Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] BSoD lub WPIE za każdym razem uruchomienia systemu.

Rzepcio333 24 Apr 2020 12:45 546 19
    Rzepcio333
    Level 4  
    Witam. Zglaszam się tutaj z problemem który dotyka mnie od niedawna. Opowiem od początku.
    Gdy zakończyła się lekcja online idealnie wraz z wylaczeniem programu wywalilo blue screena. Pomyślałem ze coś po prostu się zawiesiło i wyskoczyło, wszystko następnie odpalilo się normalnie,nic nie zawieszało. Potem grałem z kolegami w fortnite i znowu. Tym razem jednak odpaliła się automatyczna naprawa. Zrobiłem backupa. Zacząłem skanować anti virusem(Malwarebytes) i znalazło z tego co pamiętam około 600 problemów xd. W miedzy czasie używałem innego programu antywirusowego(Advanced System Care) który dodatkowo skanowal rejestr ,dyski, sieć. Advanced szybciej skończył skanowanie wiec dałem żeby naprawił problemy i go wyłączyłem. Po chwili Malwarebytes zaczął naprawiac błędy i na końcu kazał mi zresetować komputer. Jednak od tamtego czasu już nie mogę odpalić systemu. Ciagle wywalało BSoD z dopiskiem Critical Process Died. Zacząłem szukać w internecie jak to naprawić. Oglądałem różne poradniki na youtube na innych forach i nic. Bo za każdą próbą robienia Backupa byl napis żebym włączył na dysku ochronę. Znalazlem wpis do cmd zeby ominąć to i móc przywracac system. I niby dzialało ale na końcu wywalało jakiś problem z rejestrem. Wtedy znalazłem ze należy zmienić nazwę SOFTWARE na software.001 i SYSTEM na system.001. Działało to z plikiem System ale nie mogłem zmienić nazwy Software. Wtedy znalazłem temat na stronie Microsoftu jednak dalej nic a nawet gorzej bo wpadłem na taki genialny pomysł żeby podmienić pliki tak jak to robili na filmikach ale zrobiłem to ze zlego dysku. Teraz nawet nie mogę dostać się do Automatycznej Naprawy. Za każdym razem gdy uruchamiam system pokazuje się czarne tło z napisem ze system musi być naprawiony i mam do wyboru albo Windows PreInstalation Environment z błędem 0xc0000001 albo klikając tab na System memory Check. Próbowałem instalować system od nowa ale gdy daje boota z usb to system zamiast zaczac się instalować zaczyna się jakby uruchamiać i wywala blue screena 0xc0000098.Nie wiem dlaczego tak jest u innych uruchamia się instalacja okej a u mnie nie :/

PROSZĘ O POMOC :(((
    dt1
    Admin of Computers group
    Witaj.
    Pobierz i uruchom https://www.nirsoft.net/utils/blue_screen_view.html#DownloadLinks - zobacz, czy są jakieś wpisy dotyczące poprzednich BSODów, może uda się wyciągnąć z nich jakieś wartościowe informacje.

Rzepcio333 wrote:
    miedzy czasie używałem innego programu antywirusowego(Advanced System Care) który dodatkowo skanowal rejestr ,dyski, sieć. Advanced szybciej skończył skanowanie wiec dałem żeby naprawił problemy i go wyłączyłem.

Tego programu nie powinno się używać, ogólnie nie powinno się manipulować przy rejestrze jeśli nie wie, co się robi, a programy robiące to automatycznie z reguły są zagrożeniem. Sam ASC jest programem zbędnym, często szkodliwym, jego używanie często jest strzałem w kolano. Pierwsza rekomendacja to deinstalacja tego dziadostwa.

Rzepcio333 wrote:
    Oglądałem różne poradniki na youtube na innych forach i nic. Bo za każdą próbą robienia Backupa byl napis żebym włączył na dysku ochronę. Znalazlem wpis do cmd zeby ominąć to i móc przywracac system. I niby dzialało ale na końcu wywalało jakiś problem z rejestrem.

Przy takiej precyzji przekazywania informacji nie licz na rozwiązanie tego problemu w najbliższej przyszłości.
    Jak zaczniesz dokładnie opisywać te "jakieś błędy" to Twoje szanse wzrosną.

Rzepcio333 wrote:
    Wtedy znalazłem ze należy zmienić nazwę SOFTWARE na software.001 i SYSTEM na system.001. Działało to z plikiem System ale nie mogłem zmienić nazwy Software.

Widzę, że chcesz uśmiercić system. Może po prostu przeinstaluj go od razu, bo naprawa systemu, w którym grzebałeś na pałę zmieniając wszystko co się da na podstawie losowych poradników będzie praktycznie niemożliwa.

Rzepcio333 wrote:
    Próbowałem instalować system od nowa ale gdy daje boota z usb to system zamiast zaczac się instalować zaczyna się jakby uruchamiać i wywala blue screena 0xc0000098.Nie wiem dlaczego tak jest u innych uruchamia się instalacja okej a u mnie nie :/

Czyli doszedłeś do etapu, w którym już musisz przeinstalować Windowsa.

Nie piszesz nic o sprzęcie ani o systemie, który chcesz instalować, więc ciężko Ci pomóc.
    0xC0000098 oznacza STATUS_FILE_INVALID - czyli może być uszkodzony któryś z plików instalatora. Albo nośnik.
    Rzepcio333
    Level 4  
    Plyta główna to Gigabyte Ga-78lmt-usb 3
    Procek to amd FX 6300
    Grafika to r9 270
    RAM 8gb
    System Windows 10 home
    Czyli musze jeszcze raz pobierać system ze strony Microsoftu? Czy jak?
    Rzepcio333
    Level 4  
    Nie pobieralem z creation toolu bo na lapku partycje są tak postawione ze jedna ma 20 gb na system i druga 100 gb. Jak odpalale ten creation tool z tej 100gb to pokazywalo mi ze system nie ma wolnego 8gb :/
    Wiec wszedłem na stronę Microsoftu i stamtąd pobrałem win 10 64 bit pl od razu na te 100 gb :/

Dodano po 4 [minuty]:

Jak podłączam pod 3.0 to nie widzi nawet pendrive. Te 3.0 zaczynaja działać dopiero jak się system odpalał.

Dodano po 2 [minuty]:

Jak próbuję teraz media creation toolem jest napis:
    "Potrzeba 8GB wolnego miejsca na dysku (C:)
    Usuń niepotrzebne pliki albo zwolnij miejsce za pomocą narzędzia oczyszczanie dysku, a następnie spróbuj ponownie"

Da się coś zrobić żeby ten dysk C miał więcej miejsca kosztem tego drugiego?
    dt1
    Admin of Computers group
    Wychodzą minusy szatkowania małego dysku na jeszcze mniejsze partycje.
    20 GB to stanowczo za mało na Windows 10.
    Możesz spróbować na innym komputerze taki nośnik zrobić albo spróbować Rufusem go zrobić (z pliku ISO, który prawdopodobnie pobrałeś) .Możesz też nagrać to ISO na płytę i z niej uruchomić komputer.
    Rzepcio333
    Level 4  
    dt1 wrote:
    Wychodzą minusy szatkowania małego dysku na jeszcze mniejsze partycje.
    20 GB to stanowczo za mało na Windows 10.
    Możesz spróbować na innym komputerze taki nośnik zrobić albo spróbować Rufusem go zrobić (z pliku ISO, który prawdopodobnie pobrałeś) .Możesz też nagrać to ISO na płytę i z niej uruchomić komputer.

Nie wiem czy mam płytę zobaczę. Ale jeśli tak to zgrać plik iso czy pliki z tego iso?
    Płyty jednak nie zrobię bo w drugim kompie nie mam napędu.
    Czyli nie można zrobić nic z tym żeby zwiększyć dysk C a zmniejszyć ten drugi? To jest jeden dysk ale jest jakby podzielony na dwa :/
    dt1
    Admin of Computers group
    Plik iso nagrywa się odpowiednim programem, który na podstawie zawartości tego pliku prawidłowo taką płytę wykona.
    CDBurnerXP, IMGBurn - przykładowe dwa programy, które umożliwiają nagranie ISO na płytę. Oczywiście są setki innych programów, można sobie skorzystać z dowolnego.
    Rzepcio333
    Level 4  
    Robiłem Rufusem z pliku ISO pendriva.
    dt1
    Admin of Computers group
    Jeśli ustawienia były prawidłowe (ta płyta ma niby Hybrid EFI, ale lepiej skorzystać z BIOS, a więc ustawienia MBR, BIOS, pendrive sformatowany w systemie FAT32) i nie działa to spróbuj na innym pendrive.

Albo na płycie z nagranym ISO, może być najpewniejsze.
    Rzepcio333
    Level 4  
    To mam pobrać jeszcze raz ten plik iso jeśli z tamtym były problemy?
    I zgrać go Rufusem?

Dodano po 1 [minuty]:

Nie mogę na FAT 32 bo nie przepuszcza plików ponad 4gb :/
    dt1
    Admin of Computers group
    Nie używaj przycisku cytuj do odpowiedzi - nie trzeba kilkukrotnie cytować tego, co pisałem post wcześniej, a mi się powoli nie chce tego poprawiać. Przycisk odpowiedz służy do odpowiadania, albo okno szybkiej odpowiedzi pod postem.

Pliki instalatora nie mają rozmiarów przekraczających 4GB, bo nie nagrywa się bezpośrednio pliku ISO na pendrive. Tak więc jeszcze raz spróbuj Rufusem, sformatuj pendrive jako FAT32 (nie NTFS), styl MBR (nie GPT), pod BIOS albo CSM (nie UEFI).
    Rzepcio333
    Level 4  
    Sformatowałem na fat32. Odpaliłem Rufusa i samo zmieniło mi na NTFS po wybraniu pliku ISO. Ogólnie cały plik iso waży 5 gb :/

Dodano po 2 [minuty]:

W folderze sources jest jeden plik "install.wim" waży 4.18 gb

Dodano po 7 [minuty]:

nie mogę Rufusem nawet zrobić tego pod fat32 :/

Dodano po 4 [minuty]:

Chyba, że... Pobiorę Windowsa 7 on jak widziałem waży tylko 3.5 gb i jego zainstaluje pod te fat32 i zobaczymy, a do w10 zaaktualizuję jak wsazystko będzie ok :/
    Rzepcio333
    Level 4  
    Rzeczywiście teraz jak pobieram to waży tylko 3.5 gb. To dam jutro znać co i jak.
    Rzepcio333
    Level 4  
    W tym Rufusie jak wybieram schemat partycjonowania na MBR to automatycznie mi zmienia system plików na NTFS i nie mogę dać FAT32. A jak jest na GPT to mogę dać FAT32

Dodano po 47 [minuty]:

ten komp jak go kupowałem miał zainstalowanego Windowsa 7. Ja tym microsoftowym Media Creation Tool zaaktualizowałem do W10. Czyli nie 10, a 7 mam pobierać? :/
    Rzepcio333
    Level 4  
    Udało mi się odpalić instalator W10.
    Ale jak już ma się instalować wyrzuca błąd 0x80070570[/code]

Dodano po 1 [minuty]:

Mam też opcje do wyboru napraw komputer i tam jest to co w Automatycznej Naprawie

Dodano po 3 [minuty]:

W tym napraw komputer
    Mam do wyboru najpierw 3 opcje:
    1-kontynuuj(Przejdź do systemu Windows PreInstalation Environment)
    2-rozwiąż problemy
    3#wylacz komputer.

W tym rozwiązaniem problemy mam 5 opcji:
    1-naprawa podczas uruchomienia
    2-wiersz polecenia
    3-odinamaluj aktualizacje
    4-przywracanie systemu
    5-odzyskiwanie obrazu systemu
    Rzepcio333
    Level 4  
    Zainstalowałem Windowsa 7 z pendrive i wszystko ładnie śmiga.
    Rzepcio333
    Level 4  
    Zainstalowałem Windowsa 7 z pendrive i wszystko ładnie śmiga.

Dodano po 2 [minuty]:

Zainstalowałem Windowsa 7 z pendrive. Wszystko normalnie działa. Instalacja poszla bezproblemowo.