logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle

warrantytodeath 25 Kwi 2020 17:55 3321 6
  • Cześć!

Dwa lata temu wykonałem projekt pojazdu gąsienicowego - czołgu. Postanowiłem, że podzielę się nim z Wami. Projekt był wykonany w momencie gdy jeszcze raczkowałem zarówno w programowaniu jak i w elektronice, także nie należy spodziewać się pięknego i optymalnego programu czy płytek drukowanych. Wręcz przeciwnie, program składa się jedynie z funkcji, nie znajdziecie w nim żadnej struktury czy innych ciekawych rzeczy, a nazwy są po polsku, natomiast w środku czołgu znajduje się plątanina kabli. Nie mniej jednak pojazd działa i to bardzo dobrze, a po zaktualizowaniu programu oraz uporządkowaniu elektroniki pojazd będzie nie tylko fajną zabawką ale również ciekawym projektem.

Zacznijmy od tego co w ogóle stworzyłem
    Zaprojektowałem i wykonałem pojazd gąsienicowy, czołg, którego sercem jest Arduino Uno. Sterowanie odbywa się za pomocą smartfona z aplikacją RoboRemo, w której zrobiłem interfejs. Pojazd jest zabawką, która jeździ i kręci wieżyczką (nie strzela z lufy). Możliwe jest sterowanie każdą gąsienicą z osobna, dzięki czemu możemy jechać prosto, skręcać, czy obracać się w miejscu. Możliwy jest również obrót wieżyczką w zakresie od 0 do 180 stopni.
    Więcej szczegółów poniżej. Oczywiście wszystko co zrobiłem udostępniam Wam do pobrania na swoim GitHub .

Model pojazdu
    Pojazd zaprojektowałem w technologii CAD/CAM w programie CATIA V5 2017. Gąsienice oraz boki modelu (wraz z kołami) wziąłem z gotowego czołgu (stara, niedziałająca zabawka). Zamodelowałem je w programie wraz z resztą elementów, które zamierzałem użyć (Arduino, silniki, bateria itp.), a następnie tworzyłem całą odbudowę czołgu. Poniżej kilka zdjęć z programu CATIA:

Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle

Kolejno na drukarce 3D wydrukowałem wszystkie potrzebne elementy. Połączyłem je zwykłą kropelką tworząc trzy podzespoły: podstawę, górę oraz wieżyczkę. W podstawie znajduje się cała elektronika. Zakrywana jest ona częścią górną i mocowana za pomocą śrub M5. Wieżyczka jest natomiast przykręcana do serwa i nakładana na część górną czołgu.
    Gotowy model wygląda tak:

Cały czołg:

Wieża:

Część górna:

Podstawa wraz z umiejscowionymi w niej elementami:

Elementy użyte w projekcie
    Jak już wspomniałem sercem czołgu jest Arduino Uno V3. To na nim napisany jest program sterujący, który odbiera informacje od aplikacji RoboRemo zainstalowanej na smartfonie. Komunikacja odbywa się za pomocą bluetooth.

W czołgu użyłem następujących elementów:
    -Arduino Uno V3
    -Moduł Bluetooth HC-06 ZS-040 Bluetooth
    -Sterownik silników L293D
    -dwa silniki N20-BT38 micro
    -Serwo SG-90
    -stabilizator napięcia L7805ABV
    -konwerter poziomów logicznych 3,3V/5V
    -bateria 9V (do zasilania Arduino)
    -akumulator LiPo 7,4V 1600mAh,
    -kondensatory, przewody, złącze Arduino do baterii 9V .

Poniżej schemat podłączeń:

Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle Zdalnie sterowany pojazd gąsienicowy Arduino + Bluetooth HC 06, Tracked Vehicle

Kod programu
    Jak już pisałem nie jest on optymalny, nie ma w nim szałowych ani tym bardziej innowacyjnych rzeczy. Natomiast jedno jest pewne - działa bez żadnego zacinania się. Napisany jest w środowisku Arduino Ide. Oto on:

Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Aplikacja na smartfon
    Do sterowania pojazdem użyłem aplikacji RoboRemo, w której zrobiłem interfejs. Jest to aplikacja graficzna, w której przesuwamy i konfigurujemy poszczególne elementy. Spotkałem się z nią pierwszy raz, ale mogę polecić, jest całkiem sporo opcji. Interfejs udostępniam do pobrania na moim GitHub. Gotowy interfejs wygląda tak:

Wrzucam jeszcze filmik prezentujący działanie:

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    warrantytodeath
    Poziom 7  
    Specjalizuje się w: programowanie c++, programowanie
    warrantytodeath napisał 5 postów o ocenie 12. Mieszka w mieście Kraków. Jest z nami od 2018 roku.
  • #2 18646794
    SylwekK
    Poziom 32  
    Ocena: 2764
    Czy tylko u mnie słychać samą muzykę z filmu?
  • #3 18646836
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    SylwekK napisał:

U mnie słychać muzykę i to nawet z pancernych :) oraz widać tylko zdjęcie...
  • #4 18646936
    SylwekK
    Poziom 32  
    Czyli to samo co u mnie (zdjęcie też jest). Autorze popraw tą "prezentacje", albo na YT wyślij film i zalinkuj
  • #5 18646960
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1898
    Okropne druciarstwo. Że też w dobie gotowych modułów do wszystkiego nie chce się ludziom chociaż tego ładnie ułożyć chociażby na płytce uniwersalnej. 👎
  • #6 18646970
    warrantytodeath
    Poziom 7  
    Ocena: 12
    adversus napisał:
    SylwekK napisał:

U mnie słychać muzykę i to nawet z pancernych :) oraz widać tylko zdjęcie...

Przepraszam, to jakiś problem z przesłaniem filmu na forum elektrody, sam link również dawał czarny ekran. Wstawiłem film na youtube i edytowałem post.

PS gdyby z jakiegoś powodu kiedyś stamtąd zniknął to zawsze jest możliwość pobrania go z GitHub
  • #7 18647070
    SylwekK
    Poziom 32  
    No teraz obejrzałem. Ogólnie fajnie choć jak ktoś wspomniał jest druciarstwo, a do tego nie jestem zwolennikiem arduino :)
    To co bym poprawił w pierwszej kolejności to dodał sporą rampę dla serwa na lufę, bo teraz to trochę dziwnie działa. Dało by więcej realizmu (bezwładności) przy rozpędzaniu/hamowaniu obrotu. Do samej jazdy też wskazane dorobienie rampy. Nie ma tu enkoderów liczenia kroków/impulsów więc taka najprostsza rampa to dosłownie kilka linijek, tylko ja Ci tu nie pomogę bo jak wspomniałem arduino nie trawię i nie odnajduję się w składni programowania.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zaprezentował projekt zdalnie sterowanego pojazdu gąsienicowego opartego na Arduino Uno, sterowanego przez aplikację RoboRemo. Pojazd, mimo chaotycznego okablowania i braku struktury w kodzie, działa poprawnie. W odpowiedziach użytkownicy zwracają uwagę na estetykę wykonania, sugerując poprawę organizacji elektroniki oraz dodanie rampy dla serwa, co zwiększyłoby realizm ruchu. Autor przyznał się do problemów z przesyłaniem materiałów wideo, które ostatecznie umieścił na YouTube oraz GitHubie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA