Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Samodzielna instalacja - co z serwisem i z gwarancją?

mariax74 28 Apr 2020 22:50 2244 19
Computer Controls
    mariax74
    Level 2  
    W zasadzie jak w temacie. Mam możliwość kupienia na firmę w dobrej cenie paneli ( albo Jinko Solar 400W albo Sharp NU-AF370 370 W ) oraz inwertera w hurtowni elektrycznej ( Huawei Fusion Home 5kw lub Goodwe GW5000-DT) . Montaż wraz z podpięciem do sieci realizowany przez elektryka prowadzącego firmę po kosztach , który niejedną tak instalacje robił, ale....samo pierwsze uruchomienie było zawsze przez instalatora fotowoltaiki )kompleksowe przetargi, wielu wykonawców,konsorcja itp..)
    A ja takiego instalatora teraz nie mam pod ręką - wszyscy zarobieni i bez kupna pełnej instalacji po bandyckich cenach się nie pochylą...

I teraz pytanie:
    1) Czy sam mogę uruchomić i skonfigurować inwerter
    2) Jak się zepsuje / nie będzie działać - gdzie i jak można zgłosić naprawę? Wszędzie przewija się, że samodzielna instalacja to utrata gwarancji.,...
    3) Czy praktykuje się, że taką samodzielną instalacje daje się w serwisowanie firmom zajmująca się fotowoltaiką?
    4) Co lepiej Huawei czy Goodwe :-) różnica 200 pln więc żadna..

Samodzielny montaż z faktura za instalację kusi bo to naprawdę spore oszczędności , tylko obawy mam co do pierwszego setupu w trybie serwisowym i ewentualnymi problemami później. Sorry za dyletanctwo, ale to nie moja branża do końca. Co do jednego jestem pewien, że elektryk który to będzie ze swoją ekipą montował to fachura, tylko na samej elektronice inwertera się nie zna.
  • Computer Controls
    MichałS
    Level 31  
    mariax74 wrote:

I teraz pytanie:

Tak ale nie każdy. Niektóre inwertery wymagają hasła
    mariax74 wrote:

2) Jak się zepsuje / nie będzie działać - gdzie i jak można zgłosić naprawę? Wszędzie przewija się, że samodzielna instalacja to utrata gwarancji.,...

zależy od producenta
    mariax74 wrote:

3) Czy praktykuje się, że taką samodzielną instalacje daje się w serwisowanie firmom zajmująca się fotowoltaiką?

nie polecam. po wezwaniu takiej ekipy pierwsza reakcja będzie: " ale to Panu ktoś spier....."
    mariax74 wrote:

Jest jeszcze kilku producentów wartych uwagi
    mariax74 wrote:

Co do jednego jestem pewien, że elektryk który to będzie ze swoją ekipą montował to fachura, tylko na samej elektronice inwertera się nie zna.

No i to potwierdza że warto założyć instalację samemu, a elektryk nie musi się znać na budowaniu inwerterów. Trudnośc w okablowaniu całości porównałbym z podłączeniem indukcji zasilanej z 2 faz.
  • Computer Controls
    mariax74
    Level 2  
    Wiem , że jest kilku innych producentów godnych uwagi, ale akurat te 2: Huawei i Goodwe mam naprawdę w dobrej cenie po znajomości ( ok. 4 K netto). O ile w przypadku Huawei zaczeło się pojawiac w necie troche instrukcji jak skonfigurować, to w przypadku Goodwe są tylko jakieś chinskie filmiki z łamanym angielskim. Z drugiej strony Goodwe podobno ma serwis i przedstawiciela w Kaliszu...Ale jeszcze się z nim nie kontaktowałem.
    AT PRO
    Level 19  
    Te Jinko solar 400 W to w jakiej dobrej cenie masz?
    Niedawno montowałem sobie właśnie 9 x 400W. Nic nadzwyczajnego.
    Typowy standard, większa powierzchnia 2mx1m, przeliczając na wymiar standardowy 1.65mx1m wychodzi 330W. Szczerze to teraz bym wolał 3 szt więcej i założyłbym 310 W Just Solar byłoby sporo taniej.
    A sprawność?
    Jak świeci słońce to wszystkie dają dobrze jak chmurka to wszystkie lecą w dół. W tej chwili dzisiaj, zachmurzone od rana i popaduje deszcz, dają 0.45 kW przy mocy paneli 3.6kW
    U mnie chodzi to z falownikiem Sofar Solar. Sofara 5.5 kW też chyba za 4000 netto kupisz i to bez znajomości, a konfiguracji praktycznie nie ma żadnej. Zresztą są dostępne polskie instrukcje i takie parametry jak ustawienie języka, daty, godziny i kraju to prostota.
    A do serwisowania to chyba najlepsze jest forum elektroda. Tu ci zawsze ktoś coś doradzi.
    noja102
    Level 24  
    W Huawei-u nie ma co za bardzo konfigurować prócz wybrania normy sieci chyba że założysz licznik DTSU666 lub baterię wysoko napięciową , a tak po za tym wszystko masz w kartonie z falownikiem i jest to proste jak drut :-P w aplikacji 2xFota kodu QR i się cieszymy tylko zasięg Wi-Fi musi być (naszej sieci,może być ''somsiada'' jak znamy hasło ), jak nie ma Wi-Fi to kabel sieciowy LAN (RJ45 ) do routera i konfiguracja ręczna ( zamiast fotek ) . I mamy banana na gębie z działania :-)
    andrzej20001
    Level 43  
    Mam Huaweia i jest super . Prosty jak drut. Nie grzeje się . Z 9 kW panela mam od 17 lutego 2,08MWh nakręcone.
    edziu
    Level 29  
    2.08MW szału nie robi a jak na te moc powinno więcej a ile ci nakręciło od 1.04 do 29.04 u mnie 1.52MW mam 9800W było by więcej ale pół dnia nie pracowało bo trafo się spaliło i Energa wymieniała
    andrzej20001
    Level 43  
    1.19MWh w tym miesiącu. Panele mam płasko
    Samodzielna instalacja - co z serwisem i z gwarancją?
    Leon444
    Level 26  
    Tylko SMA i Fronius to czołówka reszta to chińszczyzna.
    Jan_Werbinski
    Level 33  
    mariax74 wrote:

I teraz pytanie:

1. Tak. To proste jeśli ma się podstawy wiedzy.
    2. W tym samym miejscu co zwykle. Szanujące się firmy uznają gwarancję także w przypadku nieautoryzowanego montażu, jeżeli instalujący nie popełnił błędów.
    3. Po co? Umiałeś zamontować, to tym bardziej umiesz serwisować.

Dodano po 42 [sekundy]:

Leon444 wrote:
    Tylko SMA i Fronius to czołówka reszta to chińszczyzna.

Mam obie firmy. SMA to jednak wyższa kultura pracy - wentylator załącza się jak musi, a Fronius szumi przy byle okazji.
    noja102
    Level 24  
    SMA STP otwierał który z was , tam więcej ryżu niż w Huawei-u ale porządnego ryżu , przereklamowany Fronius to 2w1 inwerter i szumidło do zakłócania rozmów ( jak inwestor wredny i cwaniak to montować za ścianą sypialni jego aby pokory nabrał dla instalatora :-) ), Po prostu Chińczycy wyprzedzili Niemców w jakości i trwałości produktów o cenach nie wspomnę ( hmm dlaczego w tym Huawei-u jest tyle Phoneix Contact (ul. Celna 5
    64-300 Nowy Tomyśl ) no co się dzieje z tym światem)
    andrzej20001
    Level 43  
    Mam Huawei,jest cisza i nie grzeje sie.
    infosieci
    Level 6  
    Jaki falownik polecacie do 10 kW ... ?
    SolarEdge - ma jakieś plusy ? Czy wybrać coś bez optymalizatorów... SMA, czy Huawei ?
    noja102
    Level 24  
    Masz zacienienia jeśli nie to po co Ci SE . A jeśli masz to Huawei ma dedykowane opty , ale może być SMA i tigo . I jak nie chcesz mieć wysokiego napięcia w razie czego w Huawei masz https://www.youtube.com/watch?v=WlSByg_Zqyg .
    Po co gaśnica w aucie bez hamulców , nie ważne co zamontujesz ważne aby było porządnie
    infosieci
    Level 6  
    Zacienienia mam od 16.30 na 8 panelach z 36 ... SE wart tych pieniędzy czy iść w Huawei i optymalizatory, SMA ?Proszę o radę. Inwerter będzie na dworze pod panelami.
    noja102
    Level 24  
    Instalacja na gruncie? Za mało danych nie znam usytuowania instalacji . Oferty z kilku firm weź z SE kilka z Huawei i kilka z SMA i tigo. To nie moje pieniądze i nie widzę sytuacji aby dobrać optymalnie ( długowiecznie ) sprzęt
    infosieci
    Level 6  
    Tak na gruncie ... cień nachodzi od godz. 16.30 do 17.30 zasłania 7 paneli. Zależy mi na najlepszym wyborze. 36 modułów 330 W - i teraz najlepszy możliwy inwerter. ? Tylko który ? Cenowo dostępny każdy z tych. Co byś sobie wybrał. SE ze względu na obniżenie napięcia myślałem. Kierunek południe +20, dwa rzędy po 2 moduły.
    noja102
    Level 24  
    Ale 12kWp się nie opłaca bo wpadasz w opust 30% i to strata pieniędzy . Załóż 30 paneli czyli 9,9kWp i wyjdzie tyle samo energii rocznie, najwyżej dopłacisz za niedobory parę złoty. Opust 30% opłaci się dopiero tak od 16-17kWp
    Prywatnie mam 3x SMA jednofazowe (po jednym na fazę ) ale teraz wybrał bym Huawei . Jeśli na gruncie to po co Ci SE praktycznie brak wskazań , weź HUAWEI lub SMA . A i jeszcze jak daleko od przyłącza po stronie AC ( długość kabla) aby odpowiedniej grubości kabel założyć ?

Dodano po 4 [minuty]:

Napisz jeszcze jakie panele i jaki kąt to ci to przeliczę
    infosieci
    Level 6  
    HUAWEI też można z optymalizatorami zrobić obniżenie napięcia ? Dobrze rozumiem ? Panele chcę DAH Solar kąt 35 ale również biorę pod uwagę 30. Pchać się w Hua .. odległość od inwertera do rozdzielni 24 metry przewód 5x16 miedz. od rozdzielni do licznika ok. 18 metrów. Ale co wybrać żeby było bezpiecznie, łatwo i bezproblemowo.? Falownik koniecznie 10 kW.