Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?

arturwica 30 Apr 2020 22:21 873 11
    arturwica
    Level 10  
    Mam niewiele danych głośnika i kłopoty z obliczeniami w WinISD. Pragnę zbudować subwoofer, podłączyć do tego wzmacniacz razem z zestawem głośników 6,5'' plus tweetery na dedykowanych zwrotnicach. Oprócz informacji ze zdjęć nic więcej. Nie pomogło również kontaktowanie się z dilerem. Zestaw napędzany pioneer sph-da230dab. Do obudowy posiadam mdf 22mm plus wzmocnienia dębowe na wew łączenia o przekroju trójkąta równobocznego 1,8cm x 2,5cm. Wszystko co posiadam jak poniżej. Będę wdzięczny za pomoc.

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?
    arturwica
    Level 10  
    Proszę o pomoc ponieważ mam dość skomplikowane zadanie.
    Muszę ominąć wzmocnienia podstawy fotela i w dość ciasnej zabudowie upchnąć wszystko "na gotowo", tzn klejąc wszystko w tej ciasnej podstawie. Mój pomysł jest taki, choć nie wiem czy głośnik powinien być skierowany w dół czy w górę pod fotel...

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? [img-3]
    goraj krzysztof
    Level 31  
    Zaaplikuj go do obudowy zamkniętej 30-40L. brutto.

l
    arturwica
    Level 10  
    Tyle samo zaproponowano w instrukcji, jednakże rozbieżność 10 litrów to jednak sporo. Miałem nadzieję, że ktoś na forum z dużym doświadczeniem może mieć koncepcję, doświadczenie i chęć aby pomóc mi złożyć to wszystko w należyty sposób przy okazji... póki co odchudzam w miarę możliwości.
    Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?
    arturwica
    Level 10  
    Jestem już po żmudnym procesie sklejania obudowy. Całość prezentuje się całkiem dobrze. Szczelność sprawdzę po wyklejeniu materiałem obiciowym.
    Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?

Największym kłopotem okazuje się brak schematu do starego radia w Nissanie mianowicie Daewoo AGC-3220YF. Znalazłem coś do poprzednika, ale mimo, że kostka jest taka sama, połączenie przewodów już niestety nie.

Dodano po 12 [minuty]:

Może ktoś z Was już się spotkał z tym radio?

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?
    Tremolo
    Level 43  
    Próbowałeś standardowe rozpiski kabli? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?

Przegooglowałem troszkę pod kątem 20pinowych wtyków.
    arturwica
    Level 10  
    Rzecz w tym, że się nie zgadza. Różni się nawet pomiędzy starszym a nowym modelem:
    http://juhuvuta766.kladoiskatel.spb.ru/nissan-agc-0071rf-shema_wodit-315343-ipizybikyt.asp

Tymczasem...

Szczelne i gotowe :)

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?

Dodano po 17 [minuty]:

Jest jeszcze coś co zaprząta mą głowę. Czy pod ten wzmacniacz mogę tubę podłączyć na 8 ohm a głośniki 2 x 4? Bo chciałem ją na dwa tylne kanały dać szeregowo a sub podłączyć jak w schemacie?

Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy? Budowa subwoofera - Jak poradzić sobie z obliczeniem litrażu obudowy?

Dodano po 3 [godziny] 9 [minuty]:

Kulam się z tym prawie tydzień. Serio nikt nie pomoże?
    Tremolo
    Level 43  
    Jeśli Subwoofer ma swój wzmacniacz, a widzę, że ma to kwestia podpięcia wyjsć wysokopoziomowych lub znalezienie niskopoziomowych. Wysokopoziomowe to można prosto z głośnika lub głośników zależności od opcji. Czy radio teraz działa i jest podpięte do głośników, czy całkiem od zera kładziesz audio?
    arturwica
    Level 10  
    Wszystko od zera jak na załączonych fotkach na początku.
    Jestem na etapie podłączania ale wolę nie eksperymentować, dlatego proszę o pomoc...

Dodano po 2 [minuty]:

Subwoofer na wzmacniaczu razem z głośnikami...
    _eddie_
    Level 33  
    Głośnik basowy podłącz pod dwa kanały niezależnie (wzmacniacz w kanałach "b" na mono, wyjścia z radia mono sub). Dwoma pozostałymi kanałami chcesz zasilić w pełnym paśmie głośniki tylne więc bez problemu Ci to zadziała.

Dodano po 7 [minuty]:

Nie wiem jak co na to fabryczne radio ale to moja wizja.
    arturwica
    Level 10  

Gra miodzio. piękny głęboki i czysty bas. Zostałem z podłączeniem jak wcześniej napisałem. Nie rozgryzłem tylko kostki z Nissana. Ktoś coś?
    arturwica
    Level 10  
    Czy po włączeniu zapłonu mogę mieć na tej kostce radiowej dodatnie 12V napięcie do radia inne niż zasilanie ze stacyjki?

Dodano po 4 [minuty]:

Oczywiście oprócz stałego zasilania na brązowym...
    NIebieski+różowy to lewy kanał głośnika, zielony+czerwony to prawy.
    Mam dwa czarne do rozgryzienia, niebieski i oba szare.
    Fioletowy to masa.