Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Indesit IWSC 51051 - nie grzeje wody

pablos8721 22 Apr 2020 23:20 1065 5
    pablos8721
    Level 9  
    Witam wszystkich ,

Mam problem z moją pralką Indesit IWSC 51051. Zdarzyło się pewnego razu tak, że z pralki czuć było zapach palącej elektroniki, ale pralka koniec końców dokończyła pranie. Niestety przy kolejnych praniach pojawił się ten problem, że pralka niby działała normalnie, cały program prania szedł, ale pralka nie grzała już wody.

Wymieniłem czujnik temperatury przy grzałce bo był uszkodzony, ale to nic nie pomogło, kiedy odkręciłem płytkę elektroniczną, która jest pod przednim panelem zobaczyłem coś takiego, a to przypalenie jest obok pokrętła od zmiany programów prania. Proszę pomóżcie.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Wygląda jakby panel był po zalaniu, czyżby pralka została położona na prawy bok ? Ścieżkę naprawić, choćby przewodem, ale nie to będzie przyczyną niegrzania. To tylko panel sterowania, a moduł mocy będzie z tyłu na dole.
    pablos8721 wrote:
    Wymieniłem czujnik temperatury przy grzałce bo był uszkodzony, ale to nic nie pomogło
    Cóż się z nim stało, a co z pomiarami grzałki?
    pablos8721
    Level 9  
    Moduł mocy ten z tyłu pralki odkręciłem, ale nie wyglądał wizualnie na przegrzany czy zalany. Być może raz położyłem tą pralkę na prawym boku przy przenoszeniu, ale nie jestem tego pewien 100%. Czujnik temperatury nie wskazywał żadnych wartości nawet po podgrzewaniu go w wodzie natomiast grzałka podczas pomiaru na sucho miała około 13Ω.
    mrice
    Pomiar tej grzałki jakiś nieco dziwny, ale ok, coś mi sie wydaje, że albo miernik Ci szwankuje, albo coś nabroiłeś przy wykonywaniu pomiaru. Kto wie czy z czujnikiem też nie było ok, ale dobrze, wymieniony, mam nadzieje, że na prawidłowy.
    To że na module mocy na oko nic nie widać o niczym nie świadczy. WYpadało by przejrzeć tor zasilania grzałki oraz tor czujnika NTC.
    pablos8721
    Level 9  
    Przepraszam Cię "mrice" za podanie błędnych informacji, mierzyłem dzisiaj jeszcze raz, okazał się że jedna sonda od miernika przerywała więc wymieniłem kable na inne. Niestety stary czujnik nawet na tych kablach nic nie wskazywał natomiast ten, który teraz jest założony i grzałka mają takie wartości jak na zdjęciach. Wartość czujnika stopniowo maleje wraz z podgrzewaniem go ciepłą wodą.
    Pralka Indesit IWSC 51051 - nie grzeje wody Pralka Indesit IWSC 51051 - nie grzeje wody
    mrice
    Możemy w takim razie przyjąć, że tu już nie ma czego szukać. Panel połatany ?