTSach, chwała mu za to :D :please:

Więc tak jak pisałem, Play tu wypada korzystnie. Zrób testy i zobaczymy co wyjdzie.
  • #10 18637222
    te24
    Poziom 10  
    Hehe na razie nici z testów routerem bo tak przekładając kartę pomiędzy telefonem a routerem zagiąłem pina w slocie sim w routerze. Tak się kończy kombinowanie z wciskaniem microsim do standardowego gniazda jak się nie ma "koszulki" powiększającej pod ręką... Nie wiem, może zamówię nowe gniazdo i przelutuję... choć pewnie zaraz słusznie podpowiecie, że o to znak od niebios żeby kupić porządny router ;)
  • #11 18637229
    Raycoreti
    Poziom 18  
    te24 napisał:
    oć pewnie zaraz słusznie podpowiecie, że o to znak od niebios żeby kupić porządny router

Widzisz, wszystkie znaki na niebie i ziemii wskazują Ci o kupnie nowego routera! a Ty się jeszcze przed tym wzbraniasz ;)

Z tą kartą sim i gniazdem to nie był przypadek!

Dobrze byś na tym wyszedł. Serio serio :D
  • #12 18637239
    te24
    Poziom 10  
    Z drugiej strony, tak naprawdę nie potrzebuję tu na stałe dobrego netu. Oczywiście, mogę sobię udostępnić internet z S10 od Play, dwie karty sim każda po 20GB, transfery niebotyczne (przed chwilą speedtest 110MB/s :D ) niestety to starcza na tydzień. Stąd ten T-mobile. Miałem wolny J3, niestety on się na router nie nadaje, bo notorycznie co 2-3h rozłącza podłączone do WiFi urządzenia, trzeba go restartować. Stąd był pomysł, żeby wykorzystać dostępny router i kartę SIM. Poza tym S10 używam, idę do sklepu itp, a dzieci muszą lekcje w domu robić... Tym bardziej, że wymiana routera na lepszy za dużo nie pomoże jeśli dalej będzie chodził na T-mobilu...
  • #13 18637243
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Dlatego wszystko zależy od Twoich oczekiwań. Jeśli nie potrzebujesz tu na stałe dobrego neta to ok, ale sam widzisz, że te transfery 20GB starczą Ci co najwyżej na tydzień.

Transfery niebotyczne powyżej 100Mb/s więc nasze słowa się potwierdzają, że w Twojej okolicy Play robi robotę.

A ja miałem bardziej na myśli korzystanie z Play + inny router. Bo w tym przypadku masz rację, T-mobile i nowy router nie zmienią BTSów w okolicy i ich obciążenia, co potwierdził @Pawrzes.
  • #14 18637248
    te24
    Poziom 10  
    Dlatego myślałem o antenie, żeby wzmocnić sygnsał 3G z Gowidlina na którym mam lepsze i stabilne transfery względem LTE mimo dramatycznie niskiego poziomu sygnału, bo wtedy z mocniejszym sygnałem może byłyby jeszcze lepsze.. Domyślam, się, że większość urządzeń w okolicy pcha się do LTE. No ale teraz nie mam routera :D. Co do Gowidlina to zerknąłem w google earth i mam niezakłócony widok w prostej linii na ten nadajnik mimo dużej odległości. Dlatego zapewne jest wybierany względem bliższych w Sulęczynie i Mściszewicach które jednak są oddzielone wzgórzami.

Jutro potestuje sobie temat tą apką.
  • #15 18637884
    Raycoreti
    Poziom 18  
    Rozwiązań jest dużo, wszystko jest kwestią Twoich oczekiwań co do prędkości DL czy UL. Jak kiedyś było na topie 3G, HSPA+ tak teraz na topie masz LTE i wiele nadajników ma właśnie te pasma pojemonściowe.

te24 napisał:
    Co do Gowidlina to zerknąłem w google earth i mam niezakłócony widok w prostej linii na ten nadajnik mimo dużej odległości. Dlatego zapewne jest wybierany względem bliższych w Sulęczynie i Mściszewicach które jednak są oddzielone wzgórzami.

Jak chcesz sprawdzić ukształtowanie terenu między jednym a drugim punktem, wejdź sobie tu: Link
  • #16 18665718
    te24
    Poziom 10  
    Chcąc podsumować testy, wyglądają one tak:

Wraz ze wzrostem temperatury na zewnątrz i pogłębiającą się tymczasową imigracją w ten rejon ludzi z Trójmiasta jakiekolwiek testy T-Mobile stały się po prostu bezcelowe. Fakt, na oknie od Gowidlina jest wyraźnie lepszy zasięg, bez wpływu na transfery - są nadal tyci lepsze na 3G niż na LTE, ale żadne to pocieszenie, bo sukcesem jest połączenie się z serwerem speedtest.

Więc został Play rozprowadzany przez S10 - chwała im za codivowe pakiety za free, praktycznie nie da się tego zużyć mając 2 karty SIM. Play dostaje co prawda kilka razy dziennie dziwnej zwiechy - objawia się to w taki sposób, że sygnalizacja transferu (strzałeczki przy LTE na telefonie) palą się na stałe, transfer jest zerowy (internetu nie ma, ani w telefonie, ani w połączonych z nim urządzeniach), przełączanie kart SIM nic nie daje. Pomaga zmiana na 3G, lub odczekanie kilku minut, potem znowu śmiga, min 30-40Mb/s.

Dziękuję wszystkim za pomoc, polecam BTS Borek Kamienny wszystkim szukającym netu w rejonie jez. Gowidlińskiego :D

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zmaga się z niską prędkością internetu LTE na routerze DWR-921 w sieci T-Mobile, z prędkościami pobierania wynoszącymi od 0 do 2 Mb/s w ciągu dnia, a do 20 Mb/s w nocy. Wskazano na problemy z obciążeniem pasma LTE800 w okolicy, gdzie użytkownik mieszka. Użytkownik rozważa przeniesienie routera w celu poprawy sygnału oraz testowanie różnych operatorów, w tym Play, który oferuje lepsze prędkości. Wskazano na możliwość użycia aplikacji NetMonster do analizy pasm oraz na potrzebę zakupu nowego routera, aby poprawić jakość połączenia. Użytkownik zauważył, że 3G z Gowidlina daje lepsze i stabilniejsze transfery niż LTE, co skłania do rozważenia anteny wzmacniającej sygnał.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA