Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy podłączenie zraszaczy nie spali pompy ze studni głębinowej?

hk3r 23 Apr 2020 17:34 915 8
Buderus
    hk3r
    Level 12  
    Witam.
    Dostałem w spadku działkę na której jest studnia głębinowa a w niej pompa. Nie mam pojęcia co to za pompa. Wiem tylko, że po podłączeniu zasilania (230 V) podaje wodę czyli jest sprawna. Chciałbym wykorzystać tą studnię do podlewania. I tutaj moje pytanie i obawy. Czy jak podłączę jakieś zraszacze do trawy itp. to pompa się nie spali? Boję się, że taki zraszacz ogranicza ciśnienie a pompa będzie dalej tłoczyć i się spali. Czy słuszne są moje obawy, a jeżeli tak to co zastosować?

Pozdrawiam serdecznie.
  • Buderus
    adamjur1
    Level 41  
    Tam jest sama pompa czy ma zbiornik ?
    Załączona chodzi cały czas czy się wyłącza?
    Jakie ciśnienie podaje ?
    Pozdr. J.
  • Buderus
    hk3r
    Level 12  
    Na 99 % nie ma zbiornika. Po podłączeniu zasilania od razu pompuje wodę. Nie wyłącza się (testowałem ok. 3-4 min. ). Nie potrafię określić jakie jest ciśnienie, wąż wychodzący nie jest dużej średnicy, jednak podstawiając rękę czuć dobrze ciśnienie :)
    nikusert
    Level 40  
    Witam .
    Taka pompa (być może głębinowa),robi znaczne ciśnienie.
    Dlatego dobrym rozwiązaniem jest,zamontowanie zbiornika i wyłącznika ciśnieniowego .
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Im mniejszy przepływ tym mniejszy prąd pracy czyli pompie jest "lżej"
    Zamknięty zawór na tłoczeniu to najmniejszy prąd pracy.

Jeżeli dasz kilka zraszaczy aby ciśnienie pracy wahało się w ok. 4 - 6 bar to może działać bez wyłącznika ciśnieniowego.
    rafbid
    Level 33  
    Silnik może być chłodzony przepływającą wewnątrz korpusu pompy wodą.
    Wojewoda82
    Level 28  
    To pewnie zwykła pompa zanurzeniowa, prawdopodobnie z pływakiem, wyłączającym ją gdy poziom wody spadnie tak, że pompa zacznie się zbyt mocno wynurzać z wody.

Pompa powinna nieskrępowanie zasysać i tłoczyć wodę bo to ją chłodzi i być w niej zawsze zanurzona. Do zastosowania zraszaczy jest problem taki, że zaciągnie w końcu też jakieś drobiny (muł, piasek), które mogą powoli zatykać dysze zraszaczy.

Moim zdaniem lepiej postawić np IBC na 1m3 np na bloczkach lub innym postumencie i do niego pompować w razie potrzeby tą wodę. A rozlewać albo ręcznie, albo np. przy zaworze IBC zamontować rurę i system rozsączający, z jakimś filtrem aby nie zatykać i nie zamulać rurek. Ewentualnie z tego IBC pompować drugą pompą (np. hydroforową) do zraszaczy. Zaletą IBC będzie to że woda do podlewania będzie ciepła, a nie tak jak prosto ze studni, 4-5 stopni.

piracik wrote:
    Im mniejszy przepływ tym mniejszy prąd pracy czyli pompie jest "lżej"
    Zamknięty zawór na tłoczeniu to najmniejszy prąd pracy.

Chyba nie w tym przypadku (jeśli to pompa zanurzeniowa). Tutaj moc jest taka sama za każdym razem, ale ilość pompowanej wody już nie. Zwykle te pompy podnoszą do max 7-8 metrów w górę (ze znacznym spadkiem wydajności litrów/h z każdym metrem). Do tego średnica króćca wylotowego z pompy/weża podłączonego do pompy też znacznie wpływa na wydajność litrów/h i jej chłodzenie.

Pompa to pewnie coś takiego:

i w środku:
    piracik
    Moderator of Heating systems
    hk3r wrote:
    Dostałem w spadku działkę na której jest studnia głębinowa a w niej pompa.
    Wojewoda82 wrote:
    To pewnie zwykła pompa zanurzeniowa, prawdopodobnie z pływakiem, wyłączającym ją gdy poziom wody spadnie tak, że pompa zacznie się zbyt mocno wynurzać z wody.
    Wojewoda82 wrote:
    Zwykle te pompy podnoszą do max 7-8 metrów w górę (ze znacznym spadkiem wydajności litrów/h z każdym metrem)

Skoro podnosi 7 m to jakie prawdopodobieństwo jest, że właśnie taka pracuje w "studni głębinowej"?
    Wojewoda82 wrote:
    Tutaj moc jest taka sama za każdym razem, ale ilość pompowanej wody już nie.

A to ciekawe. Co więc wpływa na prąd pracy pompy jeśli nie ilość wody jaką musi pompa przenieść?
    adamjur1
    Level 41  
    Panowie już nie mogę tego czytać...
    Może autor spróbuje ustalić co tam w tej studni wisi i potem zaczniemy wywody naukowe... :D
    Pozdr. J.