Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Komputer stacjonarny - Zero reakcji na przycisk power czy odpalenie na krótko na

kwasik1985 30 Apr 2020 14:18 411 12
  • #1
    kwasik1985
    Level 10  
    Witam.Mam niestety problem z odpaleniem komputera więc szukam porady.
    Zestaw jaki mam na którym wszystko chodzi sprawnie:
    1.Płyta AsRock 4coredualSata2 (ma ATX 20pin + zasilanie płyty 4 piny)
    2.Pamięć
    DDR 2X1GB 667Mhz lub
    DDR2 4x1GB 667Mhz
    Kości pamięci sprawdzane po jednej
    3.Karta Geforce gt 140
    4.Procesor z chłodzeniem
    Intelcore2duo 2,66
    Intelcore2duo 3,16
    sprawdzane oba
    5.Zasilacz Noname 455W



    Kupiłem nową PŁYTA GŁÓWNA MSI MS-7358 (e-SATA) (ma gniazdo atx 24piny + zasilanie płyty 4 piny)
    Po założeniu procesora z chłodzeniem i podpięciu zasilania płyty 4piny i ATX 24piny ,wpięciu głośniczka jest cisza. Nic się nie dzieje ani przez przycisk power czy tez uruchomienie przez zwarcie pinów na płycie.Bateria biosu ma 3V . Napięcie na pinach power płyty jest ok 3V . Sprawdzałem też z jedną kością pamięci, po resecie biosu -cały czas cisza.

    Kupiłem też drugą Płytę Główną 775 Gigabyte 8I945P-G-RH ATX 4GB PCIE i procka Intel Pentium D 925 2x3.0Ghz
    Na tej płycie też jest cisza

    Co jest nie tak? Składam nie pierwszy raz kompa i nie miałem z tym problemu. Teraz mogę złożyć dwa do tyrania przez dzieciaki ale muszę je uruchomić. Obie nowe płyty mają wtyczkę ATX 24piny. Czy problemem może być zasilacz czy mam takiego pecha i obie nowe płyty są popsute ? Sprawdzałem napięcia na pinach zasilacza i wszystko jest ok. Dodam że ten sam zasilacz działa bez zarzutu na zestawie ze stara płyta ASrock tylko że ona ma wtyczkę ATX 20pin
    Dzięki za pomoc
  • #2
    safbot1st
    Level 43  
    kwasik1985 wrote:
    5.Zasilacz Noname 455W

    Podaj co to jest. Jak ma tylko 20 pin, to nie ma prawa zadziałać.
  • #3
    Dra98
    Moderator of Computers service
    kwasik1985 wrote:
    czy mam takiego pecha i obie nowe płyty są popsute ?

    Wszystko jest możliwe.
    kwasik1985 wrote:
    Gigabyte 8I945P-G-RH

    Ma obsługiwać ten CPU od wersji BIOSu F3. Pentium D działał z tą płytą czy to osobny zakup?
    Ogólnie nie ma też znaczenia złącze ATX 24 czy 20 pinowe. Jak PSU jest sprawny to działa. (Chociaż dla tego smoka Pentium D można spokojnie podłączyć 24 pinowe.)
    Pentium D jest słaby, prądożerny i najlepiej byłoby się go pozbyć.
    kwasik1985 wrote:
    Kupiłem nową PŁYTA GŁÓWNA MSI MS-7358

    To taka płyta jak tu, która?
    https://www.msi.com/search/MS-7358/product/1
  • #4
    kwasik1985
    Level 10  
    safbot1st wrote:
    kwasik1985 wrote:
    5.Zasilacz Noname 455W

    Podaj co to jest. Jak ma tylko 20 pin, to nie ma prawa zadziałać.


    Już tłumaczę bo może źle się wyraziłem
    Zasilacz ma wtyczkę ATX 20pin+4pin do złączenia , i wtyczkę 4pin do zasilania płyty
    Stara płyta posiada gniazdo na wtyczkę ATX 20pin (tutaj nie wykorzystuje tych 4pinów do złączenia dla płyt z gniazdem ATX 24pin
    Obie nowe płyty które kupiłem mają gniazda ATX 24piny (tutaj muszę złączyć wtyczkę ATX zasilacza 20+4)

    Zasilacz jest sprawny na starej płycie Asrock która ma gniazdo ATX 20 pin a na nowych dwóch płytach gdzie maja gniazda ATX 24 pin nic się nie dzieje. Co jest nie tak bo raczej obie płyty nie będą padnięte. Napięcia każdej lini wtyczki ATX 24pin sprawdzałem i jest ok. Zgłupiałem już co może być nie tak

    Dodano po 12 [minuty]:

    Dra98 wrote:
    kwasik1985 wrote:
    czy mam takiego pecha i obie nowe płyty są popsute ?

    Wszystko jest możliwe.
    kwasik1985 wrote:
    Gigabyte 8I945P-G-RH

    Ma obsługiwać ten CPU od wersji BIOSu F3. Pentium D działał z tą płytą czy to osobny zakup?
    Ogólnie nie ma też znaczenia złącze ATX 24 czy 20 pinowe. Jak PSU jest sprawny to działa. (Chociaż dla tego smoka Pentium D można spokojnie podłączyć 24 pinowe.)
    Pentium D jest słaby, prądożerny i najlepiej byłoby się go pozbyć.
    kwasik1985 wrote:
    Kupiłem nową PŁYTA GŁÓWNA MSI MS-7358

    To taka płyta jak tu, która?
    https://www.msi.com/search/MS-7358/product/1


    Procka Pentium D kupiłem teraz bo płytę dostałem od znajomego który kupił nowa lecz pomylił gniazdo prockaa ja za 4paka odkupiłem.
    Tak płyta MSI to ta z linku tylko wersja Q35MDO

    Dobrze rozumiem? Do płyty Gigabyte musiał bym mieć procek przy którym jest wersja biosu F1 ze stronki http://www.gigabyte.pl/products/page/mb/ga-8i945p-g-rh#support-cpu?
    Jest jakiś sposób by bez odpalenia zrobić update biosu? Czy po prostu kupić inny do wersji F1 biosu zrobić update do F3 i zmienić?

    Do płyty MSI znalazłem listę i oba procesory które mam ,tzn Core 2Duo E7300 i E8500 są kompatybilne
  • #5
    kwasik1985
    Level 10  
    Czy ktoś poradzi co może być nie tak ? Czy to może być wina zasilacza że w tych dwóch nowych płytach nie działa ?
    Zwłaszcza w Płycie MSI gdzie oba procki są kompatybilne? Zamówiłem sobie nowy zasilacz i procek do płyty Gigabyte by był pod bios F1 ale....
    Jakie napięcie powinno być pomiędzy pinami power. Jak sprawdzić płytę miernikiem ? Gdzie co mierzyć
  • #6
    helmud7543
    Level 43  
    Wtyczka 20 pin nie ma zasilania szyny PCI-E to tak dla wyjaśnienia. Wystartować (najwyżej z ciemnym ekranem, na zintegrowanej grafice powinien nawet się normalnie uruchomić) powinien tak czy siak. Procesor jest zasilany z osobnej, kwadratowej wtyczki (dwa czarne, dwa żółte kable). Podaj napięcia na VSB tego zasilacza. Możliwości jest kilka - większość z nich dotyczy jednak zasilacza.
  • #7
    Dra98
    Moderator of Computers service
    kwasik1985 wrote:
    Jakie napięcie powinno być pomiędzy pinami power. Jak sprawdzić płytę miernikiem ? Gdzie co mierzyć

    Płyty głównej nie da się tak łatwo naprawić. Czasem widoczne jest uszkodzenie kondensatorów i wymiana pomaga i to raczej wszystko co można dość łatwo bez doświadczenia naprawić.
    Zasilacz można spróbować inny jednak patrząc na to
    kwasik1985 wrote:
    Zestaw jaki mam na którym wszystko chodzi sprawnie:

    kwasik1985 wrote:
    ten sam zasilacz działa bez zarzutu na zestawie ze stara płyta ASrock

    to i na innym zestawie zasadniczo powinien działać. Skoro już inny zamówiony to można sprawdzić z nowym PSU by wykluczyć winę zasilacza.
    Można jeszcze sprawdzić -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html
  • #9
    Dra98
    Moderator of Computers service
    W linku który zamieściłem jak mierzyć napięcia miernikiem jest podane jak wykonać pomiar +5V SB, oznaczane także jako +5 VCCH
  • #11
    kwasik1985
    Level 10  
    Witam ponownie
    Trochę to trwało ale wypadła delegacja i dopiero dzisiaj wszystko sprawdziłem.
    Na nowym zasilaczu komp na płycie MSI działa .Dziwne jest to że stary zasilacz działa bez zarzutu na starej płycie przy wykorzystaniu wtyczki ATX 20pin
    Dlaczego więc kiedy nowa płyta która ma gniazdo ATX24pin nie działa i nie startuje ? Tego nie wiem .Napięcia pomierzone i są ok.
    Drugą płytę sprawdzę w wolnej chwili i dam znać . Co jednak jest nie tak ze starym zasilaczem kiedy wszystkie napięcia są ok ?
    Dzięki za pomoc temat raczej już zamknięty bo komp działa :) Druga płyta będzie do zabawy i testów
  • #12
    Dra98
    Moderator of Computers service
    Jeśli napięcia są OK i PSU działa to powinien też działać na 24 pinowej płycie.
    Wielokrotnie sprawdzałem i nigdy nie miałem przypadku by 20 pinowy nie działał na 24 (bez przejściówek ostatnie 4 piny niepodłączone.)
    Inni też jak np tu -
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1057611.html#5343157
    Zawsze może być pierwszy raz może też płyta być wadliwa.
  • #13
    helmud7543
    Level 43  
    Jak to u mnie wyglądało na różnych sprzętach:
    1. Brak P4 (zasilanie procesora, osobna kwadratowa wtyczka) - komputer włącza zasilanie, brak procedur POST, tak zwany "czarny ekran".
    2. Brak 4 pin przy wtyczce ATX (zasilacz ATX 20 pin, gniazdo 24 pin) - zasilanie uruchamia się, komputer uruchamia się poprawnie gdy złącze PCI-E nie jest obsadzone, na zintegrowanej grafice. Po podłączeniu grafiki - czarny ekran, ale zasilanie wstaje.
    Także brak reakcji sugeruje, że albo zasilacz wyzwala jakieś zabezpieczenie albo coś nie tak z sygnałem power good. Czasem zdążą się konflikt między płyta a zasilaczem - dane egzemplarze nie działają że sobą. Wtedy jednak dwa zestawy na trzy powinny działać. Dwie różne nie działające płyty i jedna działająca sugeruje jednak problem po stronie zasilacza. Napięcia mogą być w normie na głównych liniach ale może być problem na VSB, power OK lub wyzwoleniem zabezpieczenia (płyta na starcie pobiera więcej prądu niż zasilacz może podać - zwarcie na plycie to jedna możliwość, ale bardziej prawdopodobne że zasilacz zbyt wolno się uruchamia, jest przeciążany i zabezpieczenie nie pozwala na start - wtedy jednak powinien pstryknąć a wentylatory przynajmniej drgnąć).