Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Siemens TK76209RW - Spienianie mleka działa tylko przez kilka sekund

Maco65 30 Apr 2020 08:31 1404 5
    Maco65
    Level 12  
    Mam podobną sytuacją jak opsianą w zamkniętym wątku https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=16647557#16647557.
    Po włączeniu speiniania mleka, ekspres "przygotowuje parę", zaczyna spieniać mleko, ale po ok. kilku (3-4) sekundach przerywa proces.

Rurki i wszystko wyczyszczone i wymyte, ekreps regularnie odkamieniany. Działa bardzo dobrze od wielu lat. Kawa się parz, nie działa tylko system związany ze spienianiem mleka.

Wykonałem procedurą opisaną w przytaczanym powyżej wątku:
    "1. Uruchomić ekspres
    2. Nalać 800ml wody i 200ml odkamieniacza (wcześniej wyjąć filtr, jeśli jest)
    3. Uruchomić gorącą wodę na kilkanaście sekund
    4. Ściągnąć spieniacz mleka
    5. Długim, cienkim śrubokrętem wcisnąć włącznik obecności spieniacza (na górze, z lewej koło dysz)
    6. Zabezpieczyć wyświetlacz (ściereczką, ręcznikiem), żeby wydostająca się para nie zawilgociła modułu
    7. Uruchomić spienianie mleka
    8. Zużytą szczoteczką do zębów (najlepiej małą, dla dzieci) podczas wydostawania się pary z wodą czyścić dysze wylotowe (te z tyłu, za spieniaczem) dokładnie ale delikatnie
    9. UWAGA - nie pić mleka, bo będzie z odkamieniaczem
    10. Jeśli ekspres nie będzie przerywał procesu spieniania to znaczy, że się udało; jeśli nie - powtórzyć proces"

I bez spieniacza mleka ekspres wykonuje całą procedurę (nie przerywa) więc niby się udało ale po założeniu speniacza i nawet bez podłączenia rurki do mleka problem wraca.

Czy to znaczy, że spieniacz jest do wymiany ?
    Maco65
    Level 12  
    Tak jeszcze myślę, że logika wskazuje na spieniacz, bo bez niego para jest produkowana poprawnie i odpowiednio długo.

Ale mam jeszcze wątpiwość, że jeśli założenie spieniacza powoduje, że zaczyna się pomiar przepływu pary (lub mleka) i ten pomiar nie działa to może wadliwy jesy pomiar (czujnik, lub płaczenie) ?

W niektórych postach jest mowa, że winą może być też zawór trójdrożny ?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi/sigestie gdzie szukać lub jak sprawdzić co jest uszkodzone.
    Maco65
    Level 12  
    Czy spieniacz ma w sobie zawór jednostronny ?

Na złączonym zdjęciu spróbuję wytłumaczyć moją wątpliwość.
    Otwór 1 (do którego podłącza się wężyk z końcówką do mleka) jest połączony wyraźnie z otworem 3 (widać to) i z komorą (mniejszą dziurką) w której chyba następuje spienianie mleka - z komory mleko spływa na dół.
    Otwór 2 jest podłączony trochę dziwnie, bo bardzo małą dziurką z "kanałem" idącym od otworu 1 do 3. I to połączenie działa w jedną stronę (zielona strzałka).
    Sprawdzam to tak, że palcem zatykam otwór 3 i mniejszy otwór w "komorze" spieniania, wtedy przykładam usta do otworu 1 i dmucham. Jak dmucham to nie ma przepływu powietrza, jak wciągam powietrze to z pewnym oporem ale leci. Stąd wniosek że za otworem 2 jest zawór jednostronny. Z tego co mi się udało "wypatrzyć" to widzę tam chyba kawałek jakiejś gumki...

Pytanie czy tak powinno być, czy może ten otwór (między 2 a 1) się tak specyficznie przytkał, że się zrobił "jednostronny" ?
    Siemens TK76209RW - Spienianie mleka działa tylko przez kilka sekund
    Maco65
    Level 12  
    Otrzymałem sprawny (używany) spieniacz i :
    1. okazuje się, że spieniacz ma zawór jednostronny (przynajmniej w teście dmuchania powietrzem). Zawór działa tak jak opisałem powyżej.
    2. niestety nie naprawiło to mojego problemu - ekspres zachowuje się tak samo.

Dodatkowe informacje:
    * czasem udaje się zrobić ciepłe mleko (ekspres nie przerywa tej czynności) chociaż mam wrażenie, że ilość zrobionego mleka jest mniejsza niż powinna.
    * przy próbie robienia mleka z piany po wcześniejszym zakończeniu cyklu i przy natychmiastowych rozpoczęciu następnego słychać jakby syknięcie pary gdzieś ze strony zaparzacza.

Czy powyższe oznacza uszkodzenie sprzęgła spieniacza czy zaworu trójdrożnego ?
    Jak to sprawdzić ?
    A może coś innego ?
    Maco65
    Level 12  
    Przez jakiś czas udawało się robić ciepłe mleko i ekspres nie przerywał tej czynności. Robiłem tak kilka razy (potem do mleka dorabiałem espresso) a zamiast programu "krótkie płukanie układu mlecznego" robiłem "ciepłe mleko" tylko zamiast mlleka podawałem wodę a raz czy dwa rozcieńczony odkamieniacz (takie same proporcje jak do odkamieniania ekspresu).
    Jakiś tydzień (lub dwa) temu ekspres pokazał, żeby zrobić mu czyszczenie i odkamienianie i chyba po tym spienianie mleka działa poprawnie i bez przerw. Mleko tez się pięknie spienia jak kiedyś.
    Nie wiem co było przyczyną ale na 90% podejrzewam zanieczyszczenia a gruntowne czyszczenie dało efekt dopiero po jakimś czasie. Sam spieniacz też rozbierałem i gruntownie czyściłem łącznie ze smarowaniem uszczelki (tym smarem co był w zestawie)
    W każdym razie od ponad tygodnia wszystko działa tak jak należy i w sumie nie było potrzeby wymiany jakichkolwiek części.
    Maco65
    Level 12  
    Przez jakiś czas udawało się robić ciepłe mleko i ekspres nie przerywał tej czynności. Robiłem tak kilka razy (potem do mleka dorabiałem espresso) a zamiast programu "krótkie płukanie układu mlecznego" robiłem "ciepłe mleko" tylko zamiast mlleka podawałem wodę a raz czy dwa rozcieńczony odkamieniacz (takie same proporcje jak do odkamieniania ekspresu).
    Jakiś tydzień (lub dwa) temu ekspres pokazał, żeby zrobić mu czyszczenie i odkamienianie i chyba po tym spienianie mleka działa poprawnie i bez przerw. Mleko tez się pięknie spienia jak kiedyś.
    Nie wiem co było przyczyną ale na 90% podejrzewam zanieczyszczenia a gruntowne czyszczenie dało efekt dopiero po jakimś czasie. Sam spieniacz też rozbierałem i gruntownie czyściłem łącznie ze smarowaniem uszczelki (tym smarem co był w zestawie)
    W każdym razie od ponad tygodnia wszystko działa tak jak należy i w sumie nie było potrzeby wymiany jakichkolwiek części.