Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Interfejs do mikrofonu rode nt1-a

Mrowa22 22 Apr 2020 22:48 1758 3
    Mrowa22
    Level 2  
    Mam wybrany mikrofon rode nt1-a, ale za nic nie mam pojęcia jaki interfejs do niego. Kilka razy rzucił mi się w oczy scarlet 2i2, ale nie jestem jego pewna, zwłaszcza, że nie ogarniam czym się różni ten od 2nd gen i od 3rd gen oraz nie wiem czy można go podłączyć do laptopa, czy on to "udźwignie" (jestem zielona w te tematy).
    Też, tak dodatkowo, czy rode nt1-a i rode nt1-a kit to ten sam mikrofon czy jednak czymś się jeden od drugiego różni?
    Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi 😊😊
    DjMapet
    Level 43  
    Mrowa22 wrote:
    . Kilka razy rzucił mi się w oczy scarlet 2i2, ale nie jestem jego pewna, zwłaszcza, że nie ogarniam czym się różni ten od 2nd gen i od 3rd gen oraz nie wiem czy można go podłączyć do laptopa

Po prostu, każda nowa generacja, to poprawiona wersja poprzedniej. Poczytaj, może pomoże: https://estradaistudio.pl/testy/sprzet-studyj...ocusrite-scarlett-2i2-3rd-gen-interfejs-audio
    https://muzyk.net/focusrite-trzecia-generacja-interfejsow-scarlett/

Mrowa22 wrote:
    czy rode nt1-a i rode nt1-a kit to ten sam mikrofon czy jednak czymś się jeden od drugiego różni?

Widzę, że ten mikrofon jest sprzedawany w zestawie z koszyczkiem, pop-filtrem, kablem i etui, więc niektórzy dystrybutorzy zamiast określenia "zestaw" (complete), stosują określenie "kit".

A jaki interfejs masz kupić? Hmm, trudno jednoznacznie na to odpowiedzieć, bo nie wiadomo czego konkretnie oczekujesz, więc wg. mnie adekwatny do zastosowania i w miarę najlepszy na jaki Cię stać.
    Do zupełnie amatorskich nagrań, wystarczy jakiś tani interfejs Behringera.

Pozdrawiam.
    acetylenek
    Level 12  
    Dobór interfejsu jest bardzo indywidualny i nie ma jednego najsłuszniejszego rozwiązania. Tylko takie stwierdzenie niewiele pomaga. Pani nie wie co może chcieć bo jest na początku swoje przygody. Scarlet 2i2 pewnie będzie dobry z tego co widzę to ma dwa wejścia mono na mikrofon lub instrument a pozostałe parametry są tak dobre że lepszych nie trzeba. Ja używam czegoś podobnego i sobie chwale parametrami bardzo zbliżone. Maudio Mtrack 2x2m cena podobna nawet ok 100 zł mniejsza. Jakie scenariusze można tym opanować.

Nagrywanie dwóch mikrofonów jednocześnie np rozmowa, wywiad, równoczesne śpiewanie do dwóch mikrofonów, wokal plus mikrofon do instrumentu.

Nagrywanie jednocześnie mono instrumentu np. gitara, klawisze i głosu mono mikrofonem.

Nagrywanie mikrofonem stereofonicznym i tyle oba kanały zajęte.

Podstawowe funkcje spełnia Scarlet 2i2 i ten Maudio Mtrack 2x2m. Co mi by brakowało w Scarlet to wskaźnik poziomu sygnału, wyjście na monitory muzyczne, oddzielna regulacja głośności monitorów i słuchawek. Jak kupowałęm interfejs to o monitorach nie myślałem ale już mam. Wydaje mi się ten Maudio trochę wygodniejszy na biurku bardziej przypomina konsoletę a kable głównie są z tyłu obudowy i jest porządek na biurku.

Ja mam ten mikrofon NT1A i nagrywam nim głos do filmów na YT za pomocą Maudio wykorzystuje praktycznie tylko jeden kanał.

Jak napiszesz jaki scenariusz Ciebie interesuje to będzie łatwiej coś dobrać.

Mniej niż dwa kanały to bym raczej odradzał a więcej to trzeba już mieć jakiś konkretny cel/potrzebę. Zasilanie tych urządzeń nie jest wymagające porostu kabel USB więc nie ma problemu "uciągnięcia" przez laptopa.
    nagrywamy.com
    Level 30  
    Scarlett 2i2 ma niezależną regulację poziomu słuchawek i wyjścia głównego, natomiast Mtrack jest faktycznie wygodniejszy w użytkowaniu.