Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Białe paski na monitorze - 2 poziome białe paski szerokości 1 piksela.

norik69 25 Apr 2020 15:22 3054 18
    norik69
    Level 5  
    Witam serdecznie, szukałem coś na ten temat ale nic podobnego nie znalazłem.

Mam problem taki jak na zdjęciu, niestety to jest najlepsza jakość foto jaką byłem w stanie uzyskać. Dość dawno pojawił mi się jeden taki pasek, a dzisiaj wyskoczył drugi. Nie pojawił się w trakcie używania, a dopiero po odpaleniu monitora. Wczoraj było wszystko ok. Wejście Display Port, sprawdzałem na HDMI i tam wszystko jest ok, zmieniałem kabel DP i pasek dalej jest. Co może być przyczyną, jakie są orientacyjne koszta naprawy i czy może to postępować bardziej i w końcu uszkodzić monitor całkiem?

Białe paski na monitorze - 2 poziome białe paski szerokości 1 piksela.

Monitor: Acer Predator XB241Hbmipr. Chciałem wkleić link do specyfikacji ale nie mogę jeszcze więc proszę:

Produkt

Producent Acer
    Kod producenta UM.FX1EE.001
    EAN 1098310

Skrócona specyfikacja:
    24''/TN/LED/FHD/1ms/144-180Hz/16:9/G-Sync/FF/Głośniki/Pivot/HDMI/DP

Ekran
    Przekątna ekranu [cal]: 24
    Rozdzielczość: 1920 x 1080 (FullHD)
    Format: 16:9
    Ekran: Płaski
    Dotykowy: Nie

Specyfikacja:

Typ matrycy: TN
    Rodzaj podświetlenia: LED
    Synchronizacja częstotliwości: Nvidia G-Sync
    Czas reakcji [ms]: 1
    Częstotliwość odświeżania: 144Hz, 180Hz
    Jasność [cd/m2]: 350
    Kontrast dynamiczny: 1000000:1
    Kontrast statyczny: 1000:1
    Kąt widzenia [stopnie]: 160 (pion), 170 (poziom)
    Technologia ochrony oczu: Redukcja migotania
    Zastosowane technologie: G-SYNC, OSD, Tryb gier

Złącza

DisplayPort x1
    HDMI x1
    Audio in
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    Wysyłam punkty na załączniki.
    norik69 wrote:
    Wczoraj było wszystko ok. Wejście Display Port, sprawdzałem na HDMI i tam wszystko jest ok

Sprawdź dokładnie na HDMI, bo wygląda na uszkodzenie martycy.
    np. za pomocą montest:
    https://www.passmark.com/downloads/montest.exe
    norik69
    Level 5  
    Sprawdzałem przez wpinanie i odpalanie monitora na HDMI, jest ok. Podejrzewam uszkodzone wejście sygnału no bo jeśli HDMI jest ok i na innym kablu DP jest to samo oraz na innym wyjściu z karty też to nie wiem co innego może być przyczyną. Chciałbym jednak poznać opinię ekspertów.
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    norik69 wrote:
    Podejrzewam uszkodzone wejście sygnału

Sprawdź:
    Podłącz inny PC do tego DP w monitorze.
    Podłącz ten PC do innego monitora za pomocą DP.
    W ten sposób dowiemy się czy winna karta, czy monitor.
    norik69
    Level 5  
    No właśnie nie mam jak bo to jedyny monitor z DP jaki mam w domu. Ale jak już pisałem, podłączałem pod drugie wyjście DP na karcie i jest to samo. Jaka jest szansa żeby obydwa wyjścia się zepsuły w tym samym czasie?

Dodano po 54 [sekundy]:

Załóżmy jednak wstępnie, że monitor. Jakie w takim wypadku są koszta naprawy? (Szczerze nie wiem czy mam go jeszcze na gwarancji.)
  • Helpful post
    safbot1st
    Level 43  
    Kosztów nie znam. Nie mam też wiedzy, czy przypadkiem oba wyjścia DP w karcie nie współdzielą jakiegoś układu, który jest uszkodzony.
    Inny PC do tego DP w monitorze już prędzej dasz radę sprawdzić.
    Może być przejściówką.
    norik69
    Level 5  
    Kiepsko by było gdyby się okazało, że karta bo już raz była na serwisie. Tak, pomimo tego, że jest dość nowa. Popytam wśród znajomych czy ktoś nie ma mi jak z tym pomóc i jak coś ogarnę to dam znać.

Właśnie sobie przypomniałem, że mam swojego starego GTXa 970, on ma DP. Zaraz wymienię karty i zobaczymy co się stanie.

Dodano po 27 [minuty]:

Dobra, sprawdziłem na innej karcie. Odpowiedź monitor. Teraz tak. Na HDMI jest ok. Czyli bardziej wejście DP niż matryca.
    Piotr160292
    Level 38  
    W takim razie cóż tu filozofowac - trzeba oddać do serwisu, albo pogodzić się z usterką, ew. wymienić monitor i tyle w temacie...
    norik69
    Level 5  
    No tak, myślałem że może istnieje jakiś sposób na naprawę tego albo żebym chociaż poznał orientacyjną cenę naprawy. Żeby mnie ktoś nie skroił z miliona monet.
    Piotr160292
    Level 38  
    Nikt wróżbitą Maciejem nie jest... Oddasz sprzęt do serwisu, pan serwisant rozkręci, pomaca, wyceni i zgodzisz się, albo nie... Serwis absolutnie nie ma prawa do czegoś takiego, że dajesz im sprzęt, oni go naprawią bez Twojej wiedzy i potem postawią pod ścianą, że masz zapłacić absurdalną kwotę, albo nie dostaniesz sprzętu z powrotem... Osobiście proponowałbym po prostu sprawdzić ile t-con kosztuje, bo w sumie może byc, że praktycznie te same pieniądze wezmą, wiec będzie się opłacało po prostu zamówić t-con i całościowo wymienić samemu... Już nie przesadzaj, że przerośnie Cię odbicie ramki, odkręcenie paru śrubek i odłączenie/podłączenie taśmy i skręcenie wszystkiego z powrotem. W sumie osobiście zrobiłbym tak, że wypruł bym ten zakichany t-con z monitora i spróbował go przelutowac. Być może na pinach samego gniazda jest zimny lut, albo gdzieś w jego torze i tutaj pies jest pogrzebany, tak wiec nawet jakby skasowali 50-80 zł. to po cholerę płacić za coś co z palcem w nosie można samemu zrobić bez żadnego problemu. Ba! Można nawet zrobić tak, że wziac coś nie przewodzącego prąd, podłączyć monitor i w trakcie pracy próbować obstukać miejsce w miejsce t-con i patrzeć czy się poprawia czy nie. Jezeli się poprawi, wystarczy w tym miejscu gdzie po uderzeniu się poprawiło dorzucić po kropli cyny, albo jak Ci sie chce zdjąc element, oczyścić pady i przylutować z powrotem i po krzyku. Przypomniało mi się, że kiedyś tacie naprawiłem w ten sposób navi Vordon. Cholera miała coś takiego, że wszystko było ok dopóki się nie zagrzała. Jak się zrobiła letnia, obraz się robił nieostry i takie jakby ciąg pasków jeden przy drugim się wyświetlał. Rozkręciłem nawigację, wziąłem kolbę, podlałem topnikiem gniazdo wyświetlacza, przylutowałem i nawigacja śmiga jak nowa... Dlatego myślę, że tutaj mogą być podobne jaja, że gdzieś nie łapie styku masa, albo jakiś pin sygnałowy i są jaja...
    norik69
    Level 5  
    Nie mam lutownicy :D ale spoko, skoczę z nim do serwisu i zobaczymy jak sytuacja się rozwinie. Mógłbym spróbować to zrobić samemu ale specem nie jestem, słabo by było jakbym zepsuł jeszcze bardziej.
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    Jasne... Jak nie masz doświadczenia to nawet nie otwieraj - rozsądne podejście, bo faktycznie możliwe, że wystarczy przelutować, albo jakąś duperelę zmienić i wyjdzie niedrogo, a Twoja ingerencja jak nie masz doświadczenia może spowodować zwiększenie kosztów, albo nawet przekreślenie naprawy i będzie trzeba nowy t-con organizować.Jak monitor wróci z serwisu to napisz prosze co stwierdzili - sam jestem jako amator elektroniki ciekawy co tam się odstawiło w tym t-conie..
    norik69
    Level 5  
    Jutro postaram się ogarnąć jakiś serwis. Będę informował.
    norik69
    Level 5  
    Sprawa wygląda tak: Pan z serwisu stwierdził, że jedyny sposób naprawy to wymiana płyty głównej. Z tego co patrzyłem w necie to nie kupię takiej płyty więc zostaje zmiana monitora albo używanie tego do momentu śmierci.
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    Hmmm, jakoś mi się nie chce w to wierzyć, ale może... Ja bym spróbował skonfrontować sytuację z jeszcze jednym serwisem. Kiedyś bardzo podobna sytuację miałem z Moim starym telefonem K800i. Uwaliłem go software'owo przez przypadek podczas tuningu i oddałem do serwisu. W jednym serwisie pan mi powiedział, że telefon jest cegłą i trzeba zmienić płytę główną. Wiedząc doskonale co się stało z tym telefonem i ze jest to do naprawienia, poszedłem w inne miejsce, do sklepu z akcesoriami gdzie jest punkt przyjęć i potem pan serwisant podjeżdża i zabiera telefony, uzyskałem informację, aby zostawić ten telefon, ponieważ na 100% da się go reanimować, ponieważ ten sprzedawca powiedział, że sam robił kiedyś w ten sposób uwalone Sony Ericssony i nie miał sztuki której by nie uruchomił, a że serwis z którym wspólpracuje ma sprzęt na wypasie to nie ma opcji żeby go nie wskrzesili przy takiej usterce. Zostawiłem go więc i co? Przyszedłem na następny dzień i bingo - telefon dostałem żywy z informacją zwrotną, że nie tyle poleciał soft, co procesor i jego wymiana oraz wgranie softu załatwiła temat, a więc po prostu poprzedni serwisant olał temat i podszedł najwyraźniej w ten sposób do tematu, że podłączył telefon pod boxa, zobaczył brak komunikacji i stwierdził że telefon trup bez wnikania. Dlatego zachęcam Cię, abyś jeszcze poświęcił chwilę czasu i spróbował uderzyć do innego serwisu, ponieważ często zdarza się, że serwisanci to są rutyniarze i mają taką technikę działania, że jak dwa sprzęty z usterką x nie udało się naprawić to wychodzi z założenia, że z każdym jednym będzie to samo, co jest błędnym założeniem, ponieważ powiedzmy dojdzie sie, że w monitorze X z usterką y padł jakiś układ, którego nie da się wymienić, a w drugim egzemplarzu np. może być tak, że to nie układ padł, tylko zimny lut np. się zrobił, dlatego mimo wszystko czasami warto jednak zerknąć, chociaż faktem jest, że zdarzają się egzemplarze z wadą, gdzie w każdym jednym modelu jest ta sama usterka i jak widzi się egzemplarz z daną usterką to już nawet bez rozkręcania z góry wiadomo co trzeba zrobić i czy w ogóle da się coś zrobić...
    norik69
    Level 5  
    Specjalnie wybrałem bardzo dobrze oceniany serwis ale masz rację. Spróbuję jeszcze w innym uzyskać jakieś informacje. Dam znać.

Dodano po 13 [minuty]:

Kilka serwisów potwierdziło, jeden Pan mi dokładnie wyjaśnił. Chodzi o procesor w płycie głównej i sam układ sterowania no i takich rzeczy nie dostanę. Naprawić też się nie da, zostaje mi tylko polować na płytę główną gdzieś w necie.

Dodano po 25 [minuty]:

Znalazłem części zamienne w jakimś sklepie zagranicznym. Płyta główna kosztuje prawie 100 ojro więc raczej bez sensu jest kupowanie jej.
  • Helpful post
    Piotr160292
    Level 38  
    O kurde, to grubo...
    norik69
    Level 5  
    Pozostało mi używać go do śmierci i polować na jakieś używki na allegro czy coś takiego. Temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc :)
    norik69
    Level 5  
    Pozostało mi używać go do śmierci i polować na jakieś używki na allegro czy coś takiego. Temat do zamknięcia. Dzięki za pomoc :)

Dodano po 2 [minuty]:

Okazuje się, że usterka nie jest naprawialna. Wykonałem testy zalecane przez chłopaków i nic więcej nie zrobię.