Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

danfoss rtd 3642 - urwany termostat

czaps 26 Apr 2020 00:26 1104 3
Buderus
    czaps
    Level 9  
    Dobry,
    Państwo drodzy, mądrzejsi ode mnie w temacie, mam problem w modelu pokrętła do regulacji kaloryfera danfoss rtd 3642 ktoś odczepił termostat do niego dołączony:

ten zaznaczony w czerwonym kółku na zdjęciu.

Jest to model danfoss rtd 3642, instrukcję jaką do niego znalazłem jest w języku rosyjskim znajduję się tutaj: https://assets.danfoss.com/documents/DOC000086402659/DOC000086402659.pdf
    Schemat w niej znaleziony:

teraz pytanie po wstępnym przeszukaniu tegoż forum doszedłem do wniosku, jedyna opcja instalacja tego czerwonego zaworka i zamknięcie kaloryfera na amen, tak? A pytam czy to po prostu technicznie możliwe bez spuszczania wody z rur?
    Bo serio jest prawie maj i kaloryfer na ful w mieszkaniu to nic fajnego...

pozdrawiam
  • Buderus
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Do wymiany głowicy termostatycznej nie trzeba spuszczać wody z instalacji grzewczej. A może zamiast czerwonego kapturka wymienić głowicę termostatyczną na nieuszkodzoną? Ta ze zdalnym czujnikiem ma tę zaletę, ze jest bardziej wiarygodna, gdyż można czujnik umieścić dalej od grzejnika (nie jest nagrzewany przez kaloryfer) czy od okna (nie jest nagrzewany przez słońce - najgorzej jest, gdy grzejnik -a zwłaszcza głowica - jest za kotarą). W ogóle to ogrzewanie o tej porze roku jest idiotyzmem (często nie pomaga zakręcanie zaworów, gdyż piony też ogrzewają) a w praktyce jest tak, że zwykle grzeją do połowy maja, a wtedy na ogół już trzeba klimatyzacji chłodzącej (zwłaszcza przy obecnym klimacie, kiedy to maj już dawno nie jest miesiącem wiosennym, a typowo letnim). Takie głowice, jak na zdjęciu nie są już produkowane, ale istnieją zamienniki (głowice serwisowe) i w tym przypadku pasowałaby (bez kapilary - termostat w głowicy) RTD 2945. Jak głowica nie ma tego zdalnego czujnika, to absolutnie nie powinna być zasłaniana kotarą czy meblami. Może da się też gdzieś kupić głowicę z kapilarą (Allegro, OLX)?
  • Buderus
    maczynskibartosz
    Level 3  
    Witam
    Mam pytanie co się stanie jak taki termostat zostanie odłączony od zaworu ? Czy jest on niezbędny do prawidłowego działania kaloryfera?
    Zbigniew Rusek
    Level 37  
    Kaloryfer będzie grzał, ale bez możliwości regulacji, czyli "na full" (na tyle, ile pozwalają bieżące parametry w instalacji grzewczej oraz kryzowanie).