logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer nie startuje, MS-7293, Intel e2140, brak sygnału, złe CPU działa

PanNiePomocny 25 Kwi 2020 02:04 447 8
  • #1 18644977
    PanNiePomocny
    Poziom 6  
    Ocena: 4
    Tak jak w temacie.
    Komputer pali ale sygnału nie ma
    Sygnał jest jak się włoży zły procesor
    Specyfikacja:
    Płyta główna:MS-7293 VER 1:0
    Procesor:Intel e2140 pentium dual-core
    Ram:2x2gb GoodRam
    Karta graficzna:ASUS
    Zasilać:Mode Com (czarna lista heheszki)
  • #2 18645092
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Kolega widzę zero wysiłku zadał sobie, aby poszukać... Nie aż tak całkiem dawno był wałkowany taki sam problem, dlatego radzę najpierw poszukać na forum, dopiero pytać. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3682993.html
    Palić, może się świeca, lub ognisko, a nie komputer. Komputer się włącza/uruchamia jak już... Zrób wszystko to co w temacie, bo nie ma sensu po x razy pisać to samo plus zmiana zasilacza.
  • #3 18645136
    PanNiePomocny
    Poziom 6  
    Piotr160292 napisał:
    Kolega widzę zero wysiłku zadał sobie, aby poszukać... Nie aż tak całkiem dawno był wałkowany taki sam problem, dlatego radzę najpierw poszukać na forum, dopiero pytać. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3682993.html
    Palić, może się świeca, lub ognisko, a nie komputer. Komputer się włącza/uruchamia jak już... Zrób wszystko to co w temacie, bo nie ma sensu po x razy pisać to samo plus zmiana zasilacza.

No powiem panu tyle ze już byłem na tym poście. Tylko nie mam jak zmierzyć napięcia bo miernika nie mam a pożyczyć tez nie mogę. Płyta wygląda na całą konserwatory są całe nigdzie nie ma nic spalonego. Płyta daje piknięcia jak się włoży zły procesor długie i bez końca. Próbowałem z ramem zero reakcji.zasilać oczywiście zmieniłem na:Mod X Stream-pro 600w ale to nic nie dało.
  • #4 18645185
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3786
    PanNiePomocny napisał:
    Tylko nie mam jak zmierzyć napięcia bo miernika nie mam a pożyczyć tez nie mogę...
    PanNiePomocny napisał:
    ...konserwatory są całe nigdzie nie ma nic spalonego

Być może w tej sytuacji będzie lepiej skorzystać z pomocy osoby wyposażonej w podstawową wiedzę i sprzęt diagnostyczny? Tak będzie bezpieczniej, także dla sprzętu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 18645232
    Piotr160292
    Poziom 38  
    PanNiePomocny napisał:
    No powiem panu tyle ze już byłem na tym poście. Tylko nie mam jak zmierzyć napięcia bo miernika nie mam a pożyczyć tez nie mogę. Płyta wygląda na całą konserwatory są całe nigdzie nie ma nic spalonego. Płyta daje piknięcia jak się włoży zły procesor długie i bez końca. Próbowałem z ramem zero reakcji.zasilać oczywiście zmieniłem na:Mod X Stream-pro 600w ale to nic nie dało.

Jak zasilacz i ram są to okej to odpuścć sobie i zutylizuj go - tak będzie najlepiej. Ten komputer to już jest kupa złomu niewarta nawet dołożenia 10 zł. Od biedy w sumie możesz jeszcze sprawdzić baterię CR2032, taka okrągła, na płycie. Komputer już nascie lat ma, tak więc jest bardzo duża szansa, że bateria padła na amen i tutaj jest problem, bo niestety wiele komputerów starej generacji jak Twój ma problem z postem jak owa bateria jest rozładowana. Zamiast tego możesz sobie kupić ot choćby komputer na i3 czy i5 pierwszej generacji i będzie stokroć lepszy od tego trupa co masz, jeżeli rozłazi się tylko o to żeby był jakikolwiek komputer byle internet działał.
  • #6 18646784
    PanNiePomocny
    Poziom 6  
    Piotr160292 napisał:
    Ten komputer to już jest kupa złomu niewarta nawet dołożenia 10zł.

Ja wiem o tym ale nie robie tego dlatego że chce na nim grać ja to robie bo mam sentyment to niego❤.
  • #7 18646883
    Piotr160292
    Poziom 38  
    No chyba że masz do tego podejście eksperymentalno-naukowe to okej... Spróbuj wyjąć kartę graficzną i RAM - powinien zapikać. Jeżeli nie to obawiam się, że padła płyta główna, procesor, padła bateria CMOS, albo wykrzaczył się bios, ew. sam eeprom w którym owy bios siedzi... Jak pisałem warto sprawdzić jeszcze tą okrągłą baterię. Proponuję jeszcze wziąć bardzo dobrą lupę, zdjąć procesor i przyjrzeć się pinom w sockecie. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że skrzywiony jest pin lub nawet kilka pinów w sockecie i dlatego nie chce wystartować - to jest bardzo popularna usterka płyt głównych na socketach serii LGA. Najszybciej i najprościej byłoby wziąć na tej samej platformie sprawny komputer i po prostu przełożyć grafikę i procesor. Jeżeli na nich sprawny komputer ruszy, na 100% jest problem jakiś z płytą glówna i tutaj poza próbą wymiany baterii CMOS i spr./ ew. naprostowaniem pinów nic więcej nie jesteś w stanie zrobić bez odpowiedniej wiedzy i sprzętu poza zakupem drugiej płyty i w tym momencie czeka Cię wydatek około do przynajmniej około 100 zł.
  • #8 18646937
    PanNiePomocny
    Poziom 6  
    Piotr160292 napisał:
    .Proponuję jeszcze wziąć bardzo dobrą lupę, zdjąć procesor i przyjrzeć się pinom w sockecie. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że skrzywiony jest pin lub nawet kilka pinów w sockecie i dlatego nie chce wystartować.

No zostawiłem kompa na około 10minut a procesor zimny jak lód😓 z tego co widzę mam jeden malutki pin wygięty. Nie wiem jak go wyprostować.
  • #9 18647278
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Jak jest wygięty to może jest szansa. Jak nie masz zdolności manualnych na wysokim poziomie, proponuję dać to komuś ogarniętemu... Ewentualnie wymiana socketu, ale do tego trzeba mieć stację IR, tak wiec wizyta w serwisie zostaje i wydanie kwoty rzedu 120 zł. jak dobrze pamiętam, czyli sensu nie ma, bo za te pieniadze kupisz już drugą płytę, tak wiec opłaci tylko sie w nowych płytach na gwarancji jeszcze, bo wkładany jest socket 1:1 taki jak fabrycznie, więc po wymianie nie traci się gwarancji z prostego powodu - producent nie jest w stanie się kapnąć, że socket jest wymieniony. :) Prostowanie pinów w tym sockecie nie jest łatwym zadaniem, a nawet niemozliwym - wszystko zależy jak jest skrzwiony. Jeżeli jest tylko przesunięty, to okej - jest szansa spora na wyprostowanie, ale jak jest dosłownie zmiażdożony, ubity do dołu, kiepskie szanse, ponieważ te piny są cienkie i wyprostowanie może wymagać większej ilości wygięcie niż sam pin jest w stanie wytrzymać, wiec zanim go wyprofiulujesz po prostu peknie. Wyprostować go można za pomocą pincety spiszczastej, ew. w przypadku wgiecionego przyda się cienka igła do szycia, w taki sposób, aby miał kształt taki jak piny sprawne i bardzo dobrej lupy, najlepiej takiej wsuwanej do oczodołu jak mają zegarmistrzowie. Jak dokładnie to zrobić nikt Ci nie powie, ponieważ to zależy jak pin jest skrzywiony. Inaczej będzie wyglądać wyprostowanie przekrzywionego w bok, a inaczej zmiażdżonego, który jest, ze tak powiem, wprasowany w podstawę socketu....

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną MS-7293 i procesorem Intel e2140 nie uruchamia się, mimo że zasilacz Mode Com został wymieniony na Mod X Stream-pro 600W. Użytkownik zauważył, że komputer wydaje dźwięki przy włożeniu uszkodzonego procesora, a RAM nie wpływa na reakcję. Wskazano na możliwość uszkodzenia płyty głównej, procesora, baterii CMOS lub BIOS-u. Użytkownik odkrył wygięty pin w sockecie procesora, co może być przyczyną problemu. Zaleca się ostrożność przy prostowaniu pinów oraz rozważenie wizyty w serwisie, ponieważ naprawa może być kosztowna w porównaniu do zakupu nowej płyty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA