Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Inventer SofarSolar 4.4KTL-X brak odczytów !?

PVenergia 25 Apr 2020 08:44 1752 10
    PVenergia
    Level 5  
    Witam
    To mój pierwszy posta na forum jak pytanie głupie i powtórzone to proszę nie bić :)

Kilka dni temu odpaliłem swoją instalację PV po wielu przebojach z ENEĄ i mam pytanie co do monitoringu instalacji i odczytów z inventera .

Moja instalacja :
    5.19 kWp
    Inventer Sofar Solar 4.4KTL-X
    Panele GCL-M6/60305

Do monitoringu używam apki solarman i na tej apce widzę tylko ile mocy generują Panele. Nie widzę ile energii oddaje do sieci i ile konsumuje na bieżąco .

Na stronie producenta solarman też nie ma tych danych . Info na screenach jak to wygląda .

Inventer SofarSolar 4.4KTL-X brak odczytów !? Inventer SofarSolar 4.4KTL-X brak odczytów !? Inventer SofarSolar 4.4KTL-X brak odczytów !?

Czy to błędne podłącznie falownika ?
    Złą konfiguracja ?
    Czy tak ten typ ma ?

Niby pierdoła ale człowiek chciał by mieć pełen podgląd
    theo33
    Level 27  
    Tego ile energii oddajesz do sieci to tu nie zobaczysz, ile oddajesz to elicznik to jeżeli Tauron, tu podglądniesz ile energii instalacja produkuje pod nazwą produkcja dzienna a z tego przecież coś tam zużywasz w tym samym czasie i dopiero nadwyżka zostaje wysłana
    PVenergia
    Level 5  
    theo33 wrote:
    Tego ile energii oddajesz do sieci to tu nie zobaczysz, ile oddajesz to elicznik to jeżeli Tauron, tu podglądniesz ile energii instalacja produkuje pod nazwą produkcja dzienna a z tego przecież coś tam zużywasz w tym samym czasie i dopiero nadwyżka zostaje wysłana

No i właśnie chciał bym ten podgląd na na to ile w danej chwili zużywam a ile oddaję .
    Mogę to sprawdzić na liczniku dwukierunkowym ,ale to jest odczyt w danej chwili .
    A dobrze by było jak by był podgląd na całą dobę i tworzenie historii.
  • Helpful post
    theo33
    Level 27  
    To ile w danej chwili zużywasz / oddajesz to np. w pvmonitor po dołożeniu dodatkowego licznika jak i innych elementow,
    w solarman który obsługuje sofara w wersji prof. jest miejsce na licznik dedykowany i być może by to działało ale o takim liczniku cisza
    PVenergia
    Level 5  
    Dzięki @ theo33 nie zamierzam na razie niczego dokładać do instalacji ,trudno trzeba będzie się obejść smakiem , albo biegać do licznika i notować ile oddało i pobrało z doby .

Instalacja musi nieco na siebie zarobić ale jak na razie to jestem pozytywnie zaskoczony .. dzisiaj przy takiej pogodzie z tego co pokazuje falownik wyprodukowane zostało juz 10kWh co mi się wydaja bdb wynikiem .

A tak jeszcze zapytam jakie macie zdanie na temat falowników Sofar Solar ...
    theo33
    Level 27  
    jeżeli chodzi o falownik to zamontowałem kilka i pracują bez problemów

a instalacja którą masz jeżeli na południe to w dni słoneczne wyprodukuje z 30 - 35 kWh
    PVenergia
    Level 5  
    Tak instalacja na południe , jak 30kWh zrobi to dla mnie bomba
    PVenergia
    Level 5  
    A jak bym dorzucił taki licznik Fronius Smart Meter to będzie działał z moim falownikiem i da mi podgląd/dane w aplikacji .monitoringu ?
    lesiu681
    Level 10  
    PVenergia wrote:

Mam bardzo podobną instalację, 5.2 kwp i falownik Sofar 5.5 KTL-X. W słoneczny dzień spokojnie wyciągała ponad 38 kwh. Ogólnie na ten dzień, 26.04 mam wyprodukowane w miesiącu kwiecień 815 kwh. Myślę, że to przyzwoity wynik.
    PVenergia
    Level 5  
    lesiu681 wrote:
    PVenergia wrote:

Mam bardzo podobną instalację, 5.2 kwp i falownik Sofar 5.5 KTL-X. W słoneczny dzień spokojnie wyciągała ponad 38 kwh. Ogólnie na ten dzień, 26.04 mam wyprodukowane w miesiącu kwiecień 815 kwh. Myślę, że to przyzwoity wynik.

@lesiu681 a masz optymalizatory na panelach czy bez ?

Ja mam obecnie bez ale chyba to był błąd ze ich nie założyłem ,ale poobserwuję jeszcze ze 2 miesiące i zobaczę jak to będzie .

Jakiej apki używasz do monitoringu ? i czy pokazuje ci dzienną konsumpcję prądu i ile oddajesz do sieci czy tylko produkcję dzienną pokazuje jak u mnie .
    lesiu681
    Level 10  
    PVenergia wrote:
    lesiu681 wrote:
    PVenergia wrote:

@lesiu681 a masz optymalizatory na panelach czy bez ?

Ja mam obecnie bez ale chyba to był błąd ze ich nie założyłem ,ale poobserwuję jeszcze ze 2 miesiące i zobaczę jak to będzie .

Jakiej apki używasz do monitoringu ? i czy pokazuje ci dzienną konsumpcję prądu i ile oddajesz do sieci czy tylko produkcję dzienną pokazuje jak u mnie .

Instalacja idealnie na południe bez zacienień także nie widziałem sensu podrażać instalacje o optymalizatory więc z nich zrezygnowałem. W przypadku monitoringu nie ma przy Sofarze zbyt dużego wyboru i najlepszą opcją jest Solarman, który właśnie mam u siebie zainstalowany. Konsumpcji bieżącej prądu i ilości kwh oddanych do sieci to, mogę się mylić ale chyba żadna apka z falownika ci nie pokaże. Ja jestem w Tauronie i mam aplikację E-licznik i tam jest możliwość podejrzenia ilości wysłanych kwh do sieci. Łatwo wtedy policzyć ilość energii wyprodukowanej z falownika minus energia wprowadzona do sieci z e-licznika = autokonsumpcja.